2020. július 6. // Csaba névnap

Veszprémben is szobrot állít a miniatűr munkáiról ismert művész

Három szobrot is elhelyezhet a városban Kolodko Mihály, akinek aprócska, ám annál népszerűbb szobraival az ország több pontján is találkozhatunk.

Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész Ungváron született, anyai ágon magyar származású. Művészi irányú érdeklődése a középiskola elvégzése után, 1996-ban az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolába vezette, majd 2002-ben diplomát szerzett a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán. Alapvetően a monumentális szobrászat érdekelte, de ez a műfaj inkább a korai évekre, a Szovjetunió időszakára volt jellemző, ahol a nagy, csodálatot kiváltó alkotásokat kedvelték. Eleinte köztéri szobrokat készített, legtöbb szobra Ungváron található, de miután 2016-ben áttelepült Magyarországra, itt is megjelentek alkotásai. 

UtcazenészUtcazenész

A köztéri szobrok egy más dimenziója született meg azáltal, hogy rátalált a mostanában olyan sok embert érdeklő miniszobrok témájára, melyek szerinte ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint az óriási alkotások.  

ŐrŐr

Veszprémbe három szobra kerülne ki az az A1-Sped Kft. felajánlásából: Az Utcazenész szobra a Kossuth utca alsó szakaszára, az Őr szobra a Hősök kapujára, a Kislány és az oroszlán pedig a Kollégium utcai Séd-hídra.

vehir.hu

További cikkek

Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.
Merre halad a világ?
Merre halad a világ?
Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Harmadik alkalommal rendez érzékenyítő fesztivált a Petőfi Színház júliusban.
Több rendőrt a városba!
Több rendőrt a városba!
Hajléktalanhelyzet, V-Busz, EKF és egyházi kérdés is felmerült Kovács Rajmund, a Jobbik önkormányzati képviselőjének sajtótájékoztatóján, aki a közgyűlés legfontosabb témáit foglalta össze és osztotta meg a saját álláspontját kedd reggeli sajtótájékoztatóján.
2020. július 6. // Csaba névnap