Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben

2020. október 15. 4:00
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.

Az ötéves Veszprémi Szakképzési Centrum megalakulása óta nagy figyelmet fordít az iskolák infrastruktúrájának fejlesztésére. 2020-ban a centrum több mint félmilliárd forintot fordít infrastruktúra- és eszközfejlesztésre. Fontos fejlesztések valósultak meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pályázati keretéből, ahol 160 millió forintnyi támogatási összeget nyert el a centrum, amelyet 20 millió forint önerővel egészített ki, így összesen 180 millió forintnyi taneszközfejlesztés valósult meg.

A pályázati keretből a 2020-2021-es tanévre újabb fejlesztések érkeztek az Öveges József Technikum és Kollégiumba. A fejlesztések elsősorban azt a célt szolgálják, hogy az intézmények meg tudjanak felelni a mai kor, az Ipar 4.0, és a gazdasági szereplők követelményeinek, valamint a tanulók és a szülők által támasztott igényeknek.

Balatonfűzfőn a Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégiumra is kiemelt figyelmet fordít a centrum vezetése, ahová a pályázati keretből közel 30 millió forintnyi támogatás jutott. A nyár folyamán érkezett CNC eszterga és CNC marók értéke meghaladja a tízmillió forintot. A CAM oktatáshoz most a terem informatikai infrastruktúrája is frissítve lett korszerű számítógépekkel. A fejlesztés során más területek is korszerű IT eszközökhöz jutottak. A hálózatot már egy kiváló HP szerver szolgálja ki és 20 db laptop is az intézményhez került. A teljes fejlesztés az előző éveket meghaladó mértékben teszi lehetővé, hogy a diákok a legkorszerűbb technológiákat tudják a gyakorlaton valós ipari környezetben, tapasztalat útján elsajátítani.

A hétfő délelőtti ünnepélyes átadón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, hogy a centrumban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az Ipar 4.0, azaz a robotikára és mesterséges intelligenciára épülő gazdaságban kiszolgálják képzésekkel a cégeket, így szakképzett munkaerővel tudjanak előrelépni az üzleti világban. A mostani informatikai képzés kapcsán hozzátette, hogy pandémia miatt még fontosabbá vált a digitalizáció, ebben is előrelépés ez a beruházás.

Szintén az Ipar 4.0 fontosságát emelte ki Kavalecz Gábor is, a Veszprémi Szakképzési Centrum nemrég kinevezett új főigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az iskolákban biztosított a magas szakmai színvonalat képviselő humánerő, így valós cél lehet a XXI. századi oktatás fejlesztése.

Az átadón Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere is jelen volt, aki elmondta, hogy annak idején ő is az Övegesben végzett, azóta viszont hatalmas fejlesztéseken ment át az intézmény. Véleménye szerint az iskola és a település összhangban van, egymást képesek fejleszteni, jobbá tenni.

Az ünnepélyes megnyitó résztvevői (balról jobbra): Kavalecz Gábor, Pap Máté, Tóth Lajos Péter, Szanyi SzilviaAz ünnepélyes megnyitó résztvevői (balról jobbra): Kavalecz Gábor, Pap Máté, Tóth Lajos Péter, Szanyi Szilvia

Tóth Lajos Péter, az intézmény igazgatója pedig elmondta, hogy a mostani beruházás csak egy a számos programelem közül, ami az utóbbi időszakban az Övegesben megvalósult, a képzés kapcsán pedig kiemelte, hogy a gyakorlati képzést semmi más nem helyettesítheti, ezért is olyan fontos, hogy a diákok már testközelből megtapasztalhatják leendő szakmájuk ezen részét is.

A szakmai fejlesztés nem csak az eszközökre összpontosít. Ugyanilyen fontos a képzések fejlesztése is. A következő tanévre több képzés meghirdetésével készül az iskola, amelyben a hagyományos informatika, elektronika, épületgépészet és kereskedelem mellett új lehetőségek is megjelennek. Ismét lehet épületgépész technikus szakra jelentkezni és bevezetésre kerül a kishajó építő és fenntartó képzés, amely a Balaton körül lévő vitorlás építőkön és kikötőt fenntartókon túl az érdeklődő fiataloknak is jó lehetőséget nyújt.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe szakképzés Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe Újabb bérfejlesztésnek köszönhetően négy év alatt megduplázódott a szakképzés pedagógusainak bére, közben Veszprémben milliárdos nagyságrendben fejlesztik az oktatási intézményeket. A Veszprémi Szakképzési Centrum vezetői egy sajtóbeszélgetésen elárulták, hogy milyen perspektíváik vannak a diákoknak és oktatóknak egyaránt a szakképzésben, valamint hogy mi épül majdnem négymilliárd forintból Veszprémben a közeljövőben. 2024. február 14. 14:01 Huszonötezer dollárt nyert az Ipari Huszonötezer dollárt nyert az Ipari Huszonötezer dollárral gazdagodott az Ipari Technikum a Howmet Alapítvány pályázatának köszönhetően. 2024. február 9. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.