2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Az ember legjobb társa az oroszlán

2020. szeptember 15. 12:00
Kikerült Kolodko Mihály harmadik, Kislány és az oroszlán miniszobra is Veszprémbe, melyet az A1-Sped Kft. felkérésére készített.

Az alkotást ezúttal a Séd partján, a Margit romokhoz közel kell keresni, melynek témáját a turizmus és a történelem ihlette. A megrendelő A1-Sped Kft. egyrészt mindenképpen szeretett volna egy kislányt ábrázoló szobrot, hiszen Veszprém a Királynék városa, s mondhatni minden kislány „királylány” szeretne lenni, másrészt Árpád-házi Szent Margit is itt nevelkedett gyermekként. Az oroszlán ebben az esetben kettős jelentéssel bír: mint az állatok királya, Kolodko Mihály javaslatára ő a királyfi a királylány mellett, emellett pedig a Veszprémi Állatkertet is szimbolizálja.

A szobor összességében 36 cm hosszú, 17 cm széles és 25 cm magas, a kislány figura bronzból készült, az oroszlán pedig mészkőből.

Az alkotás végleges nevéhez a javaslatokat ezúttal is a veszprémiektől várják, melyek közül a legjobbakra a cég közösségi oldalán lehet szavazni.

Kolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotássalKolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotással

A harmadik mű kihelyezésével pedig a kör is teljessé vált, azok ugyanis a múltat (Őr), a jelent (Utcazenész) és a jövőt is jelképezik (Kislány és az oroszlán). Emellett a tervezésnél azt is szem előtt tartotta a cég és az alkotó, hogy mindegyiknek kicsit más hangulata legyen: az Őr komolyságot, fegyelmet sugall, az Utcazenész vidámságot, míg a legújabb alkotás a helyszínhez hasonlóan csendességet – tudtuk meg Török Balázs ügyvezetőtől.

A cégvezető hozzátette, köszönettel tartoznak Veszprém Megyei Jogú Város képviselő-testületének tagjainak, akik egyhangúan elfogadták Kolodko Mihály miniszobrainak Veszprémben történő kihelyezését, illetve Brányi Mária alpolgármesternek és az ő elnöklésével vezetett Köztéri műalkotások munkacsoportjának, valamint Perlaki Claudiának, a munkacsoport vezetőjének, akik szintén közreműködtek a projekt eredményes létrejöttében.

Fotók: Török Balázs

Bertalan Melinda

További cikkek

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
A kis bakonyi településen találkoztak a térségben élő német nemzetiségiek szombaton.
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.