2020. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Mikor gyanakodjak koronavírusra?

2020. március 17. 12:30
A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de van, akinél nem alakul ki semmilyen tünet. A megelőzés és a többiek védelme mindenki érdeke.

A hivatalos magyarországi tájékoztató oldal külön lapfülön számol be arról, hogy mit tegyünk koronavírus(Covid 19) tünetek esetén.

Mint írják, a betegség leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.

Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Ha úgy gondolja, hogy fertőzött,  és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget a háziorvosától vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól az ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikén.

A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek, mégis fertőznek. A többiekre nézve épp ezért fontos a megelőzés, azaz a rendszeres kézmosás, az otthon maradás és a társasági programok elnapolása. Utóbbi betartásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lelassítsuk a vírus terjedését, ami által a már kórházban lévők ellátására is több ideje jut az orvosoknak.

Tippjeink álhírek ellen

A koronavírus megelőzésével kapcsolatban számtalan álhír jelenik meg naponta. Elég példaként említeni a már cáfolt, és egyértelműen hoax kategóriába tartozó japán lélegzetvisszatartós öndiagnosztizálást és a 15 percenkénti vízivást, amivel nem hagyjuk torkunkat kiszáradni.

Portálunkhoz is érkeznek megkeresések és kérdések ezekkel kapcsolatban, de ezúton is szeretnénk hangsúlyozni, hogy az információkat hivatalos forrásokból szerezzék be. A WHO itt közöl adatokat (angolul), a magyarországi tájékoztató oldal pedig továbbra is a koronavirus.gov.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala ide kattintva érhető el, a WHO Facebook-oldala itt olvasható.

Ge. Á.

További cikkek

Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Több dunántúli vasútvonalon új menetrend és tarifa lépett életbe hétfőn, a MÁV honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MÁV-START olcsóbb, sűrűbb és utasbarát kínálatot nyújt a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.
Tizenhárman haltak meg a covid miatt vasárnap
Tizenhárman haltak meg a covid miatt vasárnap
Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg
Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg
A MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának újabb játékosa fertőződött meg koronavírussal.
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.