Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Állatvédelmi központot létesítenek Veszprémben

2020. november 11. 12:01
A kormányzati támogatással kialakítandó központ az Északi-körgyűrű mellett épülhet meg, a közgyűlés csütörtökön döntött a telekalakításról.

A leendő központ a védelemre, gondoskodásra szoruló állatok professzionális ellátása mellett kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a megelőzésre, a figyelemfelhívásra, az oktatásra, valamint a szemléletformálásra.

A Nemzeti Állatvédelmi Program keretében megépítendő veszprémi állatvédelmi központ országos mintaként szolgál majd az elkövetkezendő években. Az állatvédelmi kompetencia központ alapvető és fő feladata lesz a gazdátlan állatok befogadása, igényeik szerinti megfelelő ellátása a végső cél eléréséig, az örökbefogadás lebonyolításáig.

A központ oktatás helyszínéül is szolgál majd, így iskolás csoportok állatvédelmi oktatáson vehetnek részt, a gyakorlatban is megtanulhatják, milyen a felelős állattartás, mit jelent egy állatról való gondoskodás.

Az Állatvédelmi Kompetencia Központ nem utolsó sorban szabadidős tevékenységet, kikapcsolódást is nyújt. Sokaknak nincs lehetősége rá, hogy otthon gondoskodjanak egy házi kedvencről, de szívükön viselik az állatok sorsát, és valamilyen módon szeretnének részt venni gondozásukban is, segíteni nekik, örömet kapni tőlük, és viszonzásul örömet adni nekik – írta előterjesztésében Brányi Mária alpolgármester.

A központ helyszíne a 0393. helyrajzi számú, az Északi-körgyűrűn a Lidl áruház mögött található területen lesz. Az Állatvédelmi Kompetencia központ szakmai megvalósítására és üzemeltetésére a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot jelölik ki.

Az előterjesztés vitájában Katanics Sándor frakcióvezető (DK-Szakszervezet) elmondta: a céllal egyetért, Európa Kulturális Fővárosának meg kell teremtenie az európai színvonalú állatvédelmi ellátást, ugyanakkor jelezte, hogy ezzel együtt a felelős állattartók támogatására (például több kutyafuttatóra) és a felelőtlen állattartókkal szembeni határozottabb fellépésre is szükség lenne. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, ő maga sem gondolja, hogy egy ilyen beruházás egycsapásra megoldana minden problémát, van még bőven teendő ezen a területen.

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte: civil szervezetek bevonásával is igyekeznek hatékonyabbá tenni a város állatvédelemmel kapcsolatos feladatainak ellátását. A fejekben is rendet kell tenni – mutatott rá Kovács Rajmund független képviselő, aki fontosnak tartja, hogy a veszprémiek figyelmét is minél több fórumon hívják fel a felelős állattartás fontosságára. 

Kapcsolódó cikk
Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében
Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Kiszervezik a gyepmesteri feladatokat

Civil szervezettel szerződne az önkormányzat a gyepmesteri feladatok ellátására – a pályázat kiírásáról csütörtökön döntött a közgyűlés. 

A feladat kiszervezése azután merült fel, hogy a gyepmesteri munkakört tavaly december óta sem sikerült betölteni, a feladatokat a gyepmesteri telepen őrszolgálatot ellátó alkalmazott végezte azóta. Mivel a feladatkör a telepen kívüli munkák ellátását is igényli, májusban az önkormányzat ez év végéig szerződést kötött az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvánnyal. 

"Megoldás lehet, hogy egy szakmailag elkötelezett és a hivatali szervezetnél hatékonyabb civil partnert vonjunk be a feladat ellátásába, amelyre már országosan is sok jó példa látható. A gazdátlan hobbiállatok mielőbbi tulajdonba adása, adományok elfogadása, illetve pályázati források igénybe vétele egy állatvédelmi profilú szervezet bevonásával jótékonyan hatna a magas társadalmi érdeklődéssel övezett feladat lakossági elvárások szerinti végzésére" – fogalmazott előterjesztésében Hegedűs Barbara alpolgármester.

Az alpolgármester javaslata alapján az első tendert egy évre, 2021-re vonatkozóan írják ki, a költségek az előzetes számítások alapján "éves szinten 11 millió forint alatt tarthatók". 

vehir.hu
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.