2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Minden új súlyos beteget Budapestre szállítanak

2020. május 17. 5:00
mti
Mivel a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és az ellátások visszaállítása érdekében újra a két kiemelt kórházba - a Szent László Kórházba és a Korányiba - szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket – rendelte el Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn.

A döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen, "hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások". A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatnak az újra induló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak.

Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban. A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt betegeket, akik kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják. Ez így történt a járvány elején is. 

Második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Bár az utasítás elsősorban az új esetekre vonatkozik, a kórházak kérhetik a már bent fekvő betegek Budapestre szállítását is abban az esetben, ha az állapotak súlyosbodna, és az átszállítást az ellátó kórház indokoltnak tartja. Ha a kórház helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget. Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak.

vehir.hu