2021. február 28.
//
Elemér névnap

Erre kell figyelni online vásárláskor a rendőrség szerint

2020. november 19. 3:00
VMRFK
Advent közeledtével többszörösére nő az online üzletek forgalma és az internetes használtcikk kereskedelmi oldalak is nagyobb forgalmat bonyolítanak le. Idén sokan az online vásárlás mellett döntenek, és sajnos ezt a bűnözők is kihasználják – írja közleményében a rendőrség.

Jellemző elkövetési mód, amikor az online adásvételi oldalakon az elkövető valamilyen műszaki cikket vagy iparcikket hirdet eladásra gyakran a tényleges értéknél kedvezőbb áron. A vevővel abban állapodik meg, hogy amint a bankszámlájára megérkezik a termék ellenértéke, postán megküldi az adásvétel tárgyát, azonban a megrendelt áru soha nem érkezik meg.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság a következőket ajánlja:

  • Ne hozzon elhamarkodott döntést, még akkor sem, ha a kivárással azt kockáztatja, hogy megelőzi egy másik vevő!
  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!
  • Értékesebb termék esetében már megérheti felvállalni az utazási költségeket, hogy személyesen találkozhasson az eladóval, és még fizetés előtt megvizsgálhassa az adásvétel tárgyát.
  • Amennyiben személyes találkozóra nincs lehetőség vagy az aránytalan költségekkel jár, célszerű tisztázni az eladó kilétét, elérhetőségét.
  • Ne küldje el bankkártyája adatait e-mailen vagy lefotózva!
  • Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

Veszprémben és környékén ismét feltűnt a telefonos csalás.

A közelmúltban egy veszprémi nyugdíjast az egyik távközlési szolgáltató nevében hívták fel a mobiltelefonján azt állítva, hogy a cég nyereményjátékán egy személygépkocsit nyert. A nyeremény átadásának feltételeként szabta a hívó a forgalomba helyezés és a házhozszállítás költségeinek a kiegyenlítését, melyet egy magánszemély nevére nyitott bankszámlára kellett volna átutalni. A kiszemelt áldozat azonban gyanút fogott és utalás helyett a rendőrséget hívta.

Ajánlások az áldozattá válás megelőzésére:

  • Ha nem vett részt nyereményjátékon, nem is nyerhet. Ne teljesítse a telefonáló kérését!
  • Amennyiben részt vett valamilyen játékban, akkor a szervező honlapján vagy központi telefonszámán tájékozódjon az esetleges nyereményről!
  • Bankkártyája adatait fokozott óvatossággal, körültekintően kezelje, ne adja ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Soha ne teljesítsen utalást telefonhívás alapján! Mindig kérje ki előbb hozzátartozói tanácsát és higgadtan, megfontoltan döntsön!
vehir.hu

További cikkek

Beoltották Orbán Viktort
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával Orbán Viktor miniszterelnököt. Az erről készült fényképeket a kormányfő Facebook-oldalára tették fel vasárnap délelőtt.
Több milliót csalt ki az idős sértettől
Több milliót csalt ki az idős sértettől
A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 17 éves pápai nőnek, akivel szemben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt folyik a nyomozás.
A kommunista párttitkár, akit a félelme vitt a halálba
A kommunista párttitkár, akit a félelme vitt a halálba
Több ezer veszprémi lakását építette fel, miközben börtönbe, de akár halálba is küldött ártatlan embereket. Pap János évtizedekig volt Veszprém teljhatalmú ura, ma pedig már csak a szocialista épületek őrzik az emlékét, na meg a rettegés attól a diktatúrától, amit Pap elvtárs is serényen épített a XX. században.
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
A garázsban kutatott a tolvaj
A garázsban kutatott a tolvaj