2021. április 16.
//
Csongor névnap

Szemünk előtt születnek meg a jövő megoldásai

Három éven keresztül (2017-2019) tartott az Európai Unió SynchroniCity kutatás és innovációs programja, ez idő alatt pedig számos olyan mindennapi okos-megoldás terve megszületett, ami nem kizárt, hogy 5-10 év múlva már mindennapunk része lesz, akár itt Veszprémben is.

A projekt elsősorban arra irányult, hogy hogyan lehet ösztönözni a vállalatokat és a polgárokat az aktív részvételre a közösségi szolgáltatások fejlesztésében, hogyan lehet megtalálni a városokban az IoT megoldásokat. Az IoT egyébként az Internet of Things kifejezés rövidítése, amit magyarra elég szerencsétlenül, dolgok internetének lehetne fordítani. A valóság azonban olyan okos-eszközöket takar, amelyek képesek a világháló segítségével egymással kommunikálni. Egy egyszerű otthoni példa: egy olyan kávéfőző, amit wifin keresztül az okostelefonunkkal lehet utasítani arra, hogy főzze le kedvenc eszpresszónkat. Képzeljük el ezt a technológiát a városok mindennapjaiban is nagyban!

Éppen ezért a SynchroniCity elsősorban a polgárok elkötelezettségére, a környezetre és a jólétre, valamint a fenntartható mobilitásra összpontosított, amelynek összesen 50 termék és szolgáltatás bevezetését vonta maga után 21 európai városban.

Az egyik ilyen rendszer volt a Leapcraft névre keresztelt megoldás, amely a levegőszennyezés egészségügyi hatásaira koncentrált. A városok nehezen tudnak megfelelő válaszokat kidolgozni, mivel ezt a kihívást helyi szinten bonyolult számszerűsíteni. E célból a Leapcraft testreszabott kísérleti programot valósított meg három város (Antwerpen, Helsinki, Carouge) egyes iskolai körzeteiben, a károsanyagkibocsátási adatok összegyűjtése érdekében.

Clean Air School Districts) CASD rendszer elhelyezkedése a termekbenClean Air School Districts) CASD rendszer elhelyezkedése a termekben

Az adatgyűjtés célja, hogy azokat felhasználják a tudatosság növelésére, a viselkedésmódosításra és a károsanyagkibocsátások ellenőrzésére szolgáló új stratégiák tesztelésére. Tehát elsősorban abban van jelentősége, hogy a hosszú távú környezettudatos gondolkodásmódnak statisztikai adatokkal is megágyazzon. A megoldás a polgári elköteleződésben van.

A Leapcraft hatása többrétegű, mivel informálja és bevonja a szülőket és a helyi közösségeket is a változás kezdeményezésébe. Így a diákok saját osztálytermükben a kültéri és a beltéri levegő minőségével kapcsolatos megfelelő ismeretekkel és az AI (mesterséges intelligencia) platform támogatásával, lehet szabályozni a károsanyagkibocsátás mennyiségét és fenntartani a beltéri levegő optimális minőségét. A megfelelő tiszta levegő egyébként az osztályban javítja a tanulók teljesítményét is, ezt pedig a PISA-felmérés adatai is alátámasztják.

Az információs hálózat ereje

Az belterek helyett az utcákra és a terekre, pontosabban az itt található közvilágításra fókuszál a Volumlight megoldás, amely a forgalom alapján optimalizálja a közvilágítást.

Ez a projekt felhasználja a forgalomban szerzett valós idejű adatok, hogy hozzáadott értékként optimalizálja a forgalmat, az adaptív világítást és ezzel javítja a közbiztonságot. A fejlesztők javaslata, hogy a már meglévő utcai világítás infrastruktúráját a Volumlight platformként használják a városok, és ugyanakkor a SynchroniCity keretrendszerében lévő adatokat is integrálja.

A javasolt megoldás a következő előnyökkel jár:

  • Adaptív világítás: A forgalmi adatokat a közvilágítási szint valós idejű dinamikus adaptálására használja. A fő megoldás, hogy a szokásos utcai lámpák tompítórendszereihez képest, akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető.
  • Mobilitás: A rendszer olyan anomáliákat is észlel, mint pl.: forgalmi torlódás és azonnal értesíti a releváns forgalomirányítási szolgáltatót.
  • Forgalom-elemzés: A forgalmi adatok felhasználhatók az elemzéshez, a jövőbeni közlekedéstervezési döntések vonatkozásában.

Optimalizált energiafelhasználás

Számos beavatkozásra váró terület közül az egyik legfontosabb, hogy optimalizáljuk az energiafelhasználást, azaz csökkentsük a pazarlást, ehhez pedig a Linc projekt nyújthat segítséget.

Ez a rendszer optimalizálja az energiafelhasználást bármely lakó- kereskedelmi vagy ipari épületben, legyen az új, vagy régi. A készülék rácsatlakozik az épület kapcsolótáblájára, valós idejű és részletes adatok gyűjt az épületben lévő energiafogyasztásról készülékszinten. Csatlakozik a felhőalapú AI (mesterséges intelligencia) elemzésekhez, hogy azokhoz gyakorlati betekintést nyújtson, valamint a beépített vezérlőkkel automatizálja a rugalmas töltéseket a maximális hatékonyság érdekében.

Tudatos közlekedés

Az Active Travel Insights az első olyan projekt, amely összesíti a városok adatait, hogy elősegítse a nem motorizált közlekedésre való ösztönzést, azaz hétköznapi nyelven megfogalmazva, az autók és robogók helyett az olyan közlekedési eszközök használatát, amelyek nem igényelnek üzemanyagot.

Valós idejű adatok feldolgozásával és azok összevonásával mutatja a városokon keresztülhaladó kerékpáros mozgást. A rendszer információnyújtással segíti a városokat, hogy mélyebben megismerjék a kerékpár hálózatukat, mint pl.: hány ember használja a kerékpárutakat, betekintést ad az úthasználók közötti interakcióba, az úthálózat környezetre gyakorolt hatásáról és hogy a lakosság honnan hova utazik. A városok stratégiai útvonalain aktív utazáshoz kapcsolódó biztonsági kérdésekkel foglalkozik. Nyilvánvalóvá teszi a kerékpáros infrastruktúrába történő beruházásokat, azzal a céllal, hogy ösztönözze a lakosságot a kibővített kerékpárutak használatára.

A kísérletek bebizonyították, hogy ennek a keretrendszernek a felhasználásával a társadalmi és környezeti hatások transzportálhatók a helyi gazdasági tevékenységekbe és új piaci lehetőségeket nyithat mind a helyi hatóságok, mind a technológiai szolgáltatók számára.

 

Az efféle okos-városok irányába már Veszprém is nyitott, nemrég egy konferencián számoltak be az eredményekről és a további tervekről.

Kapcsolódó cikk
Közösségi iroda, kamerarendszer és hatékony problémamegoldás: így áll a veszprémi smart city program
Néhány éve a smart city a városfejlesztés egyik kedvenc kifejezése volt, aztán az utóbbi időben kicsit kevesebbet lehetett hallani róla. Az INPUT Program szervezésében kedd este ismét előkerült a kifejezés, ahol már a startup világ felől közelítve mutatták meg, hol tart Veszprém az okos város programban.

Ahogy látjuk, a megoldások tárháza kifogyhatatlan és a jövőben még több efféle fejlesztés láthat napvilágot, a kulcskérdés pedig az, hogy a saját városunk szempontjából a legjobbakat alkalmazzuk mi is a mindennapokban.

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Az épület napelemrendszer kiépítését is magába foglaló energetikai fejlesztésen esik át június végéig, melynek részleteiről Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési számolt be pénteken.
Bringapályák épülnek megyénkben
Bringapályák épülnek megyénkben
A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Megújult és kerékpáros sávval is bővült a Pápai út, az új szakaszt Porga Gyula, polgármester mutatta be az autósok szemszögéből. A jövőben folytatódhatnak az útfejlesztések Veszprémben.
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
Ismeretlen nézőpont a színházfelújításról
A Petőfi Színház 1988-as felújítását és bővítését tervező Ybl-díjas építész írt cikket a teátrum múltjáról és a tervezett rekonstrukcióról.