2020. május 26. // Fülöp névnap

Mikor gyanakodjak koronavírusra?

2020. március 17. 11:30
A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de van, akinél nem alakul ki semmilyen tünet. A megelőzés és a többiek védelme mindenki érdeke.

A hivatalos magyarországi tájékoztató oldal külön lapfülön számol be arról, hogy mit tegyünk koronavírus(Covid 19) tünetek esetén.

Mint írják, a betegség leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.

Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Ha úgy gondolja, hogy fertőzött,  és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget a háziorvosától vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól az ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikén.

A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek, mégis fertőznek. A többiekre nézve épp ezért fontos a megelőzés, azaz a rendszeres kézmosás, az otthon maradás és a társasági programok elnapolása. Utóbbi betartásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lelassítsuk a vírus terjedését, ami által a már kórházban lévők ellátására is több ideje jut az orvosoknak.

Tippjeink álhírek ellen

A koronavírus megelőzésével kapcsolatban számtalan álhír jelenik meg naponta. Elég példaként említeni a már cáfolt, és egyértelműen hoax kategóriába tartozó japán lélegzetvisszatartós öndiagnosztizálást és a 15 percenkénti vízivást, amivel nem hagyjuk torkunkat kiszáradni.

Portálunkhoz is érkeznek megkeresések és kérdések ezekkel kapcsolatban, de ezúton is szeretnénk hangsúlyozni, hogy az információkat hivatalos forrásokból szerezzék be. A WHO itt közöl adatokat (angolul), a magyarországi tájékoztató oldal pedig továbbra is a koronavirus.gov.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala ide kattintva érhető el, a WHO Facebook-oldala itt olvasható.

Ge. Á.

További cikkek

A Fidesz kezdeményezi a testvérek közötti ajándékozás és öröklés illetékmentességét
A Fidesz kezdeményezi a testvérek közötti ajándékozás és öröklés illetékmentességét
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Mi lesz a nyári diákmunkákkal?
Hogyan hatott a koronavírus-járvány a diákmunka piacára, vajon találnak-e munkát a diákok nyáron és ha igen, hol? Gazsi Attilát, a Meló-Diák Hálózat észak-dunántúli vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.
Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg
3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.
2020. május 26. // Fülöp névnap