Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új ablakot nyit a világra az Ipari

2020. november 18. 4:00
Európai uniós támogatással cseréltek ablakokat és szigeteltek padlásfödémet az Ipari Technikumban.

Az Ipari főépülete még a hetven éve itt működő intézményhez képest is régi: a mai tanári szárnyat és szűk folyosót magában foglaló épületrész az 1880-as években – még az angolkisasszonyok felügyelete alatt –, a könyvtárat és a széles folyosót tartalmazó szakasz, vagyis az iskola jellegzetes főhomlokzata pedig 1904-ben épült. Ebben az épületrészben cseréltek ki 213 ablakot, amiket fenyő ablakkeretbe foglalt háromrétegű üveggel helyettesítettek, melyek azonban jól illeszkednek a több mint száz – helyenként több mint 130! – éves épület látványához. 

Külön érdekesség, hogy a könyvtárterem nagy, íves ablakai igazi asztalos műremekek: az ablakszárnyak egyenként több mint 80 kilogrammot nyomnak! Szükség is van a precíz munkára, a könyvtárat nagy belmagassága gyakorlatilag lehetetlen felfűteni, ha az ablakok nem szigetelnek rendesen – márpedig a most lecserélt, évtizedek során megfáradt nyílászárók mögött azért meg-megéreztük a hideg őszi szellőt az iskolai ünnepségeken. Irányi László igazgató is arról beszélt a péntek délelőtti sajtótájékoztatón, hogy az ablakok cseréje régóta szerepelt a kívánságlistán, az iskolában diákként, tanárként és igazgatóként töltött összesen 28 éve alatt ő maga is nyomon követhette az előző szett állagromlását.

Ovádi Péter, Hegedűs Barbara, Pap Máté, Irányi LászlóOvádi Péter, Hegedűs Barbara, Pap Máté, Irányi László

Az összesen 193 millió forintos beruházásra európai uniós támogatással kerülhetett sor – a számokat Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja ismertette. Az összköltségvetés nagy részét, 181 millió forintot az uniós támogatás tett ki, ehhez 12 millió forint önerőt kellett biztosítani, amit 5:7 arányban az önkormányzat és a centrum tett le az asztalra. 

Az önkormányzat az elmúlt években is törekedett arra, hogy megújítsa az oktatási intézményeit, függetlenül attól, hogy azok saját fenntartásban, vagy a tankerület, illetve a Veszprémi Szakképzési Centrum kezelésében működnek – fűzte hozzá Hegedűs Barbara alpolgármester. Mint mondta, közös érdek, hogy minél színvonalasabb körülmények között történjen az oktatás a veszprémi iskolákban. Az alpolgármester bízik benne, hogy a város és az intézményfenntartók között a jövőben is folytatódhat a példás együttműködés.

Ez a remény nem alap nélküli: ahogy arra Ovádi Péter parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, a kormány a Modern Városok Programban és azon kívül további források biztosításával is hozzájárul a veszprémi oktatás minőségi fejlődéséhez. A képviselő egyúttal megragadta az alkalmat, hogy megköszönje minden pedagógus munkáját, akik ezekben a koronavírus okozta nehéz időkben, a változó feltételek mellett is lelkiismeretesen, emberfeletti munkát végezve tanítják és nevelik a felnövekvő generációt. 

Ami pedig az Ipariban megvalósult energetikai fejlesztéseket illeti, Pap Máté elmondása szerint ultrahangos hőmennyiség-mérőkkel figyelik az energiahatékonyság változását, és az eddigi mérések alapján elmondható, hogy az iskola nagyot lépett előre ezen a téren.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.