Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A pótfelvételizők sem maradnak le az államilag támogatott helyekről

2020. augusztus 1. 4:00
Kevesebb új hallgatót, várhatóan azonban jobb hallgatói minőséget hoz magával a 2020/21-es tanév a Pannon Egyetemen a friss felvételi eredmények tükrében. Optimista megközelítésre ad okot az is, hogy idén először a pótfelvételin is lehet még államilag támogatott szakokra jelentkezni – hangzott el az egyetem pénteki sajtótájékoztatóján.

Dr Gelencsér András rektor elmondta, országos szinten visszaesett a jelentkezők száma, ami természetesen a felvételt nyert hallgatók létszámában is meglátszik: idén a Pannon Egyetemre összesen 1425 fő nyert felvételt, ami a tavalyihoz képest mintegy 500 fővel kevesebb. Ennek oka kevésbé a koronavírus, amely a felvételi jelentkezési időszak idején – februárban – Magyarországon még nem volt jelen, sokkal inkább a megváltozott felvételi követelményeknek tudható be: sokakat talán megrémisztett a kötelező nyelvvizsga feltétele, amit aztán az utolsó pillanatokban a kormány mégis visszavont, de az emelt szintű érettségi ténye is eltántoríthatott egyeseket – vélekedett a rektor.

Gelencsér szerint ugyanakkor borúlátás helyett a pozitívumokra érdemes koncentrálni: a lecsökkent létszám a hallgatói minőség javulását hozhatja magával, hiszen a belépési felvételek szigorodásával valószínűleg kisebb lesz majd a felvett hallgatók lemorzsolódásának aránya. Mivel pedig a Pannon Egyetem elsősorban kutatóegyetem, a kutatás-fejlesztési projektekbe is jobb esélyekkel tudják így bevonni a hallgatókat, akik majd a munkaerőpiacon is megállják a helyüket.

Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatás és akkreditációs rektori biztos szerint további pozitívumok, hogy az 1425 felvett hallgató 84%-a állami ösztöndíjas képzésben kezdheti majd meg a tanulmányait szeptemberben. A legtöbb hallgatót ezúttal is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta, a legnépszerűbb szakok pedig a programtervező informatikus alapszak (MIK), a levelező tagozatos mentálhigiénés közösség és kapcsolatépítő mesterszak (MFTK), valamint a turizmus-vendéglátás szak volt a felsőoktatási szakképzésben.

Felvettek száma az egyes karokon:
GTK: 542 fő
MK: 170 fő
MFTK: 292 fő
MIK: 301 fő
Gazdálkodási Kar: 120 fő

Az egyes karok dékánjai részletesen is beszámoltak a felvételi eredmények alakulásáról, e szerint összesen 542 fő kezdheti majd meg tanulmányait szeptemberben a a továbbra is legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező Gazdaságtudományi Karon. A slágerszakoknak a gazdálkodás-menedzsment, kereskedelem-marketing és pénzügy számvitel alapszakok, valamint a levelezős emberi erőforrás menedzsment szak számított, míg mesterképzésben a vezetésszervezés, számvitel, műszaki menedzser, a gazdálkodás és menedzsment, illetve MBA képzés – mondta el dr. Fehérvölgyi Beáta dékán.

Fotó: MTI / ArchívFotó: MTI / Archív

Horváth Krisztián, a Mérnöki Kar dékánhelyettesének elmondása szerint a legnagyobb „veszteséget” karuk szenvedte el, ugyanakkor új szakokat is el tudtak indítani: az anyagmérnök levelező mesterszakot, a műszaki felsőoktatási szakot, a későbbiekben pedig az ipar 4.0. képzést vezetnék be, amivel még értékesebbé tehetik majd az országban már így is legjobbnak számító helyi mérnöki diplomát.

Három évvel ezelőtt új fejezetet nyitott a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar azzal, hogy a régió kiszolgálására helyezte a hangsúlyt és a kreatív ipar felé kezdett el kacsingatni, ami dr. Navracsis Judit dékán szerint meg is hozta az eredményét. Az anglisztika alapszak mellett a tavaly indult közösségszervezés alapszak, mentálhigiénés mesterszak és kommunikáció és médiatudomány alapszak is jól teljesít, utóbbin ráadásul februárban a kulturális és kreatív ipar szakirányt is elindítják. A dékán hozzátette, hosszú távon a távoktatásra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen országosan az a tendencia, hogy a levelező képzés egyre kevésbé vonzó, mindenhol a rugalmas megoldásokat keressük e téren is.

Új mesterszakot indított a Műszaki-Informatikai Kar is a programtervező informatikus alapszak folytatására, emellett pedig július 31-től már hivatalosan is új karral, a Gazdálkodási Karral bővül a Pannon Egyetem. Dr. Németh István dékán hozzátette, a kar eddig főleg három területen volt sikeres – a gazdálkodás és menedzsment, a gazdaság informatikus és a pénzügy-számvitel szakokon –, a jövőben ugyanakkor nem csak ezen a területen bővítenének. „A Pannon Egyetem Zalaegerszegen egy teljes egyetemi központot akar kiépíteni, a portfóliójába pedig a műszaki, informatikai képzéseket is szeretné bevenni, amelyekkel még jobban ki tudják szolgálni az ottani gazdasági potenciált és fejlesztéseket” – mondta el.

A hallgatói létszámok még nem véglegesek, azt a külföldi hallgató, a szakirányú képzésre jelentkezők és természetesen a pótfelvételi is alakíthatják. Utóbbi ráadásul idén igen kedvező helyzetet teremt a pótfelvételizőknek: bár továbbra is egy helyre és egy szakra lehet majd jelentkezni, a korábbi évekkel ellentétben szinte minden esetben lesznek elérhetők államilag támogatott képzések is. Gál Balázs oktatási igazgató szerint már csak emiatt érdemes élni a lehetőséggel, megijedniük pedig azoknak sem kell, akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel: felsőoktatási felvételi vizsgával helyettesíthető az.

Bertalan Melinda
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.