Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne mackóalsóban home officeozzon otthonról!

2020. március 23. 10:35
Bár elsőre csábítónak és vonzónak tűnik az otthonról dolgozás, itt sem árt tudatosnak lenni, mert könnyen szétcsúszás, vagy túlórázás lehet a vége.

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet óta a fél ország most már home officeban dolgozik több mint egy hete. Valakinek ez megszokott és mindennapi, másoknak ez most a b-terv, és egy teljesen új helyzet. Előbbiek lapozzanak tovább, utóbbi olvasóink pedig maradjanak, hiszen nekik szeretnénk néhány olyan tanácsot adni, amivel produktívabbá tehetik a napokat.

Azt elöljáróban tegyük hozzá, hogy a mostani helyzet azért speciális, hisz a gyerekek sem az iskolában vannak, hanem otthon, így néhány tanácsot nehezebb lesz kivitelezni. De ha már törekszünk felé, fél siker, és több, mintha meg sem próbálnánk.

A home office egyik sajátja az otthonról végezhető munka elsőre jól hangzó ígérete, ám egyben ez is a buktatója. Miért? Hisz eddig az otthon a nyugalommal, a pihenéssel, a családdal volt összekötve fejben, most ezt kell megváltoztatni, hisz ez vált a napi robot színhelyévé is.

Sokszor a home office ideálisan megfestett képe köszönőviszonyban sincs a valósággal. Eddig rutinszerűen végezte reggeli rituáléit és utazott 30 perceket a munkába, most ez megváltozott. Otthon marad és 2 perc alatt a saját irodájába ér. Első körben javasolt, hogy

ne is változtasson, és keljen ugyanúgy, mint eddig.

Szedje rendbe magát, fürdőszoba, reggeli, ugyanúgy ahogy szokta, majd öltözzön fel normálisan (azért ne öltönybe) és ne mackóalsóban vagy pizsamában tolja végig a napot az ágyból. Saját tapasztalat, hogy nagyon könnyű szétcsúszni úgy, hogy átverjük magunkat ha úgy csinálunk, mintha hétvége lenne. Meg fog lepődni, hogy a munkába készülő imitációval mennyivel könnyebben kerülhet „munkaképes állapotba”. Én speciel hajat megigazítva, farmerban, karórával, egy piképólóban, de papucsban dolgozom otthonról.

Érkezés az irodába, „helló, szia, mindenki!” Ja, nem. Otthon vagyunk. Mivel az eddig jól megszokott munkaállomásunkat is elfelejthetjük egy időre, érdemes keresni a lakásban egy olyan helyet, amit kinevezhetünk irodának. Ennek megtalálása ugyanolyan nehéz egy 40 nm-es garzonban, mint egy 200 nm-es lakásban. A tipp itt az, hogy ne ott dolgozzon, ahol pihen vagy főz! Azt mindenki el tudja dönteni és rögtönözni, hogy hol zavarja kevésbé a szomszéd fűnyírózása. Ha már megvan, érdemes rendet tartani körülötte, és csak olyan dolgokat a közelbe helyezni, amire valóban szükség van a munkához. Tegye arrébb a Facebookot és a Candy Crush-t, lesz arra idő később! 

Fotó: pexels.comFotó: pexels.com

Bár nagy a kísértés, hogy a főnök vigyázó szemei nélkül inkább az Instagramot pörgetjük, ne tegyük, hisz könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy hipp-hopp, elrepült fél óra. Lehet, hogy ez még később fájni fog !

Ugyanígy mellőzzük a hirtelen ránk törő rendrakási vagy takarítási vágyat. Tapasztalat, hogy ez is gyakran akkor a legfontosabb, amikor dolgoznunk kellene. A „csak a leviszem a szemetet” és a „gyorsan porszívózok” tevékenységek összeadódnak a nap végén. A nassolgatás és hűtő nyitogatása ugyanilyen felejtős kategória, hisz házi karanténba zárva, mozgásszegény hetek alatt könnyen jönnek a plusz kilók! Érdemes saját időbeosztást csinálni és alkalmazni a Pomodoro technikát, mely sokaknál bevált módszer. A hangsúly a tudatosságon van, hogy tudjam végig, mit miért és hogyan csinálok.

Pomodoro technika

"A Pomodoro-technika lényegében a nagy projekteket osztja fel kisebb, teljesíthetőbb feladatokra. Ezek a tevékenységek az egész napra vannak beosztva, és előre meghatározottak a szünetek hozzá. Minden egyes feladat maximum 25 percet vehet igénybe, míg a szünetek 5-30 percesek, függően attól, hogy mennyi időre van szükséged a feltöltődéshez. A technika neve a konyhai (paradicsom formájú) időzítőről kapta a nevét, amely 25 perces intervallumokban működik"-írja a Forbes. Ide kattintva vagy az interneten rákeresve többet megtudhat róla.

Home office üzemmódban hajlamos az ember „túlórázni”, és még este 10-kor is a gép előtt ülni. Mindenki felnőtt és tudja mi a jó neki, mi működik nála és mit tolerál a párkapcsolat/család, de érdemes ezt sem túlzásba vinni, hisz aki nem gyakorlott ebben, könnyen begolyózhat. Az meg senkinek sem jó, ha nehezen teszi félre a munkát. A nem határidős és halaszthatatlan munka miatt nem érdemes a munka rabjává válni. Otthon sem.

Ha mégis sikerül időben végezni, alapesetben azt írnám, hogy sétáljon 20-30 percet a nap végén, szellőztesse ki a fejét egy parkban, hisz egész nap otthon volt, és holnap ugyanez vár önre. Most viszont azt javaslom, hogy inkább maradjon otthon.

A cikk megírásakor saját tapasztalatokat és internetes gyűjtéseket használtam fel. Kimaradt még valami? Írja meg kommentben!

Ge. Á.
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Gyümölcsöt terem a plébánia kertje Gyümölcsöt terem a plébánia kertje A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá. 2024. április 13. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.