Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Rangos díjat kapott Kováts Péter

2020. szeptember 15. 4:00 // Forrás: Zeneakadémia
A veszprémi hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen vehette át a Weiner Leó-díjat.

Az elismerést azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. 

Kováts Péter hegedűművész a magyar zenei élet elismert alakja, és Veszprém kulturális életének is aktív alakítója. A Mendelssohn Kamarazenekar élén rendre kiváló hangversenyekkel kényezteti a veszprémi zeneszerető közönséget, az elmúlt években pedig Auer Lipót zenei és kulturális örökségének ápolásába fektetett komoly munkát, életre hívva az Auer Fesztivált. Ezáltal nemcsak a zeneszerző nevét emelte vissza Auer szülővárosának emlékezetébe, de számos világhírű muzsikust is városunkba invitált már a rendezvénysorozat története során.

Kováts Péter emellett a világ jelentős koncerttermeiben játszott már szólistaként, például a milánói Verdi-teremben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a barcelonai L’Auditoriban, koncertfelvételeit pedig közvetítette többek közt a France 3, továbbá számos amerikai rádió és tv-állomás. Szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak.

Fotó: Zeneakadémia/Mudra LászlóFotó: Zeneakadémia/Mudra László

A Weiner Leó-emlékdíjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amelynek elnöke a mindenkori rektor.

Weiner Leó a 20. század első felének kimagasló jelentőségű komponistája és pedagógusa, fél évszázadon át képezte hangszeres művészek nemzedékeit a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékén; a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai is megörökítették.

Az elmúlt években olyan elismert művészek kaptak Weiner Leó-emlékdíjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes – emlékeztet a Zeneakadémia weboldala.

vehir.hu
további cikkek
A művészi pálya alapja, hogy egyfolytában kérdéseid vannak A művészi pálya alapja, hogy egyfolytában kérdéseid vannak Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas veszprémi hegedűművész már általános iskolában érezte, egész élete a zenéről fog szólni. Gimnáziumi tanulmányait a Lovassyban végezte, ebben az időszakában már hegedűversenyekre járt, és a szakma – látva sikereit – felfigyelt Péterre, olyannyira, hogy Lányi Margit a Zeneművészeti Főiskoláról megüzente, helye van az intézményben. Azóta Kováts Péternek katedrája van a Zeneakadémián, és miközben segíti a feltörekvő nemzedéket, ő maga is színpadra áll. A Mendelssohn Kamarazenekar vezetőjével beszélgettünk. 2022. augusztus 3. 4:00 Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót hegedűművész nevét viselő fesztivált augusztus 3–8. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Hangvillában. 2021. július 27. 15:57 Évadot hirdetett a Pannon Várszínház kultúra Évadot hirdetett a Pannon Várszínház Viharos, de nem sikertelen időszakot hagy maga mögött a Pannon Várszínház; közeleg az évad vége, miközben csütörtök délelőtt már az új évadot bejelentő sajtótájékoztatóra is sor került. 2021. június 4. 10:34 Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon A Mendelssohn Kamarazenekar - augusztus 13-16. között - hatodik alkalommal rendezi meg a veszprémi születésű Auer Lipót, világhírű hegedűművészről elnevezett Auer Fesztivált. 2020. augusztus 14. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.