Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Online játék offline térben

2020. május 23. 4:00
Képzeljünk el egy játékot, aminek az alapját a modern helymeghatározó technológia adja, mégis csak a szabadban, a természetben lehet játszani, nem pedig otthon a fotelből. A Geocaching 20 éve indult útjára és mára Magyarországon is népes tábor űzi.

A mai értelemben vett geochaching története majdhogynem napra pontosan 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az addig főleg csak katonai célokra használt GPS rendszerből 2000. május 1-jén távolították el a szelektív zavarást. Ezt megünneplendő, az egyesült államok-beli programozó, Dave Ulmer Portland egyik külvárosi parkjában el is rejtett egy vízhatlan műanyagdobozt, benne egy üres füzettel és tollal. A weboldalán közzétette a láda GPS koordinátáit, „Találjátok meg!” felkiáltással. A ládát hat nappal később egy seattle-i GPS-es kincsvadász, egy bizonyos Jeremy Irish megtalálta, majd létre is hozta www.geocaching.com weboldalt és útjára indította a játékot, amit ma már szinte minden országban játszanak.

Magyarországon egy évet kellett várni arra, hogy elinduljon a kincskeresés. Az első itthoni kincset 2001. június 24-én rejtette el egy Skepticx nevű felhasználó Pilisborosjenőnél, amit egy héttel később Private Ryan meg is talált. Itthon kezdetben internettel és GPS eszközökkel rendelkező természetbarát emberek foglalkoztak vele elsőként. A keretet az Index egyik fóruma és az azóta is működő geocaching.hu honlap biztosította. 2004-ben a játék koordináláshoz és a ládák elhelyezéséhez egyesületi formát hoztak létre Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület néven, amely azóta is működik. Az első láda elrejtését a második követte, majd a harmadik, negyedik, és így tovább. A játék népszerűségéről híradások is beszámoltak, amitől kezdve berobbant a mozgalom. Ma már több mint 4000 kereshető az országban. Az évek alatt találkozókat és versenyeket is szerveztek, és szerveznek a mai napig is.

De hogyan is néz ki a gyakorlatban a Geocaching?

Gyakorlatilag a játék indulása óta nem változott az alapvető szabály, ami leginkább a játékosok becsületére alapszik. A magyar geocaching.hu oldalon, valamint a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazáson egy térképen GPS koordinátákkal jelölve lehet látni az ország különböző pontjain elrejtett összes ládát. Csupán egy ingyenes regisztráció szükséges és máris felfedezők, nyomozók, bizonyos esetekben kalandorokká váltunk.

A GPS koordináták elvezetnek a geoládák pontos helyéhez, amelyek némely esetben egy település központjában, egy látványos nevezetesség közelében, vagy csupán az út mellett vannak elrejtve, de számos esetben egy erdőben, patak partján, hegyoldalban találhatóak.

A kulcsszó pedig a rejtés, hiszen nem elég eljutni a megadott helyszínre, ott még meg is kell találni a ládát, ami sokszor nem is olyan egyszerű. Egy fa odvában, egy patak mellett kövek alatt, vagy egy utcai pad aljára rögzítve is lehetnek ezek, lényeg, hogy sohasem egyértelmű és nem lehet csak úgy „belefutni” egy geoládába.

Ismerünk olyan rejtéseket is, ahol fel kell mászni egy kisebb sziklafalra, vagy bele kell gázolni a patakba, hogy onnan halásszuk ki, a nehézségi fokozatot egyébként a játék jelzi, így fel tudunk készülni rá.

Amikor a játékos sikeresen megtalálja a ládát – ami a legtöbb esetben egy vízhatlan műanyag doboz, esetleg egy jól zárható ételhordó edény – talál benne egy füzetet és egy kódot, amit az applikációba kell beírni a megadott láda alá és már teljesítette is a küldetést. A füzetbe nyugodtan a helyszínen is beírhatjuk a dátumot és a nevünket. Érdemes visszalapozni ilyenkor, hiszen sokszor évekkel, vagy akár egy évtizeddel korábbi bejegyzéseket is talál, ez pedig azt bizonyítja, hogy a geoláda már túlélt számos évszakot és megtalálást, de azóta is töretlenül várja a felfedezőket.

Nagyon fontos azonban, és ez a Geocaching íratlan szabálya, hogy a ládát a megtalálás után ugyanolyan precízen vissza kell rejteni a helyére, hogy a következő játékos is átélhesse a felfedezés örömét.

Némely esetben a dobozba elhelyeznek kisebb ajándékokat is, például apró játékokat, kindertojás figurákat. Ezeket abban az esetben el lehet vinni, ha ugyanolyan értékben a játékos otthagy egy meglepetést, de mindez a becsületre van bízva.

Veszprémben és a város körül egyébként 35 láda van elrejtve, de a környéken még ennél is több lehetőség van felfedezni.

A Geocaching egy olyan játék, ami egyszerre követeli meg a modern technika ismeretét és használatát, de mégis a szabadban, a természetben lehet csak játszani.

A cikkben felhasznált képeket szerkesztőségünk tagjai készítették veszprémi geoládákról, de ezek pontos helyét szándékosan nem áruljuk el azért, mert ha valaki kedvet kapott volna a játékhoz, akkor számára is megmaradhasson a felfedezés élménye.

Ge. Á.
Hajas Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.