2022. január 24.
//
Timót névnap

Új évadot nyitott a Petőfi Színház

2020. augusztus 28. 3:00
Pótolta az elmaradt előadásokat és már a következő évadra koncentrál a Veszprémi Petőfi Színház.

Szédítő tempót diktált az elmúlt hónapokban a Veszprémi Petőfi Színház. A teátrum márciusban zárta be a kapuit a járványhelyzet miatt, amikor pedig nyár elején újra lehetségessé vált előadásokat tartani, azonnal nekiláttak az elmaradt előadások pótlásának. De ennél is többet tettek: megrendezték az érékzenyítő fesztiváljukat és a tematikus operettfesztiváljukat is, így szinte minden, az előző évre kitűzött vállalásukat teljesítették – nem is beszélve arról, hogy a karantén idején is aktívan dolgoztak mind a kultúra terjesztésében, mind a vírus elleni küzdelem terén. A hétfői évadnyitó társulati ülésen a múlt nehézségei mellett azonban már inkább a következő évad kihívásai kerültek előtérbe.

Brányi Mária, a fenntartó Veszprém Megyei Jogú Önkormányzat alpolgármestere elismeréssel szólt a színház teljesítményéről. – Példamutató munkát végeztek, emelte ki és a jövő évadra korlátozások nélküli időszakot kívánt, bár utalt arra, hogy az őszi időszak még tartogathat megszorításokat.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Veszprémi Petőfi Színház a kultúra mellett jelentős értéket is közvetít, néklülözhetetlen a társadalmi szerepvállalása, amelyről minden alkalommal örömmel és büszkén beszél. Fontos számára, hogy a kistelepülések lakóira is gondoltak a nehéz időkben és elvitték hozzájuk a színház feltöltő erejét. Végezetül egy Képviselői Emléklapot nyújtott át a Veszprémi Petőfi Színháznak a pandémia alatt tanúsított kiemelkedő felelősségvállalás és helytállás elismeréseként.

A társulati ülésen különféle díjakat is átadtak. A Veszprémi Petőfi Színház hűségóráját – amely 10 évet meghaladó társulati tagság után kerül adományozásra - Osváth Ibolya fodrász és Nádasy Gábor karbantartó vehette át, illetve „extra” hűségdíjasként Homoki Ilona kapta, aki jelenleg nézőtéri dolgozó, de már 1976-ben a színház munkatársa volt, majd varrodavezetőként ment nyugdíjba. 

A legkiemelkedőbb színészi teljesítményt nyújtó művésznek adható Latinovits-díjat Módri Györgyinek ítélte oda a társulat, a művészeti munkát kiemelkedő módon segítő elismerést, a Medgyaszay-díjat pedig Kósa Tímea kellékes kapta. Az Évad nézője - aki a legtöbb előadást látta a Veszprémi Petőfi Színházban - Villám Attila lett.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
A Polgári szalon vendége volt Kálomista Gábor, a sok indulatot kiváltó Elkxrtuk című film producere, aki a veszprémi közönség előtt mesélt a 2006-os Őszödi beszédet és az akkori zavargásokat feldolgozó politikai krimi kulisszatitkairól, többek közt arról, hogyan próbálták megnehezíteni a film forgatását, majd a bemutatását követően azt, hogy eljusson a közönséghez. Ezen kívül Kálomista Gábor azokról az évekről is nyíltan beszélt, amit a veszprémi kézilabdaklub élén töltött, valamint Marian Cozma meggyilkolásáról is.
Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége
Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége
Szerda este tartották az idei év első Olvasólámpáját a Dubniczay-palotában, melynek vendége a József Attila-díjas író, Bartis Attila volt.