Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Mit tudnak a női vállalkozók?

2020. november 20. 12:01
Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.

A vállalkozó nők világnapja egy az ENSZ égisze alatt, a világ 144 országában megvalósuló kampány, melynek célja a női vállalkozások gazdaságban betöltött szerepének elismertetése, a vállalkozó nők gazdasági befolyásának növelése, társadalmi szerep- és felelősségvállalásának láthatóvá tétele és bátorítása, a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához való hozzájárulásuk tudatosítása.

Bár úgy tűnhet, ma már a téma nem szükségeltet további "szócséplést", ez tévedés.

Az, hogy a nők aktív részvétele a társadalmi és gazdasági életben, a nőies értékek - a segítségnyújtás, gondoskodás – jelenléte, szorosan összefügg a társadalmak jóllétével, viszonylag köztudott. Ismert tény az is, hogy hogy a nők erőforrásaik jelentős részét a jövő nemzedék életkörülményeinek javítására fordítják, ezáltal is hozzájárulva a szegénység felszámolásához. De a női vállalkozások sajátossága az is, hogy olyan területeken és/vagy oly módon működnek, melynél az életminőség, az egészség, a környezet javítása áll a tevékenységek fókuszában.

Fotók: UNSPLASHFotók: UNSPLASH

Mindezek ellenére még mindig vannak olyan esetek, amikor a nők és a női vállalkozások megbecsülése elmarad. Miközben a világon a munkák többségét a nők végzik, a jövedelmük gyakran csak feleannyi férfi társaikhoz képest. A Global Gender Gap Monitor szerint egyre nő a nemek közti gazdasági szakadék, áthidalásához ma már 257 év szükséges, a szegények 70%-a továbbra is nő, és nincs olyan ország a Földön, amelyben a nemek közti egyenlőség teljes mértékben megvalósult volna. A világjárvány hatását ráadásul elsőként a nők érzik meg, mivel a válság a láthatatlan, el nem ismert magánéleti és közösségi feladatok, köztük az érzelmi munka egyenlőtlen megosztása miatt nagyobb terheket rónak rájuk.

Ahhoz tehát, hogy a társadalmi igazságosság szempontjai valóban biztosítottak legyenek, a társadalmak közti és azokon belüli egyenlőtlenségek és feszültségek csökkenjenek, szükség van olyan programokra tehát, amelyek kifejezetten a nőket, az ő helyzetüket javítását célozza meg. Első körben legalább azzal, hogy beszélünk a problémákról.

Éppen ezért csatlakozik idén is Magyarország a vállalkozó nők világnapjához egy háromnapos konferenciával. A Magnet Bankkal közösen szervezett eseményre ugyan rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, ezért azt az újabban már szinte megszokott körülmények között, online rendezik meg, az előadásokban pedig a világválság női vállalkozásokra gyakorolt hatásáról is szó esik a Hétfa Kutatóintézet friss elemzése, és a nők vállalkozási tevékenységének segítése terén működő fejlesztők tapasztalatai, valamint vendégek megélése alapján.

Az előadások és a kerekasztal beszélgetések ugyanakkor "vírusmentes" témákat is taglalnak. Többek között szó esik a női vállalkozások finanszírozási lehetőségeiről, a női befektetői megközelítésről, a női vállalkozások fenntarthatóságra gyakorolt hatásáról, a társadalmi felelősségvállalás kérdéseiről és a befektetések nemre gyakorolt hatásának mérhetőségéről, a nemek egyenlőségét, a nők helyzetének javítását célzó üzleti, társadalmi és civil kezdeményezések finanszírozási lehetőségeiről Budapesten és vidéken.

November 18-án a témával térségbeli vállalkozónők is foglalkoznak: 17:30-tól Nők fordulóponton: karrierváltás, vidékre költözés, életút címmel szerveznek kerekasztal beszélgetést 4 vállalkozónővel, akik saját bőrükön tapasztalták meg a váltást, annak nehézségeit és örömét. Az online beszélgetésből kiderül, hogyan álltak bele a változásba. Mit jelent számukra a siker, mitől boldogok, mi motiválja őket. A beszélgetés résztvevői Kis-Szitár Zsófia üzleti- és sportcoach, tréner, utánpótlás edző, Makó Judit life és párkapcsolati coach, Molnár Szilvia HR-szakértő, vezetői coach, tréner, Nagyné Czuri Eszter, a BENT Egyesület elnöke, HR-tanácsadó, recruiter, moderátor: Buzás-Kovács Anita BENT egyesület alelnök, coach.

Sokszor nem gondolunk bele, de a vállalkozási tevékenység ugyanakkor nem csak az üzleti szektort érinti. Nők és férfiak vállalkozóként tevékenykednek számos más területen is, a sportban, a művészetekben vagy akár az egészségügyben is. A nemek közti egyenlőtlenségek valamennyi ágazatban hasonlóképpen működnek, legyen szó rejtett vagy nyílt megkülönböztetésről, jövedelmi egyenlőtlenségekről, érdekérvényesítési nehézségekről, döntéshozatali korlátokról vagy éppen zaklatásról. A rendezvényen ezért az irodalomban és a zenében működő nők a művészet eszköztárát is megmutatva avatnak be a saját területükön megélt nehézségekbe.

Az online eseményen emellett előzetesen regisztráció után lehetőség lesz különböző workshopokba is bekapcsolódni, melyek többek között az önérvényesítés eszközeit, a félelmek leküzdését, a problémamegoldást és az egészséges táplálkozást érintik.

A konferencia a Vállalkozó Nők Világnapja Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhető.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.