2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Teret kap a magyar–lengyel barátság, szobor a megbékélésért

2020. november 10. 5:00
Az Utcanévi Munkacsoport szeptemberi ülésén több közterület elnevezésével kapcsolatban is javaslatot tett, melyeket csütörtökön tárgyalt a város képviselő-testülete. 

Sörház lépcső

Egy magánszemély kezdeményezte, hogy az Óváros térről a Buhim utcára vezető eddig név nélküli lépcsősort nevezzék el. Kérelmében a Sörház lépcső, illetve Patikárius lépcső elnevezést javasolta.

"Az általam ismert történeti források szerint hivatalos neve eddig nem volt. Ettől függetlenül nemhivatalos neve, népi nevei lehettek. A XIX—XX. századi és a jelenkori hivatalos közterületi névjegyzékek egyikében sem szerepel, sem Sörház lépcső, sem Patikárius lépcső néven. A hasonló korú várostérképeken (utcatérképeken) háromszor tűnik fel viszont a Sörház lépcső név (az 1958., 1967. és 1973. évi nyomtartott térképeken), ami annyit mindenképpen jelez, hogy bizonyos szinten volt igény a lépcső, illetve köz megnevezésére" – foglalta össze Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke. – "A romantikus népi nevektől eltérően a Sörház lépcső név tűnik tartósabb elnevezésnek és folyamatos használatúnak."

Jégvirág utca

"A jégkáros autók javításával foglalkozó Veszp-Jég Kft. telephelye utcájának elnevezése vállalkozói kezdeményezésként merült fel. Az utca a jelenlegi Lánci utca folytatását képezi a Lánci köztől a Püspökréti utcáig" – vezette fel a következő helyszínt az előterjesztésben Somfai. Ezt a kádártai magánutat végül Jégvirág utcának nevezték el.

Magyar–lengyel barátság park

A polgármester kezdeményezte, hogy kapjon teret a magyar–lengyel barátság a Hangvilla előtti parkban. 

Felkészül: Auer Lipót

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP-LMP-P frakció kezdeményezte, hogy városunk egyik leghíresebb szülöttéről, Auer Lipótról is nevezzenek el közterületet. A munkacsoport elvi szinten támogatta a javaslatot, egyelőre azonban nem találtak méltó közterületet a zeneszerző emlékének megörökítésére. 

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) képviselő javasolta, hogy a zeneiskola előtti terület vegye fel Auer Lipót nevét – az iskola belső megújulása kapcsán a tér elnevezése is stílusos lenne. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte ugyanakkor, hogy a kulturális negyed kialakítása során Erzsébet királyné szobra a jelenlegi helyéről közelebb kerül majd az iskolához, a terület az ő alakjára irányítja majd a figyelmet. 

Abban egyetértés alakult ki a képviselő-testületben, hogy Auer Lipótról leginkább a leendő kulturális negyed valamelyik megújuló részén lehetne méltó közterületet elnevezni.

István király és Koppány vezér kaphat szobrot Dózsavárosban

A megbékélés jegyében helyeznék el Matl Péter szobrászművész alkotását az Avar utcával párhuzamosan, újonnan épülő kelet-nyugati tengely mellett.

A szobrot egy veszprémi magánszemély kezdeményezésére tervezte meg a neves szobrászművész. A Kárpátalján élő Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és több művészeti díjjal kitüntetett Magyar Örökség Díjas szobrászművész nevéhez többek közt olyan közismert alkotások fűződnek, mint a Vereckei-hágón emelt ikonikus emlékmű, vagy a szintén kétalakos, Zrínyi Ilonát és fiát, az ifjú Rákóczi Ferencet megörökítő szobra Munkácson.

A kezdeményező egyrészt a 997-ben térségünkben István és Koppány között lezajlott harcnak állítana emléket, másrészt szimbolikusan a kiegyezést, a megbékélést szeretné kifejezni magyar és magyar között. 

Az alkotó szoborterveAz alkotó szoborterve

A művész elképzelése szerint a szobor legmagasabb pontja körülbelül 3 m 60 cm magasságba nyúlik, melyből a sziklatalapzat körülbelül 130-140 cm magas. A szobor anyagaként a szobrászművész a Kárpátalján elérhető fagyálló homokkövet jelölte meg. A kezdeményező közadakozásból kívánja felállítani a szobrot, amelyre az önkormányzat a az Avar utca kelet-nyugati főtengelyhez csatlakozó végén lévő közterületet jelölte ki. A szobor a tervek szerint 2022 végén, 2023 elején készülne el. 

Söge

További cikkek

Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 217, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4604 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 3 213 837 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 371 702-en már a második adag vakcinát is megkapták.
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Az épület napelemrendszer kiépítését is magába foglaló energetikai fejlesztésen esik át június végéig, melynek részleteiről Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési számolt be pénteken.
Bringapályák épülnek megyénkben
Bringapályák épülnek megyénkben
A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Megújult és kerékpáros sávval is bővült a Pápai út, az új szakaszt Porga Gyula, polgármester mutatta be az autósok szemszögéből. A jövőben folytatódhatnak az útfejlesztések Veszprémben.