Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

És akkor fellobbant az együttérzés

2020. május 4. 9:00
A mostani idők megmutatják, mennyi emberben lakozik cselekvő együttérzés és tenni akarás.

A Petőfi Színházban és megannyi közösségben varrnak most szájmaszkokat, a Friends Hungary B terve az álláskeresőkön és munkaerőhiányos cégeken segít, az éttermek orvosoknak szállítanak ételt, mások a szállásukat ajánják fel az önkénteseknek, a veszprémi Szolidáris Akciócsoport pedig az idősek problémáin enyhít. Csak egy pár példa azokból az önkéntes kezdeményezésekből, melyek a koronavírus miatti veszélyhelyzet bejelentése óta jelentek meg az országban. A sort a végtelenségig lehetne sorolni.

Úgy tűnik, emberek százaiban, sőt akár ezreiben lobbant fel hirtelen az együttérzés lángja és a tenni akarás.

Olyan együttérzés, mely bölcs, cselekvésre ösztönöz, nem lesajnál és tétlenül néz, vagy hangosan megfejt. Ezek a csoportok tevőlegesen segítenek másoknak, bármiféle önös érdek nélkül. Mert tudják, hogy ennek értelme van.

A mostani nehéz helyzet világít rá, hogy több van az emberekben, mint amit képzelnek magukról, vagy amit másokról és a körülöttük lévőkről. Úgy látszik, a veszélyhelyzet nyomta be ezt a gombot.

Ha elmúlik ez a pár hetes/hónapos időszak, remélhetőleg a már most példává váló segítők mellett többen ismerik fel magukban, hogy milyen kvalitásokkal rendelkeznek valójában.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.