Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában

2020. július 4. 4:00
Semmelweis Ignác születésének 202. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget kedd délután a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Az ünnepségen adjunktusokat avattak, értékelték a Semmelweis-napi tudományos pályázat dolgozatait, valamint kiosztották a főigazgatói és igazgatói kitüntetéseket. A felszólalók elsősorban az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus járvány idején tanúsított helytállását méltatták.

– A kórház az elmúlt időszakban az igazgatóváltások bizonytalanságából éppen csak kilábalt, amikor jött a pandemia, amit az egész országgal együtt szenvedtük el – elevenítette fel dr. Lippai Norbert főigazgató. – Az elszenvedett veszteségek mellett azonban megmutatkoztak erősségeink is, és büszke vagyok rá, hogy nagynevű elődeink – mint amilyen Semmelweis Ignác volt – nyomában ilyen nagyszerű emberek járnak, mint akiket ma jutalmazhatunk – fogalmazott.

dr. Lippai Norbertdr. Lippai Norbert

Takács Szabolcs kormánymegbízott szerint az elmúlt negyed év sokunk számára egyetlen, véget nem érő hétként pörgött le. "Ez a váratlan és terhelt periódus minden emléknapnál és marketingeszköznél hatékonyabban mutatta meg a magyar állampolgárok számára az egészségügyben dolgozók munkájának fontosságát. Mindannyian csak abban bízhattunk, hogy az egészségügy minden területék dolgozók lelkiismeretesen, szakszerűen végzik majd munkájukat, és Veszprém megyében elmondhatjuk, hogy ez így is történt."

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

– Ennek a szakszerű munkának köszönhető, hogy a vírus terjedését sikerült visszaszorítani. De nem dőlhetünk hátra, hiszen az egészségügyben dolgozókra a következő időszakban is nagy terhet ró az egészségügyben dolgozókra azoknak a betegeknek az érkezése, akiknek a kezeléseit, vizsgálatait a járvány miatt elhalasztották. Semmelweis Ignác példája is azt üzeni számunkra: van okunk bízni a magyar egészségügyben és a magyar egészségügyi dolgozókban – nyomatékosította Takács.

– Semmelweis munkásságát minden magyarnak és a világ minden egészségügyi dolgozójának ismernie kell – hangsúlyozta dr. Tuboly Csaba, a fül-orr-gégészeti osztály vezető főorvosa. – Semmelweis a korát megelőző zseni volt, aki nem tudományos alapon, hanem pusztán a gyakorlati megfigyelésen alapuló felfedezése – a rendszeres és higiénés kézfertőtlenítés fontossága – napjaink pandemiája idején is az egyik legfontosabb volt. Tuboly méltatta a szakdolgozókat is, akik nélkül az orvosok csak félkarú óriások. Magas színvonalú munkájukkal folyamatosan hozzájárulnak a korszerű egészségügyi ellátáshoz. 

dr. Tuboly Csabadr. Tuboly Csaba

Semmelweis Ignác 1818-ban született Budán, magyarországi német családban. Középiskolai tanulmányait a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban és a budai Egyetemi Katolikus Gimnáziumban végezte. 1837-ben jogot kezdett tanulni Bécsben, de még abban a tanévben átiratkozott az orvosi karra. 1844-ben szerzett diplomát, majd tanárként és orvosként is dolgozott. Gyakorlati tapasztalatai alapján megfogalmazta a helyes kézmosás és fertőtlenítés fontosságát az orvosi eljárások során. 1862-ben, a döblingi elmegyógyintézetben hunyt el. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.