Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2020 megmutatta, mennyire szükség van a zenére

2020. november 23. 4:00
Leginkább összefogásra van most szükség a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneiparban - ennek jegyében kezdődött el Veszprémben a Music Hungary Konferencia is hétfőn.

Nem éppen hagyományos körülmények között rendezi meg idén éves konferenciáját a Music Hungary Szövetség: egyrészt, a koronavírus-járvány erősen rányomja a bélyegét a zeneiparra, így a témák is rendhagyóbbak. Másrészt - és ez már a pozitívabb oldal - a rendezvény szervezésébe a Veszprém-Balaton 2023 Zrt is bekapcsolódott, házigazdává pedig a város lépett elő.

- Ez rendkívül örömteli, hiszen a világban jelenleg 49 olyan város van, amelyik úgy gondolja, a zene nemcsak egy művészeti ág, hanem a mindennapokat is meghatározó aspektus. Ezeket a városokat az UNESCO egy hálózatba szervezte, tavaly novemberben pedig Veszprém is bekerült a hálózatba, amikor átvehette A zene városa kitüntetést. Közép-Európában egyébként négy ilyen városról tudunk: Veszprémen kívül Brno, Katowice és Vranje - mondta el Porga Gyula polgármester a megnyitó beszédében.

A városvezető szerint Veszprém gazdag zenei és kulturális múltja, pezsgő jelene az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséhez is hozzájárult, a konferencia társszervezésével pedig azt is meg akarják mutatni, a jövőre nézve is mennyi lehetőséget rejt a zene.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, a kultúra sokkal több, mint szabadidős tevékenység.

"A zeneipar a kreatív ipar részeként Európa egyik legrobusztusabb gazdasági ágazata, amely képes állandóan megújulni, ezáltal pedig Európát továbbra is a gazdasági fejlődés és a gazdasági verseny élvonalában tartja, és amely mind a mai napig biztosítja Európa számára azt, hogy tőle akarjanak tanulni.

Így van ez Magyarországon, illetve ebben a régióban is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre való felkészülés során nem kevesebb az ambíciónk, minthogy olyan folyamatokat alapozzunk meg és indítsunk el, amelyek lehetővé teszik a térség fenntartható gazdasági növekedését 2023 után is" - jelentette ki Navracsics.

Ennek alapvető része a zeneipar is, ami most nagy bajban van, a kormánybiztos szerint ugyanakkor érdemes optimistának maradni. Mintegy 100 évvel ezelőtt a spanyolnátha is komor időket éltünk, a szórakoztatóipar akkor is kárt szenvedett, az emberek életörömének visszatértével azonban olyan virágkort élt meg a zene, amely a mai napig kultúrkincsekkel szolgál.

A pozitívabb jövőbe vetett hitre, az összefogásra hívta fel a figyelmet Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is. "Tavaly kicsit panaszkodtunk, hogy túl sokat beszélünk a nehézségekről, nos, az idei konferencián nehéz lesz nem azokról beszélni. Igyekezünk azonban minél inkább a jövőre koncentrálni, arra, hogyan fogunk visszatérni. Hiszen a jelenre nem sok befolyásunk van, de azt az elmúlt félév is érezhetővé tette, hogy óriási szükség van a zenére, az összefogásra" - hangsúlyozta az elnök, utalva a karantént kellemesebbé tevő kultúrára is, majd hozzátette: bíznak benne, hogy erre építve tudnak majd a jövőben is előmozdulni.

A kétnapos konferencia további részében előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatták meg a résztvevők a zeneipar aktuális helyzetét, a lehetséges jövőképet. Ezekről külön cikkekben számolunk be a továbbiakban. 

Nyitókép: Austin Neill, Unsplash

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.