Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi a helyzet a nagyfesztiválokkal a Covid idején?

2020. november 16. 4:00
Hol tartanak most a magyar fesztiválszervezők? Mit lehet tenni a pandémiás időszakban? Milyen reményekkel alkothatják meg jövőbeli terveiket? Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett a Music Hungary 2020 konferencián, melyet Veszprémben rendeztek.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója moderálta a rendhagyó beszélgetést, ami kicsit a témához is igazodva lett rendhagyó, hiszen a beszélgetés mindhárom résztvevője online jelentkezett be a konferenciára.

Csiszár Virág, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda és a VOLT Produkció nemzetközi booking menedzsere, nyolc éve erősíti a legnagyobb hazai fesztiválok, a Sziget, a Balaton Sound, a VOLT és Strand fesztiválok programszervező csapatát. A beszélgetés másik vendége Kádár Tamás, a Sziget főszervezője volt.

Kisebb időutazással indult a beszélgetés, hiszen egy olyan kaliberű fesztiválnál, mint például a Sziget, már jó időben megkezdődik a jegyértékesítés. Ráadásul "békeidőben" nagy promócióval kezdenek: ajándékokkal, kedvezményekkel szokták jutalmazni az első x vásárlót. Nehéz kérdés tehát, hogy a 2020-ban elmaradt fesztivál jegyei miképp tolódhatnak 2021-re, már ha egyáltalán akkor lehet fesztivált szervezni, mert ahogy Kádár Tamás fogalmazott:

„Semmi garancia nincsen arra, hogy jövőre megtarthatjuk fesztiváljainkat. Ráadásul nincsen olyan egészségügyi protokollja a tömegrendezvényeknek, ami mentén döntést lehetne hozni. Nincsenek kapaszkodók, ez persze nem kritika részemről, hiszen felelős döntést kell hozni.”

A nagyfesztiválok esetében – mint azt megtudtuk – ráadásul nem csupán a zeneipart érintő kérdésekről van szó, hiszen a turisztikának is hatalmas szerepe van, mivel a közönség nagy részét főként külföldiek teszik ki. Viszont ki tudja megmondani előre, hogy lehet-e majd légi közlekedni, és még számos hasonló kérdés adódik a majdani beutazással kapcsolatban. Kádár Tamás elmondta, a pandémiás helyzet csapatukban nagy létszámleépítéssel is járt, és a holt időszak túlélése nem kis feladat, így véleménye szerint jó lenne, ha az állam is felismerné a nehézségeket.

Mint kiderült, ha jövő év márciusában még nem lesz biztos, hogy megszervezhetik a nagyfesztiválokat, akkor nagy valószínűséggel veszélybe kerül a 2021-es év is.

Csiszár Virág booking vezető elmondta, ebben az időszakban már a jövő nyár fellépőit szokták bejelenteni, viszont most egészen máshogy alakultak a dolgok. Valószínűleg kisebb lesz a merítés is, ami az előadókat illeti, hiszen akadnak olyan zenészek is, akik anyagi helyzetüknek köszönhetően megtehetik, hogy a vihar elvonulásáig nem vállalnak semmilyen koncertet. Az adminisztratív folyamatok lelassultak, mindenki kivár, mielőtt leszerződik. Ahogy Virág fogalmazott: „Pozitív A tervvel készülünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy szükségeltetik B, C, D… verzió is.”.

Oszkó-Jakab Natália moderátor végül egy pozitív hangvételű lezárást kezdeményezett, szerinte ugyanis most hatalmas összefogásra van szükség, és arra, hogy kész terveket állítsanak elő, közösen ötletelve pedig előrébb juthat a szakma, és hamarabb tisztázódnak a kételyek is.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.