Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Veszprém az ország egyik legbiztonságosabb városa

2020. június 26. 15:30
2018-hoz képest tavaly nőtt a bűncselekmények száma Veszprémben, tízéves távlatban viszont sokkal biztonságosabb lett a város. Mindez a Veszprémi Rendőrkapitányságnak a városi közgyűlésnek előadott beszámolójából derült ki.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, Veszprém megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje, Veszprém az ország egyik legbiztonságosabb városa – fogalmazott dr. Fellegi Norbert megyei rendőrfőkapitány.

11 százalékkal, 886-ról 984-re nőtt a Veszprém város területén elkövetett bűncselekmények száma 2019-ben. Az emelkedés az előző évhez képest értendő, a tízéves tendenciában azonban még így is az egyik legkedvezőbb számot produkálta 2019.

dr. Fellegi Norbertdr. Fellegi Norbert

Növekvő tendenciát mutattak a közterületen elkövetett bűncselekmények – ezek száma 14,23%-kal növekedett 2018 óta. Nőtt a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is, méghozzá 9,78%-kal, összesen 415 ilyen volt. Ezen belül 45 testi sértés (+9,75%), 75 garázdaság (-2,6%), 234 lopás (+30%) történt. Nem regisztráltak egyetlen önbíráskodást sem (2018-ban még 4 ilyen történt), viszont négyszeresére, 4 esetről 16-ra emelkedett a kábítószer terjesztés. Tavaly és tavalyelőtt is egy-egy autólopást jelentettek – a tendenciát jelzi, hogy tíz éve még évi 24 esetet regisztráltak. 

Megduplázódott a lakásbetörések száma, a tavalyelőtti 20-ről 41-re nőtt a számuk, ellenben felére csökkent a kifosztás bűncselekmény (hatról háromra). 24 rongálás történt a városban tavaly, ez 35,1%-os csökkenés az előző évhez képest. Rablás három (-40%) történt, zsarolás viszont egy sem. Veszprémben 2019-ben egy halált okozó testi sértés, gyilkosság egy sem.

Rausz István rendőrkapitányRausz István rendőrkapitány

A 2019. évben jellemzően a kistelepüléseken található hétvégi- vagy lakatlan családi házak, illetve társasházi tárolóhelyiségek sérelmére követtek el betörést. A tavalyi évben sikeresen felderített ügyek kapcsán az igazolódott, hogy ezeket a bűncselekményeket jellemzően utazó bűnözők követik el.  A korábbi években jellemző volt, de a 2019. évre jelentősen visszaszorult az úgynevezett „trükkös lopás” bűncselekmények száma. E bűncselekmények elkövetőiről jellemzően elmondható, hogy többnyire „utazó” bűnözők, és idős, egyedülálló sértetteket keresnek fel, akiket az életkori, fizikai és mentális sajátosságaikat kihasználva megtévesztenek, és akik ezzel válnak áldozatává az ilyen bűncselekménynek. 

Veszprém közbiztonsága a közlekedés szempontjából megfelelő, nincsenek baleseti gócpontok. A sérüléses balesetek jellemzően a fő közlekedési útvonalakat érintik. Az alsóbbrendű útszakaszokon ritkán történik sérüléses baleset, a balesetek előfordulási helyei viszonylag messze esnek egymástól. A megyeszékhelyen az ismertté vált személyi sérüléses balesetek száma 10%-al csökkent az előző évhez képest, 2018-ban 57 baleset volt, 2019-ben ez 51-re csökkent. A város területén 1 halálos közúti közlekedési baleset, illetve 16 súlyos sérüléssel és 34 könnyű sérüléssel járó baleset történt. 


Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.