Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess

2020. július 20. 5:02
Mindenki életében akadnak emberek, akiket akarva akaratlanul csodálunk. Felnézünk rájuk, mert úgy érezzük, hogy valódi értéket képviselnek. Az én csodám egy olyan személy, akinek temérdeknyi nehézséggel kellett szembenéznie már gyermekként is, közben mégis sikerült tisztességes, jó emberré válnia.

Furcsa érzés, hogy általános iskolás koromban egyáltan nem fájdította meg a szívemet, ha egy kevésbé tehetős osztálytársam kért tőlem a kiránduláson egy szendvicset. Adtam szó nélkül, mert édesanyám többet is csomagolt a számomra. Nem feltétlenül azért, mert annyira jól éltünk: testalkatomból adódóan nem létezett számomra felső határ. Az pedig, hogy eggyel több, vagy kevesebb, nekem már végképp nem számított.

Akkoriban sajnos még nem láttam azt, ami mára már tisztán kirajzolódott:

másnak az a pár falat a megoldást jelentette arra a fél napra.

Összetehetem a két kezem, hogy olyan családban nőttem fel, amelyben soha nem kellett megtapasztalnom azt, amit a szüleimnek egykor nagyon is meg kellett: hogy mit is jelent valójában a nélkülözés. Mit jelent egy szem túrórudin osztozkodni, vagy a szakadó esőben átszegni a várost, mert éppen nem tellett már buszjegyre. Más szóval nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen olyan példa ragyog a szemem előtt a mai napig, amelyről sokan mások csak álmodnak.

Viszont tökéletes így sem lehetek. Bevallom, mindig is úgy gondoltam, befolyásolja, milyen ember lesz valakiből az, hogy honnan jött. Mit látott, mit tapasztalt, milyen alapokra épült az értékrendje. Az elmúlt hétvégék leforgása alatt azonban rá kellett ébrednem, hogy mindez semmit sem jelent. Ugyanis visszatért a baráti társaságomba egy személy, akinek anno odafigyelésből és gondoskodásból is csak elvétve jutott.

Már gyermekként is dolgoznia kellett, hogy meleg kabátja, új cipője legyen.

Nem sokkal később az országot is elhagyta, hátra hagyott mindent: önmagán kívül semmi mása nem maradt. De ez, mint kiderült, számára bőségesen elég volt: a sok nehézség ellenére is tiszta szívű, jó ember vált belőle. Olyan, aki végre méltó példával szolgálhat a családja számára. Aki a szülei szemében valódi büszkeséggé, a testvére szemében pedig a valaha létezett legszilárdabb támasszá változott.

„Hiszen amit a sötétben kovácsolnak, a fényben az ragyog a legszebben” – sajnálom, hogy hamarosan ismét elhagyod az országot.

Simon Dani
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.