2021. október 18.
//
Lukács névnap

Így maradnak mindig tiszták a hölgyek

Több munkát igényelnek a hölgyek, hogy tiszták maradjanak, mint azt előre gondolnánk. Pontosabban a Három Grácia, valamint a város többi szökőkútjának tisztán tartása. Mi most ebbe a munkába nyertünk betekintést, olvasóinkat pedig elvisszük olyan helyekre is, amelyek eddig láthatatlanok voltak.

Sok mindent megéltek és sok mindent láttak már a veszprémi Kossuth utca hölgyei, hivatalos nevükön a Három Grácia. A szoborcsoport idén lépett a krisztusi korba, az évtizedek alatt pedig annyira megszokottá vált jelenlétük a sétálóutcán, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az utcaképet nélkülük. Pedig a belvárosi rehabilitáció során felmerült, hogy áthelyezik őket máshová, de végül maradtak eredeti helyükön.

Alkotójuk a Kossuth-díjas szobrászművész, Somogyi József volt, aki 1987-ben bronzból alkotta meg a Három Gráciát, majd ezután kerültek a posta előtti térre, ahol a csobogóval együtt üde színfoltjai a belvárosnak.

Azonban kevesen gondolnak bele, hogy ez hosszú ideig így is maradjon, a gráciák folyamatos „törődést”, karbantartást igényelnek.

Ezt a feladatot a VKSZ Zrt. munkatársai látják el, nekünk pedig lehetőségünk volt bekapcsolódni ebbe az időszakos munkába, valamint bejutni olyan pincébe is, amelyek a hétköznapokban zárva vannak.

Idegenvezetőnk Görgics Kálmán volt, a VKSZ Zrt. köztisztasági csoportvezetője.

Még a földfelszínen megtudtuk, hogy a csobogókat minden évben április 15. és május 5. között indítják be – időjárási viszonyoktól, valamint az ÁNTSZ vizsgálatainak eredményeitől függően – és október 15-én zárják el, a köztes időszakban pedig délelőtt 9 és este 21 óra között működnek.

A városban egyébként hat helyszínen vannak ilyen kutak, karbantartásuk pedig lényegében hasonló, mi most a Kossuth utca szökőkútjainak példáin keresztül ismerhetjük meg ezt a munkát.

Ottlétünkkor éppen a köztisztasági csoport munkatársai takarították a Három Grácia környékét, nem sokkal később pedig a cukrászda előtti téren a Piramis névre keresztelt szökőkút vízrendszerét. Faágakat, leveleket, néhány odahordott papírfecnit söpörtek össze, majd hipót öntöttek a vízforgató rendszerbe.

Kálmántól megtudtuk, hogy ezt a műveletet évente többször elvégzik, és minden esetben az ÁNTSZ munkatársaival együttműködve vizsgálják meg a vízmintákat. A csobogók csak akkor indulhatnak el, ha a mérések után negatív eredményeket kaptak a különböző baktériumokra, kórokozókra.

Mindez nem azt jelenti, hogy a szökőkutak vize alkalmas lenne a fürdésre, pláne nem emberi fogyasztásra, hiszen az tele van vegyszerekkel, amelyek a madárürülékkel és számos más módon a rendszerbe került baktériumokkal szemben védenek, magyarázza Kálmán.

Miközben a VKSZ munkatársai lapátolják az összegyűjtött hulladékot a Három Grácia körül, szemünk a felnyitott csatornafedél felé terelődik. Ugyanis a karbantartási munkák nem kizárólag a felszínen történnek, majdnem minden köztéri csobogó alatt van egy tartály, valamint itt rejtették el a rendszert üzemeltető szenzorokat, szűrőket is.

A tavaszi beüzemelésnél fertőtlenítjük, feltöltjük a víztereket, ellenőrizzük az elektromos vezérléseket és vízvizsgálatot végeztetünk. Hipóval, illetve speciális kombinált vegyszerekkel védekezünk az algásodás, a baktériumok elszaporodása és a PH-érték jelentős változásai ellen. Az őszi karbantartás során leeresztjük a medencetereket, a víztartályokat és a csőrendszereket. Szétszereljük és feljavítjuk a gépház kopó alkatrészeit, a szivattyúkat, érzékelőket, jeladókat

- árulja el Kálmán, hogy milyen munkákkal jár a felszínen és felszín alatt a szökőkutak tisztítása, valamint a 3-5 m3 közötti tartályok tisztán tartása.

Na, de játszunk el a gondolattal, mi lenne, ha nem végeznék el ezeket a munkákat, a szökőkutakat pedig törődés nélkül hagynák csobogni!

Kálmán szerint ebben az esetben nagyon gyorsan algásodás indulna, valamint a baktériumok, kórokozók elszaporodnának, amit kellemetlen szag kísérne. Természetesen így a szökőkutak és csobogók nem üzemelhetnének. A szobrokon „csak” a túlzott patinásodás jelei mutatkoznának, de a bennük lévő csövek a karbantartás nélkül hamarosan tönkremennének és nehéz lenne cserélni, vagy pótolni azokat.

Szerencsére a VKSZ-nél a köztisztasági csoportnál több, mint 30 munkatárs dolgozik azért, hogy a szökőkutak mellett a városi játszóterek, padok, valamint az utcák, járdák folyamatosan tiszták legyenek.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Bepillantás oda, ahol az otthon melege születik
Bepillantás oda, ahol az otthon melege születik
Az Erőművek Éjszakájának fő szervezője idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal. Veszprémben a VKSZ Zrt. által üzemeltetett fűtőmű kapui is megnyíltak pénteken a látogatók előtt.
Veszprémből is csatlakoztak a 72 órás ifjúsági önkéntes akcióhoz
Veszprémből is csatlakoztak a 72 órás ifjúsági önkéntes akcióhoz
A hazai történelmi keresztény egyházak által szervezett megmozdulás célja, hogy felhívja a fiatalság figyelmét a közös összefogásra és a másokért való cselekvésre.
Az akadálymentesítésben is segít a VKSZ Zrt.
Az akadálymentesítésben is segít a VKSZ Zrt.
Mozgáskorlátozottakat segítő applikációval, önkéntesek bevonásával és közszolgáltatásokkal kapcsolatos app elindításával növeli a cég a veszprémiek komfortérzetét.
Idegenvezetés lesz a Haszkovó úti fűtőműben
Idegenvezetés lesz a Haszkovó úti fűtőműben
A VKSZ Zrt. is csatlakozott az Erőművek Éjszakája programhoz, az érdeklődők pénteken bepillanthatnak a kulisszák mögé a fűtőműben.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.