Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez

2020. május 31. 9:17 // Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.

A világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub Veszprém) nem gondolta úgy, hogy minden jónak vége, amikor elkezdték halasztani, aztán törölni is a versenynaptárból az úszósport idei legrangosabb eseményeit, miközben az is eldőlt, hogy a tokiói nyári játékokat csak jövőre lehet megrendezni. Mint élsportoló, aki az alkalmazkodásból is már sokszor vizsgázott jelesre, arra jutott, hogy az olimpiai álmai 2021-ben is teljesülhetnek. Mérnöknek készülő veszprémi egyetemi hallgatóként viszont kifejezetten örült annak, hogy végre lesz egy olyan féléve, amikor jobban tud előre haladni, mint az előző háromban.

Hat tantárgyat vettem fel, amelyek közül négyben már megfeleltem. A hátralévő két vizsgára bő egy hónapom maradt, így aligha futhatok ki az időből. Akik nem ismerik közelebbről a villamosmérnöki diploma megszerzéséhez vezető utat, azoknak nem fog sokat mondani, hogy mostanában a vezérléstechnika, az irányítástechnika, a villamosságtan, az analóg áramkörök és a méréselmélet ismereteit igyekszem jól elsajátítani

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a veszprémi Pannon Egyetem műszaki és informatikai karának ösztöndíjas hallgatója.

Rasovszky Kristóf a Veszprémben rendezett szombati ügyességi versenyenRasovszky Kristóf a Veszprémben rendezett szombati ügyességi versenyen

Kapcsolódó cikk
Kónya Ádám a bajnokok bajnoka
Nyolc veszprémi kiválóság mérte össze erejét szombat délelőtt az Erdész utcai műfüves pályán rendezett kiváló hangulatú ügyességi sportversenyen.

Az én életemet úgy érintette a járványveszély, a tilalmak, az uszodák és az edzőtermek bezárása, hogy az energiáim egy jókora részét a tanulásra csoportosítottam át. E közben igyekeztem feltalálni magamat, hogy otthon négy fal között, vagy éppen kerékpárra ülve miként tudom úszás nélkül is jó erőben tartani magamat.

A világ egyik legjobb nyíltvízi úszója ezekben a napokban már a balatonfűzfői uszodában gyakorolhat. A saját bőrén tapasztalja, hogy két hónap kihagyás után milyen nehéz feladatot jelent visszazökkeni a régi kerékvágásba, úgy érezni a vizet, ahogy az magától értetődő volt, amikor még a versenyeket járta.

Még néhány hétnek el kell telnie, amig a technika és az iramváltás is a helyére kerül, miközben az edzéstávok is egyre inkább hasonlítani fognak a szebb időkre. Merem remélni, hogy amire minden összeáll, azaz körülbelül három hét múlva, már nem csak az uszodai, hanem a távúszó énemet is próbára tehetem a Balaton vízében. Ami jelenleg csak 16 fokos, szóval legalább hármat emelkednie kell ahhoz, hogy barátságosabb legyen és könnyebben tudjam elhatározni magamat az első csobbanásra. Utoljára tavaly szeptemberben tehettem meg ezt.

Rasovszky úgy tudja, hogy van még némi remény két világkupa verseny megtartására, amelyeknek a FINA zöld jelzésével Tajpej és Hongong adhat otthon.

Nem mondom, hogy mindegy, de ebben a nehéz és szokatlan helyzetben már aligha rontana a motivációm szintjén, ha egyetlen nemzetközi versenyre se utazhatnék el. Úgy értesültem, hogy lesznek idehaza erőfelmérő edzések, amik talán még versenyhangulatot is áraszthatnak, hol a Lupán, hol Balatonalmádiban, vagy éppen Szegeden, a Maty-éri olimpiai központban. Valami célra és húzóerőre minden úszónak már most szüksége van, a hiányérzet az idő múlásával pedig csak erősödhet. Nem igazán nyugtat meg, hogy a legnagyobb külföldi ellenfeleim ugyanolyan cipőben járnak, mint mi magyarok. Számomra tényleg az a lélekerősítő, hogy a tanulásnak és a sikeres vizsgáknak köszönhetően nem érzek ürességet magamban, 23 évesen pedig nem kell keseregnem amiatt, hogy elmegy egy év, ami megrövidítette a sportpályafutásomat

– hangsúlyozta Rasovszky Kristóf, akit 2019-es világbajnoki győzelmének és más sikereinek köszönhetően az év legjobb férfi nyíltvízi úszójának nyilvánított a Nemzetközi Úszószövetség.

vehir.hu
Simon Dani
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. 2024. július 22. 21:42 Több mint tízezren átúszták a Balatont! Balaton-átúszás Több mint tízezren átúszták a Balatont! A tavalyinál is többen, 11 ezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között. A szombati rossz idő miatt egy nappal elhalasztották a rajtot, vasárnap kora reggel tökéletes körülmények fogadták az indulókat, később azonban megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is. Dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni, a legfontosabb szempont a biztonság volt! Profi versenyzők is rajthoz álltak, de szokás szerint nagy többségben voltak a szabadidő-sportolók, akik nem az órával vagy egymással versengtek, hanem fő céljuk az volt, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak.  2024. július 21. 19:26 Elrajtolt a Balaton-átúszás! Balaton-átúszás Elrajtolt a Balaton-átúszás! Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot. Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.  2024. július 21. 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.