Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Európa kulturális fővárosáról vitáztak a parlamentben

2020. november 25. 4:00 // Forrás: mti
A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó törvényjavaslat vitáját folytatta az Országgyűlés pénteken.

Ovádi Péter (Fidesz) azt mondta: Veszprém Magyarországon - Pécs után - másodikként válhat Európa kulturális fővárosává 2023-ban, amivel régi álom valósul meg a veszprémiek számára. Hangsúlyozta: a veszprémi pályázat erős pontja volt, hogy a Bakony- Balaton régióval együtt indultak a címért. Rámutatott: a világjárvány miatt Veszprémnek is sok felkészülési eseményt le kellett mondania, a helyi éttermek, színházak, koncerthelyszínek is nagy kihívásokkal néznek szembe.

A koronavírus okozta gazdasági sokkhatás leküzdése után 200 százalékon kell dolgozni azért, hogy 2023 olyan év legyen, amelyet megálmodtak. 

Ezért - folytatta - arra kérnek felhatalmazást a parlamenttől, hogy mindent a lehető leggyorsabban, de a lehető legnagyobb körültekintéssel készítsenek elő 2023-ra. 

Ovádi Péter (fotó: MTI, archív)Ovádi Péter (fotó: MTI, archív)

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) nem vitatta, hogy fontos törvényjavaslatról van szó, de szerinte az előterjesztés buktatókat is rejt. A vizes VB többszörösére növekedett költségvetésére utalva felvetette: jelenleg 88,5 milliárd forintból tervezik a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó programokat és infrastrukturális beruházásokat, de kérdés, hogy a végén mennyibe kerülnek majd. Aggályosnak tartotta a közbeszerzési eljárásoktól való mentesülést is, szerinte ezt az idő rövidsége nem indokolja.

Nacsa Lőrinc (KDNP) a jobbikos képviselő szavaira reagálva azt mondta: igenis indokolt az a "gyorsítósáv", amelyet a parlament meg szeretne adni a kormánynak, annak érdekében, hogy a rendezvénysorozathoz kapcsolódó beruházások megvalósuljanak. Hangsúlyozta: az európai kulturális főváros sikere nemzeti érdek, Veszprém és a régió ezáltal Európa figyelmének középpontjába emelkedhet. A javaslat hatékony közpénzfelhasználás mellett biztosítja, hogy a programokhoz kapcsolódó fejlesztések elkészüljenek 2023-ig.

Nacsa Lőrinc (fotó: MTI, archív)Nacsa Lőrinc (fotó: MTI, archív)

Mesterházy Attila (MSZP) hangsúlyozta: veszprémiként büszke arra, hogy a város, és a térség Európa kulturális fővárosa lesz. Fontosnak tartotta, hogy az időbeni elkészüljenek a programokhoz kapcsolódó projektek, ugyanakkor az átláthatóság megteremtése érdekében azt szorgalmazta: adjanak "rálátási lehetőséget" a beruházások lebonyolítására a helyi ellenzéknek vagy az általuk jelölt civil szakértők számára.  Azt is kiemelte: akkor lesz igazán sikeres a program, ha a megvalósuló beruházások nem "egyszeri attrakciók" lesznek, nem csak 2023-ra szólnak, hanem később is szolgálják majd az ott lakók érdekeit. Jelezte: érti a közbeszerzésekkel kapcsolatos jobbikos aggályokat, de mégis azt javasolja az MSZP-nek, hogy támogassa a javaslatot. 

Mesterházy Attila (fotó: MTI, archív)Mesterházy Attila (fotó: MTI, archív)

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő reményét fejezte ki, hogy a javaslat alapján a programsorozat szervezése, a beruházások előkészítése időben elkezdődik és a korábbi pécsi programnál sikeresebben fog megvalósulni. Hangsúlyozta: Veszprém megye a magyarországi németség tradicionálisan lakott régiója. Azt kérte: a szervezők a rendezvények sokszínűsége érdekében vonják be a programsorozat előkészítésébe a megyei és az országos nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek kulturális szakértőit is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára osztotta Ritter Imre véleményét abban, hogy a német nemzetiséget be kell vonni a programsorozatba. Mint fogalmazott, a németség az elmúlt években hatalmas munkát végzett ott. 

Potocskáné Kőrösi Anitának (Jobbik) azt felelte: nem magyar jelenség, hogy drágulnak a beruházások.  Emlékeztetett arra, amikor Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa, a rendezvénysorozat után számos megújult épület gazdagította a várost. Úgy látta: a veszprémi beruházások az egész térséget szolgálják

Az ülésen elnöklő Brenner Koloman a vitát lezárta.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.