2022. május 29.
//
Magdolna névnap

Válasz a munkanélküliségre: speciális katonai tartalékos szolgálat

Speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatra várják a honvédelem iránt érdeklődőket Veszprém megyében is, amelynek keretében a féléves kiképzés közben fizetést és költségtérítést is kínál a Honvédség. Az első csoport kiképzése hamarosan elkezdődik, mi pedig ott voltunk a jelentkezésnél.

Veszprém megyéből ezidáig 23-an regisztráltak és estek át sikeresen az orvosi alkalmassági vizsgálaton azok közül, akik a Honvédelmi Minisztérium és a Kormány által életre hívott speciális tartalékos szolgálatra jelentkeztek. Szerda délelőtt a pszichológiai felmérés zajlott éppen, amikor meglátogattuk a Toborzóirodát.

Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatot azért is hívták életre, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik a koronavírus miatt vesztették el a munkahelyüket, de érdeklődnek a honvédelmi pálya iránt és látnak benne lehetőséget.

A program keretében a jelentkezők – miután sikeresen átestek az alapfokú egészségügyi és pszichológiai teszteken – egy hat hónapos kiképzésen vesznek részt. E felkészítés során elsajátítják az alap katonai szolgálat legfontosabb ismereteit, fizikai, elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek a tartalékosok.

A fél év alatt a honvédség fizetést is biztosít számukra, valamint utazási költségtérítés és ingyenes étkezés is jár.

Soós Gyula hozzátette, hogy a hat hónap alatt bármikor dönthet úgy a jelentkező, hogy abbahagyja és kilép a programból, de ugyanígy szerződéses katonának is állhat. Utóbbiról egyébként a kiképzés után már kötelező lesz dönteni, ekkor is választhatják a szerződéses jogviszonyt, vagy azt, hogy más területen folytatják életüket.

A kiképzés várhatóan július 1-jén indul Várpalotán, az viszont még kérdéses, hogy hány fővel, hiszen folyamatosan érkeznek a központba a jelentkezési lapok Soós Gyula tájékoztatása szerint.

Látogatásunk során sikerült beszélnünk az egyik jelentkezővel is. Gyurkity Dominik korábban a logisztikában dolgozott, de a járvány miatt hónapokkal ezelőtt megszűnt az állása. Mivel a családjában többen is a katonai pályát választották, így számára sem volt újdonság ez a terület. Elmondta, hogy már korábban is foglalkoztatta ez a hivatás, most a program pedig adta magát, hogy jelentkezzen. A speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálat előnyei közt említette, hogy a kiképzés hétköznapokon, napi 6 órában zajlik, így családjától és szeretteitől sem kell távol lennie ez idő alatt.

Nyitókép: MH HFKP

Kapcsolódó cikk
A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből
Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
A Benedek-hegy alatti utcát, ami ma már inkább egy kedvelt sétaút, mint forgalmas ipari rész hivatalosan Tobak utcának hívják. Az elnevezés nem véletlen, hiszen valamivel több, mint 100 éve még javában tevékenykedtek a bőrkészítők itt. Őket hívták tobakosoknak, a Laczkó Dezső Múzeum által szervezett piknik-sorozat első állomásán pedig az ő történetüket lehetett megismerni szombaton.
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.