2021. január 18.
//
Piroska névnap

Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház

Telefonos beszélgetés a Mikulással, Szív küldi Kabóca módra és esti mese a bábszínészekkel. Bár a Kabóca Bábszínház átmenetileg bezárt, év végén sem maradnak mesés pillanatok nélkül a gyerekek.

– Mi is nagyon nehezen viseljük, hogy a járvány miatt zárva kell tartani a színház kapuit a közönség előtt, de igyekszünk optimisták maradni. Tele vagyunk lendülettel és próbáljuk továbbra is fenntartani a személyes kapcsolatot, ha kicsit más keretek között is – mondja Szántó Viktória, a teátrum igazgatóhelyettese.

Ennek keretében több programmal is készülnek az előttünk álló utolsó hónapban. A december az advent, a karácsonyvárás időszaka, a környezetünk megtelik ilyenkor varázslattal – és ennek akkor is így kell lennie, ha éppen egy világjárvány közepén vagyunk. „Sokat gondolkoztunk azon, hogyan tudnánk kapcsolatban maradni a gyerekekkel, a közönségünkkel olyan formában, hogy az ne csak egyoldalú kommunikáció legyen, hanem legyen benne valami interaktivitás. Így született meg a Vonalban a Mikulás ötlete: november 30. és december 6. között reggel 8-tól este 8-ig a Kabóca telefonvonalán (+36 20 215 1906) a Mikulás és manói fogadják a hívásokat” – meséli Viktória. Lehet neki verset mondani, énekelni, ahogy egyébként is tennénk, vagy éppen elmondani, milyen ajándékra vágyunk – az eddigi tapasztalatok szerint az alternatív találkozásnak a Fehérszakállú és a családok is igen örültek.

Fotó: Unsplash/ Tim MossholderFotó: Unsplash/ Tim Mossholder

December 6-án aztán még közelebb lehet jutni a Télapóhoz. Az akcióhoz a VEB2023 is csatlakozott, így vasárnap 10 és 12 óra között a Kossuth utcai EKF iroda kirakatüvegén keresztül élőben is láthatják a gyerekek, ahogy a Mikulás fogadja a hívásokat és csomagolja a játékokat, de lehetőség lesz üzenetet is hagyni neki a kirakatüvegre ragasztva.

A bábszínház emellett ESTI MESE sorozatát is elindította december 1-jével. Mivel mostanra talán egy kicsit fárasztó lehet a szülőknek minden este új mesével előrukkolni a kicsiknek, a feladatot átvállalták a bábszínészek: minden hétköznap este 7 órakor a társulat egy-egy tagja olvas fel olyan meséket a gyerekeknek, amelyek szorosan kapcsolódnak a színház repertoárjához.

A járvány miatt idén a hagyományos Kabóca karácsony is elmarad. Korábban azonban a színháznak lehetősége volt Budapesten a Párbeszéd Házában profi körülmények között felvetetni a Regö Rejtem előadásukat, amelyet december 13-án a közönség számára is elérhetővé tesznek Facebook-oldalukon. Ugyanitt egyébként a négy adventi hétvégén a gyertyagyújtást is közvetítik, miközben karácsonyi dalok szólnak.

Regö Rejtem / Fotó: Kabóca BábszínházRegö Rejtem / Fotó: Kabóca Bábszínház

– Városi színházként talán a társadalmi szerepvállalás a legfontosabb feladata a színháznak – vélekedik Viktória, amit a fentiek mellett egy igen különleges projekt keretében valósítanak meg. A kényszerpihenő alatt a teátrum fontos célként fogalmazta meg az önképzést is: nemcsak színész-, de zenei tréningeken is részt vesznek jelenleg a társulat tagjai. Karácsonyi dalokat tanulnak, melyeket december 19-20-án a Házhoz megy a bábszínház program keretében adnak elő, amolyan színházi Szív küldi formában. Idén valószínűleg többeknek nem lesz lehetősége személyesen meglátogatni szeretteit, ezért aki szeretne, a bábszínházon keresztül küldhet neki egy-egy kedves üzenetet, melyet a színészek célba juttatnak: előre egyeztetett időpontban felkeresik a címzettet, és az üzenet felolvasása mellett gyertyafénynél, csillagszórógyújtás mellett egy rövid, 3-4 dalból álló csokorral lepik meg őt. „Kultúra, művészet nélkül szerintünk nem lehet élni, és ebben az ingerszegény környezetben egy karácsonyi szerenád is lehet a hétvége fénypontja” – teszi hozzá Viktória.

Mint mondja, nehéz megjósolni, mikor áll vissza az élet a normál kerékvágásba, mindenesetre bíznak benne, hogy hamarosan ismét tarthatnak előadásokat, február-márciusban pedig új bemutatóval is jelentkezhetnek. „Urbán Gyula Ping és Pong, a két kicsi pingvin című darabjáról van szó; úgy számolom, ezt tavasszal be tudjuk majd mutatni. Sőt, jó esetben akár kettő új bemutatónk is lehet. Egyelőre még folyamatosan egyeztetünk, hiszen sok meghívott alkotóval dolgozunk és át kell gondolni az ütemtervet. Novemberben lett volna a Mocorgó című babaszínházi előadásunk premierje is, aminek a próbáival még elkészültünk, a járványügyi intézkedések miatt viszont nem tudtuk bemutatni – ezt is szeretnénk majd pótolni. Amit tudunk, előkészítjuk, és várjuk, hogy újra élőben találkozhassunk a közönségünkkel.”

Bertalan Melinda

További cikkek

Új darabot próbál a Petőfi Színház
Új darabot próbál a Petőfi Színház
Az előzetes tervek szerint – teljes biztonságban – elindult a Petőfi Színház következő nagyszínházi bemutatójának, Bródy Sándor: A tanítónő c. drámájának olvasópróbája.
A színész eszköztárában fontos az önismeret
A színész eszköztárában fontos az önismeret
A Pál utcai fiúk Csónakosaként egy ország színházkedvelői ismerték meg a színpadon, de azt már kevesebben tudják, hogy Király Dániel Veszprémben, a Pannon Egyetem hallgatójaként került igazán közel a színjátszáshoz, ami aztán meghatározta eddigi életét. A Pannon Unifest keretében vallott motivációiról, félelmeiről és egy fiatal színész dilemmáiról.
Új premier a Petőfi Színházban
Új premier a Petőfi Színházban
A színház pénteken mutatja be Aldo Nicolaj Hárman a padon című komédiáját.
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Ha más vagy, így is, úgy is kitagadnak
Ha más vagy, így is, úgy is kitagadnak
Charlie Gordont először azért taszítja ki a társadalom, mert az értelmi képességei alacsonyak, később pedig azért, mert túl okos. A Pannon Várszínház Virágot Algernonnak előadása nem foglal állást, épp csak konstatálja a keserű igazságot: nem számít, milyen keservesen küzdünk, ez az elvárásokkal teli világ mindig fog találni bennünk valami hibát. De éppen emiatt üt akkorát.