2022. május 29.
//
Magdolna névnap

Bérkiegészítést és több pénzt javasol Veszprémnek az LMP

A szociális dolgozóknak 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést, Veszprémnek pedig több költségvetési forrást javasolnak.

Eddig 27 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az LMP indított annak érdekében, hogy a kormány az egészségügyi dolgozók mellet a szociális dolgozóknak is ítélje meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. Ungár Péter országgyűlési képviselő péntek délután Veszprémben elmondta: el kell érni, hogy a kormány meggondolja magát, és ne nézze levegőnek a szociális dolgozókat. Mint mondta, nem értenek egyet a szociális dolgozók és az egészségügyben dolgozók közti megkülönböztetéssel.

Ugyanakkor példamutatónak nevezte, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során és 20 millió forintos keretösszeget biztosít számukra plusz juttatásként, ám ez nem elég.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatójánUngár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatóján

Több forrást Veszprémnek

Az országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére négy Veszprémet érintő módosító indítványt nyújtottak be.

Az LMP szerette volna elérni, hogy Veszprémben 2 milliárd forintért épüljenek bérlakások, mert a városban jelenleg kirívóan alacsony, a kétszázat alig meghaladó ezen ingatlantípusok száma. A párt szerette volna azt is, hogy a központi költségvetésből 100 millió forint érkezzen a veszprémi nagyfelületű út – és járdafelújításokra, valamint hogy 80 millió forint értékben cseréljék ki a 730 tanulóval rendelkező Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróit.

Az indítványban az is szerepelt, hogy a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésére a kormány ítéljen meg 1 milliárd forintot Veszprémnek. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a terület már a Greenpeace összeállításában is szerepel, mint időzített vegyi bomba. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén a korábbi kármentesítések ellenére továbbra is kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés áll fenn.

A kormánypárti többség mindegyik indítványt elutasította.

Kapcsolódó cikk
Szociális munka nélkül szegényebbek lennénk
Az önkormányzat 20 millió forintot különített el azon szociális munkások részére, akik a koronavírus járvány ellen a frontvonalban harcoltak.
Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
A Benedek-hegy alatti utcát, ami ma már inkább egy kedvelt sétaút, mint forgalmas ipari rész hivatalosan Tobak utcának hívják. Az elnevezés nem véletlen, hiszen valamivel több, mint 100 éve még javában tevékenykedtek a bőrkészítők itt. Őket hívták tobakosoknak, a Laczkó Dezső Múzeum által szervezett piknik-sorozat első állomásán pedig az ő történetüket lehetett megismerni szombaton.
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.