2021. június 15.
//
Jolán névnap

A négy fal között tartani azt, ami odatartozik

2020. október 5. 5:00
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?

Engem nem zavar, ha valaki (behelyettesítendő bármely szexuális kisebbségre utaló jelzővel), amíg otthon a négy fal között csinálja.

Ismerős és már-már elcsépelt mondat, amivel a toleranciaháború zavarosában próbálnak elevickélni azok, akik nem akarnak felülni az LMBTQ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer) mozgalom hajójára, de a szélsőséges homofób csoportokkal sem azonosulnak. És, ha jobban belegondolunk, talán nekik van leginkább igazuk. Ez az egy mondat bármennyire is közhelyszerű lett, magába foglalja, hogy egy embert nem lehet pusztán a szexuális irányultsága miatt megbélyegezni, ugyanakkor nyilatkozik arról is, hogy ennek a kérdéskörnek aztán végképp nem kellene a nyilvánosság előtt szerepelnie. Egyszerűen az, hogy valaki homo- vagy heteroszexuális nem büszkeség kérdése, ahogy azt a Pride és sok másik LMBTQ-val fémjelzett rendezvény hirdeti.

Ezekből pedig akad bőven, pár napja Veszprémben is megrendezték az első hivatalos LMBTQ party-t az egyik szórakozóhelyen. Kellett, mint egy falat kenyér...

Persze, ha a szervezők részéről csupán marketingfogás volt ezen tematika köré felfűzni az estét, akkor valószínűleg elérte a célját, hiszen országos visszhangot is kapott a rendezvény, igaz nem éppen pozitív kontextusban.

Ha viszont a Facebook-esemény alatti szöveg valóban őszinte volt, és hiánypótló eseménynek szánták a homo- és biszexuális közösség tagjainak, valamint a velük szimpatizáló embereknek, akkor ideje lenne nyitottabb szemmel járni nekik is Veszprémben, mert hibás teóriát állítottak fel a városról.

Hiszen, ha valamivel nem lehet vádolni Veszprémet, az a kirekesztés és a sokszínűség megtagadása. Hogy is merülhetne fel ez Európa leendő kulturális fővárosában, ahová eddig is – az idei COVID-dal sújtott évet leszámítva – turisták tízezrei látogattak el. Ahol a belvárosi szórakozóhelyek környékéről, ha hosszasan bújjuk az internetes fórumokat, akkor sem találunk olyan bejegyzést, ami a homoszexuálisok kirekesztéséről, attrocitásról szólt volna. Veszprémben nem masíroztak szélsőséges homofób csoportok sohasem, egyszerűen ebben a városban megértették a négy fal jelentését.

És mi ennek az eredménye? Egy nyugodt, békés együttélés. Jó értelemben vett állóvíz, amibe felesleges követ dobni még egy mezei szombat esti LMBTQ bulival sem.

Ezt hagyjuk meg a „haladó” nyugati társadalmaknak, ahol éppen ugyanezek a toleranciaharcosok égetik fel az Egyesült Államokat, igaz ott egy másik kisebbséget kifelhasználva.

I have a dream – hogy a nagy klasszikust idézzem. Van egy álmom egy olyan fővárosi Pride-ról, ahol a homoszexuális nők nőként felöltözve, a férfiak férfiként viselkedve vonulnak fel a szivárványos zászló alatt, semmi jelét nem mutatva szexuális orientációjuknak, annak, ami a négy fal közé tartozik. Egy ilyen esemény lenne a csodafegyver, ezzel lehetne kihúzni a méregfogát az ellentéteknek. De csak egyszer lenne rá szükség. Egyetlen egyszer, hogy a meleg közösségek lerombolhassák a sok előítéletet, amelyeket jelenleg pont, hogy az ilyen zászló alatt szerveződő események erősítenek leginkább. Hiszen jelenleg minden van, csak tolerancia nem az ő részükről másokkal, más világnézetű és értékrendű emberekkel szemben.

Viszont valószínűleg, akik ezen részt vennének, vagy megszerveznék ezt a nevezzük alternatív Pride-ot, azok ugyanúgy a négy fal között maradnak és eszükbe sem jut az utcára, Facebook-ra és szórakozóhelyekre vinni azt, ami nem oda tartozik, egyszerűen csak hasznos és egyenjogú tagjai szeretnének lenni a társadalomnak, ami viszont a legkevésbé sem szexualitás kérdése, sokkal inkább az intelligenciáé.

Hajas Bálint

További cikkek

Hogy mondjam el?
Hogy mondjam el?
Minden ember másba kapaszkodik a nagy körfogás alatt, amit életnek nevezünk. De hova a nagy szavak? Mit jelentenek?
Félmeztelen emberek Veszprém utcáin
Félmeztelen emberek Veszprém utcáin
Ha itt a nyár, ugye komám?
5+1 filmpremier, amire érdemes lesz nyáron jegyet váltani
5+1 filmpremier, amire érdemes lesz nyáron jegyet váltani
Úgy tűnik véget ért a premier dátumok csúszásáról gyártott hírek korszaka. Egyre több és több új film fog érkezni heteken belül, már csak védettségi igazolványt kell mindenkinek beszereznie, hogy élvezhesse is őket. Összegyűjtöttünk 5+1 premiert, amelyekre érdemes lesz jegyet váltani a nyáron.
A minimalizmus nehezen működőképes, ha tényleg élünk is a lakásunkban
A minimalizmus nehezen működőképes, ha tényleg élünk is a lakásunkban
Dobj ki minden olyan tárgyat, ami nem okoz neked örömöt! Az elmúlt években népszerűvé vált minimalista lakberendezés egyik kulcsmondata ez, amivel szemben kezd kibontakozni az ellenállás a belső dizájnban. A cluttercore stílus egyfajta lakberendezési barokk a világi puritanizmussal szemben: ahelyett, hogy kidobnád a kacatjaidat, inkább tedd ki őket a kirakatba!
Enne lisztkukac-burgert? Az unióban hivatalosan is élelmiszer a rovar lárvája
Enne lisztkukac-burgert? Az unióban hivatalosan is élelmiszer a rovar lárvája
Egy május eleji döntés értelmében a lisztkukac lárváját élelmiszerként is forgalomba lehet hozni az Európai Unió területén. Jobb, ha hozzászokunk a rovarevés gondolatához!