2020. október 20.
//
Vendel névnap

Kreditek a koronavírus alatti önkénteskedésért

2020. augusztus 8. 5:16
Pannon Egyetem
Plusz kreditekkel ismerte el a Pannon Egyetem a hallgatóinak a koronavírus-járvány idején végzett önkénteskedést.

A Pannon Egyetem elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás kérdésében, ezért 2020 tavaszán - reflektálva a kialakult koronavírus helyzetre – az önkéntes tevékenységgel szerezhető krediteket a koronavírus helyzetre is kiterjesztette, így szabadon választható tárgy keretében a hallgatók ezirányú tevékenységét 3 kredittel ismerte el.

Az egyetem Oktatási Igazgatóságának adatai szerint az „Önkéntes tevékenység veszélyhelyzet idején” elnevezésű kurzust 259 hallgató vette fel. Az egyetemisták záró beszámolói és igazolásai alapján megállapítható:

  • A hallgatók többsége (118 fő) főként a környezetükben élő rászorulók, kiemelten az idősek, a betegek, a mozgássérültek és a nagycsaládosok mindennapi életvitelét segítette bevásárlással, postai küldemények feladásával, ételszállítással, gyógyszerek beszerzésével, stb.;
  • A kurzust felvett egyetemisták közül 48 fő a digitális munkarendre való átállásban nyújtott hiánypótló támogatást. Ennek keretében részt vállaltak a helyi oktatási intézmények digitális tananyag készítésében, segítették a digitális kompetenciában gyengébb pedagógusok napi munkavégzését, de arra is akadt példa, hogy a különböző vállalkozások home office-ra való áttérésének digitális hátterét teremtették meg;
  • A hallgatók beszámolói szerint 44 fő a gyermekes családok mindennapi helyzetét könnyítette meg. Olyan esetekben, ahol a szülők munkahelye nem tette lehetővé az otthoni munkavégzést a kisgyermekek felügyeletét oldották meg, illetve korrepetálással, tantárgyi támogatással (idegen nyelv, matematika, informatika, stb.), máskor pedig érettségire való felkészítéssel segítették a fiatalabb tanulók tanulmányi előrehaladását;
  • Az önkéntes tevékenységek kapcsán érdemes még megnevezni a szájmaszkok készítésében és azok kihordásában való hallgatói aktivitást, az egyetemen létrejött CoolLaunch elnevezésű diákszervezet segítőkész helytállását, és a különböző egészségügyi intézményekben ellátott felelősségteljes tevékenységeket.

A Pannon Egyetemen meghirdetett „Önkéntes tevékenység veszélyhelyzet idején” elnevezésű kurzus tapasztalatai szerint hallgatóink a koronavírus helyzetben felelősségteljes és sokoldalú segítőkészséggel támogatták közvetlen környezetük folyamatait, ezzel is jelezve a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket.

vehir.hu

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
A Pannon Egyetem képviseletében Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatósági és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Szűcs Imre ezredes parancsnok, a Veszprémi Sportlövész Egyesület képviseletében pedig Nagy Ádám elnök ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem
Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem
Nagy érdeklődés mellett indul el az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök- és szakemberképzés a Pannon Egyetemen. Az őszi félévben több mint 40 hallgató kezdi meg tanulmányait a Mérnöki Kar által indított kurzusokon.
Zártkörű ünnepségen adták át a Pannon Egyetem elismeréseit
Zártkörű ünnepségen adták át a Pannon Egyetem elismeréseit
A Pannon Egyetemen - a járványhelyzet miatti korlátozások figyelembe vételével - zártkörű, ünnepélyes keretek között megtartott kitüntetésátadó ünnepségen adták az elmúlt időszakban esedékes egyetemi kitüntetéseket és címeket.