2021. február 26.
//
Edina névnap

Téli üzemmódra állt át a Magyar Közút

2020. november 18. 4:00
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
A héten országosan téli üzemmódra állt át a Magyar Közút. Elmondjuk, hogy mit jelent ez.

Az országos, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott.

Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 94 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban mintegy négyezren dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

A társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen több mint 1100 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) mozgósíthat. A közútkezelő mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen mintegy 174 ezer tonna útszóró só, több mint 2600 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,3 millió liter kálcium-klorid oldat és közel 11 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított. Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen 494 kilométernyi útszakaszt érint. Emellett összesen több mint 416 kilométeren hófogó erdősávok is találhatóak az országos közúthálózat mentén.

De hagyjuk is az országos statisztikákat, lássuk mivel készült a Közút a Veszprém megyei télre!

Megyénkben 1639 km utat kezel a társaság négy mérnökségének összesen 104 munkatársa. A téli ekézésben és sószórásban 32 nehézgépjárművet használnak majd, öt rakodógép áll rendelkezésre és kilenc hómaró. Összesen 8529 tonna útszóró sóval, 91.850 liter kalcium-klorid oldattal, 590 tonna érdesítő anyaggal vágnak neki a télnek, összesen 22 km hosszan telepítettek hófogó rácsokat, illetve további 27,8 km hófogó erdősáv segíti a védekezést.

 

vehir.hu