2020. október 20.
//
Vendel névnap

Közel 120 millió forintot kapott munkahely megőrzésre a Herendi Porcelánmanufaktúra

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében 657 manufaktúrában dolgozó munkavállalót lehet segíteni.

A kormány 118 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Herendi Porcelánmanufaktúrának a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, amellyel 657 munkavállaló kaphatta meg a teljes fizetését a veszélyhelyzet ideje alatt - jelentette ki az erről szóló szerdai sajtótájékoztatón Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

Elmondta, a koronavírus miatti járványhelyzet okozta gazdasági válság enyhítésére indított program keretében a kormány országosan összesen 25 milliárd forintot fordított bértámogatásra. A programra 14500 cég pályázott, amelynek köszönhetően 180 ezer munkavállaló kapott bértámogatást. A vállalkozások mérettől függetlenül, a néhány főt alkalmazóktól egészen a nagyokig pályáztak. Egy-egy cég átlagosan 2 millió forintot kapott. Kiemelte, a munkahelyteremtő programnak köszönhetően 20 ezer ember tudtak munkába állítani. Kutatás-fejlesztésre 13 milliárd forintot fordított a kormány.

Veszprém megyében 620 vállalkozás kért munkahelyvédelmi támogatást. Itt 1,6 milliárd forinttal 11 ezer munkavállalónak tudtak segíteni.

A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, Simon Attila kiemelte: a hirtelen jött válsághelyzet következtében a cég mintegy 50 országgal folytatott kereskedelmi együttműködése egyik napról a másikra állt le, a legérzékenyebben a turizmus visszaesése érintette őket. Mivel a vállalatnál nehezen pótolható munkaerőről van szó, a most kapott állami támogatásnak nagy jelentősége van. A cég ezen kívül saját stratégiát is kidolgoztott a munkavállalói megtartására. A Herendi a veszélyhelyzet alatt sem állt le, mialatt különösen nagy figyelmet fordítottak az egészségügyi védekezésre. Ennek köszönhetően egyetlen koronavírusos embert sem azonosítottak a manufaktúrán belül- mondta.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: nemcsak Herenden, hanem az egész térségben jelentős támogatást jelent a kormány gazdaságvédelmi akcióterve. A programnak köszönhetően voltak olyan cégek is -köztük veszprémiek is-, amelyek nem csak bértámogatásra, hanem fejlesztésre is sikeresen pályáztak.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselőjeOvádi Péter, a térség parlamenti képviselője

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.