2021. december 8.
//
Mária névnap

Az Európát jelentő deszkákon

2020. április 13. 17:20
Ecoport
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.

Az 1988-ban alakult Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ma az egyik legjelentősebb magyar munkaadói szervezet és vállalkozói érdekképviselet Magyarországon. A Széchenyi Kártya Program elindítása mellett hozzájuk fűződik a Prima Primissima Díj és a minden évben odaítélt Megyei Prima Díj is. 2019-ben a Ciruskate Kft. tulajdonosa, Bolvári Dániel volt az egyik, aki megkapta Veszprémben a Megyei Év Vállalkozója elismerést.

„Nem számítottam a díjra, hisz nem gondoltam volna, hogy bárki figyelemmel kíséri a munkásságomat” – kezdi beszélgetésünket a 160 négyzetméteres kádártai gördeszka manufaktúrában Bolvári Dániel.

Az eladás 90%-a külföldre – főleg Spanyolországba, Németországba, Romániába és Csehországba – történik, a maradékon Magyarország osztozik, bár az utóbbi időben egyre több a magyar megrendelő is. „Itthon kevésbé befogadók, sokan azt gondolják, ha gördeszka, akkor Amerika, pedig itt is ugyanazok az alapanyagok, mint máshol, csak én gyártom őket” – meséli.

Na de vissza a legelejére. Dániel 2007-ben alapította a céget. Kiskora óta gördeszkát akart gyártani, már az iskolapadban azon gondolkozott és kísérletezett, milyen legyen a prés és a forma, vagy hogy milyen ragasztót használjon. YouTube-videókat és leírásokat nézett, elvégezte az asztalos szakmát, majd 28 éves korában nekiállt gördeszka lapokat készíteni – főállás mellett. Először otthon, Vöröstón, majd Budapesten kísérletezett hétvégenként. Azt mondja, csak 4 éve készít olyanokat, amilyeneket mindig is szeretett volna. „Végig, többször hittem azt, hogy valami jó, aztán kiderült, hogy mégse.”

„Bár a CNC-technológia rendelkezésre állt, a legelején teljesen máshogy gondolkoztam a mikéntekről és a hogyanról. Sok idő és kísérletezés alatt állt össze az egész. Sokszor hulltam térdre, volt, hogy elfogyott a pénzem, vagy rossz alapanyag érkezett, de tudtam, hogy munka mellett ezt szeretném csinálni” – eleveníti fel a kezdeteket.

A Ciruskate ma már eljutott arra a szintre, hogy sorozatban tud jó minőséget nyújtani. Havonta nagyjából 50 és 200 közötti darabot attól függően, milyen évszak van. Télen a külföldi fedett skateparkok miatt van némi megrendelés. Dániel más nagy külföldi márkáknak is gyárt lapokat, de készített már medvék által karmoltatott lapokat is a WWF-el együttműködve.

„Ha megrendelésre kell 300 darab egyforma lap, meg tudom csinálni. A tudás és a gép jó. Ma már nem nagyon tudnak olyat mondani, amit ne tudnék legyártani” – vallja Dániel, aki ma már karbonréteges és egyedi gördeszkákat is készít társával. Fő alapanyaguk a kanadai juhar és a bambusz.

Ma Dániel keze alól kerül ki többek közt Tűri Zoltán lapja is, aki világbajnoki 8. helyezett, Európában pedig az 5. legjobb freestyle gördeszkás. Internetes szavazások szerint ő a legjobb a világon. Ne feledjük, 2020-ban már olimpiai sportág a gördeszka!

És hogy mit hozhat a jövő a Cirusnak? Erre maga az alkotó adja meg a választ: „Sosem úgy ültem le, hogy kiszámoltam, mi éri meg. Legyártom a lapokat és kész. Ennek ellenére mindegyiket úgy nézem meg, mintha a legelső lenne. Ha számolással indítottam volna, lehet, hogy bele sem kezdek. Nem volt stratégia és tudatos tervezés. Tervben van, hogy adjunk ennek egy nagyobb löketet és több eszközzel és géppel dolgozzunk majd a jövőben. Több pénzt szeretnénk fektetni a marketingbe is” – mondja, majd megszellőzteti azt is, hogy bár jelenleg ő készít egyedül gördeszkalapokat Magyarországon, elképzelhető, hogy más sportszergyártás felé is elmozdul.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, az erről szóló rendeletet ma írták alá - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden.
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Nyolcadik alkalommal hirdeti meg „Álomút” címmel országos gyermekrajzpályázatát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. általános iskolás gyerekeknek.
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben az MSZP-LMP-Párbeszéd veszprémi képviselőcsoportja.
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Második alkalommal rendez jótékonysági akciót Veszprémben a Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.