Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben találkozik novemberben a magyar könnyűzenei világ színe-java

2020. október 1. 4:00
Veszprémbe költözik idén a Music Hungary könnyűzenei konferencia, amely a legnagyobb szakmai találkozóhelye a magyar mainsteram zenei világnak. A november 9-10 közötti rendezvény a zenei ipar járványhelyzettől megtépázott helyzetére is megoldási javaslatokat kíván nyújtani, valamint szóba kerül a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentése is.

Szerda délelőtt a budapesti Akvárium Klub előtt tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Magyarország legnagyobb könnyűzenei konferenciája Egerből Veszprémbe költözik idén. Ez az a szakmai találkozóhely, ahol a könnyűzenében érdekelt szereplők, zenészek, koncert- és fesztiválszervezők, menedzserek évről évre összegyűlnek, hogy közösen határozzák meg és adjanak választ a könnyűzenei ipar kihívásaira.

Az idei évben mi más lehetne a fő kérdés, mint hogy a koronavírus járvány által megtépázott zenei szakma hogyan lábaljon ki ebből a helyzetből.

Weyer Balázs a Music Hungary Szövetség elnöke – amely szövetség a konferenciából nőtte ki magát és elsősorban ernyőszervezetként próbál segíteni a zenészek érdekképviseletében - a sajtótájékoztatón elmondta, hogy olyan kihívással kell megküzdenie a zenei iparnak, amire eddig még nem volt példa.

Amire a korábbi években még panaszkodtak, most annak örülnének a legjobban – fogalmazott a szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy a panaszkodást fel kell váltania a tetteknek, ez pedig összekovácsolja a szakmát.

Weyer BalázsWeyer Balázs

Elmondta, hogy idén kb. 30 milliárdos kieséssel számolnak, ami az előző évhez képest 70%-os visszaesést jelent, ez pedig nem csak a zenészek bevételében látszik meg, hanem a klubok, rendezvényszervezők, vagy akár a technikusok, zenekari tagok megélhetését is veszélyezteti.

Weyer Balázs ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a pandémia idején kidolgozott megoldási javaslataik közül több is eljutott a kormányzat elé, valamint az idei évtől már miniszteri biztos szinten is van érdekképviseletük, erre pedig, hogy a „könnyűzene” fogalma megjelenjen kormányzati titulus szintjén is, még nem volt példa.

Visszakanyarodva a konferenciához, Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa és mint az UNESCO A zene városa cím birtokosa méltó helyet fog biztosítani a rendezvénynek, hiszen a különböző zenei stílusok markánsan megjelentek már eddig is a város több jelentős fesztiváljában, mint például az Utcazene Fesztivál, az Auer Hegedűfesztivál, vagy éppen a VeszprémFest.

Ezt már Navracsics Tibor kormánybiztos mondta el a sajtótájékoztatón, aki megosztotta azt is, hogy korábban többször részt vett az akkor még Egerben megtartott Music Hungary-n, ami véleménye szerint egy szakpolitikai műhely funkcióját is ellátja.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Hozzátette, hogy Veszprémben és a Bakony-Balaton térségében már most is nagyon erős a kulturális jelenlét, erre építkezve pedig szeretnének még magasabb szintre lépni, aminek egy fontos mérföldköve lehet a Music Hungary.

Egy olyan üzleti modellt szeretnénk megvalósítani, ami a kreatív iparra épül és ami példa lehet Európa közép-keleti régiójában, de akár az egész kontinensen is

– fogalmazott Navracsics Tibor.

A kormánybiztos mondandóját alátámasztva, miszerint a Music Hungary egy szakmai műhely szerepét is ellátja, a sajtótájékoztatón szóba került egy hatástanulmány jelenleg is folyamatban lévő kutatása, ami a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentését vizsgálja. Szilágyi Dávid a PricewaterhouseCoopers menedzsere elmondta, hogy cégük a Music Hungary Szövetség megbízásából jelenleg azt vizsgálja, milyen hatással lenne, ha ezeknek a jegyeknek a forgalmi adóját lecsökkentenék 5%-ra, mekkora kiesést jelentene az államnak és kik nyernének belőle?

Mivel a kutatásban jelenleg az adatgyűjtésnél tartanak, végleges eredményeket csak a veszprémi konferencián tudnak majd bemutatni, de az már most látszik, hogy az érintettek köre rendkívül széles lesz és számos előnnyel járna ez a törvénymódosítás.

Azon kívül, hogy segítene elkerülni a leépítéseket a zenei szektorban, a vírus utáni újraindulásban is előnyös lenne, hiszen a jelenlegi jóslatok szerint a vírus után sem fog egyik napról a másikra beindulni a zenei piac.

Szilágyi DávidSzilágyi Dávid

A lassú, ám előremutató folyamatokat emelte ki felszólalásában Demeter Szilárd is, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztsége mellett a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos szerepében vett részt a sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy nagy előrelépés és eddig hasonlóra még nem volt példa, hogy egy kifejezetten a könnyűzene helyzetére koncentráló stratégia a kormányzat elé kerüljön. Ez most mégis megtörtént, ami fényt jelenthet az alagút végén.

Viszont amíg látványos javulás nem lesz, addig is kötelességük segíteni a zenei iparban dolgozókat, erre pedig több támogatási rendszert is kidolgoztak.

  • 1,4 milliárd forintos keretet különítettek el kifejezetten olyan kluboknak, amelyeknek fő bevételi forrása a koncertek szervezéséből származik. Ez a támogatás reményeik szerint segít a munkahelyek megőrzésében és az infrastruktúra fenntartásában majd.
  • 450 millió forintból a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen támogatják azokat a technikusokat, akiknek egyetlen bevételi forrása az volt, hogy biztosítsák az élő koncertek technikai hátterét.

Ezeken kívül a Petőfi Irodalmi Múzeumnál elkezdtek egy gyűjtőmunkát, amelynek keretében olyan audiovizuális közgyűjteményt szeretnének létrehozni, amelyben felkutatják és átörökítik a jövőnek az olyan koncertfelvételeket, amelyeket akár évtizedekkel korábban készítettek és más esetben a feledésbe merülnének.

Ezeket a felvételeket a múzeum részéről megvásárolnák a zenekaroktól és kiadóktól és digitalizálás után mindenki számára megtekinthetővé tennék.

Demeter SzilárdDemeter Szilárd

A veszprémi Music Hungary konferencia kapcsán kiemelte, hogy mindenképpen szeretne majd egy olyan szekciót is, amely kifejezetten a pandémia alatti zenei innovációval foglalkozik, hiszen véleménye szerint a magyar együttesek rendkívül kreatívak voltak ebben az időszakban, ezeket a tapasztalatokat pedig nem árt nagyobb közönség előtt is megosztani.

A sajtótájékoztató végén pedig egy közvetlenül is érintett szereplő osztotta meg tapasztalatait és gondolatait a magyar könnyűzene helyzetéről. Puskás Peti a The Biebers zenekar frontembere több olyan tévhitre is választ adott, ami a közelmúltban legtöbbször felmerült a közösségi médiában.

Puskás Peti (The Biebers)Puskás Peti (The Biebers)

A Biebers jelenleg próbálni is nehezen tud, hiszen a zenekar tagjai a megélhetés miatt áruházakban és az építőiparban vállaltak munkát, de van olyan tagjuk is, aki futárkodásból keresi a kenyerét jelenleg. Az tehát nem igaz, hogy a zenészek nem szeretnek dolgozni, ilyen rendkívüli helyzetben mindenki keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek átvészelni a nehéz időszakot.

Sokszor felmerül az is, hogy nem takarékoskodnak, azonban Puskás Peti szerint ha ez valóban így lenne, akkor még eddig sem húzták volna ki, a tartalékok viszont mostanra kimerültek.

Véleménye szerint ki kell jelölni a közös irányt és nem mutogatni kkell egymásra, akkor változhat pozitív irányba a helyzet, erre pedig a Music Hungary konferencia egy kiváló lehetőséget fog nyújtani, hogy egy asztalhoz üljenek és közösen gondolkodjanak a jövőn.

A Music Hungary konferenciát 2020. november 9-10 között rendezik meg Veszprémben.

Hajas Bálint
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.