Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Hóágyúval mértek csapást a koronavírusra

2020. december 24. 11:00
Magyarországon elsőként Veszprémben alkalmazták azt az utcai fertőtlenítő-módszert, ami Ausztriában és Svájcban már régóta bevett eljárás. Szerda este egy hóágyú, vízzel vegyített fertőtlenítőszer, valamint néhány szakember közreműködésével a Kossuth utcát teljes egészében fertőtlenítették.

Nem szívesen lennék most koronavírus a Kossuth utcán – hangzott el egy éppen a kutyáját sétáltató járókelőtől szerda este 8 órakor a belvárosban, miután arról érdeklődött, hogy mi célból vonult fel egy terepjáróra kötött hóágyú és néhány szakember a sétálóutca aluljárójához.

Veszprémben, de még Magyarországon sem volt példa eddig hasonlóra, amikor a hóágyuknak új funkciót adnak, és hó helyett fertőtlenítőszert szórnak szét, ezzel rövid idő alatt nagy területet megtisztítva, jelen esetben elsősorban a koronavírustól.

A Hógyár nevű környékbeli vállalkozás most pont erre vállalkozott és a városi közüzemi szolgáltatóval összefogva még karácsony előtt, a szentestén életbe lépő kijárási tilalom feloldását megelőzően a belvárosban teljes körű fertőtlenítést végeztek.

Ebele Bálinttól, a Hógyár ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy cégük elsősorban a mobilizált hógyártásra szakosodott, azaz különböző ipari berendezések segítségével havat gyártanak és ventilátorok segítségével szórnak szét sípályákon, parkokban, de akár kisebb udvarokban is. Most ezt a technológiát felhasználva, de az autó tartályába kerülő vízhez hidrogén-peroxidot adagolva permetezték le a Kossuth utcát.

A fertőtlenítőszer legfontosabb ismérve, hogy nem tesz kárt a növényekben és a köztéri szobrokban sem, gyorsan lebomlik, tehát csütörtök reggelre már nem lesz érzékelhető, ugyanakkor elpusztít minden vírust a felületeken. Nem véletlen, hogy számos helyen, így például kilincseken, liftek nyomógombjain is ezzel a szerrel fertőtlenítenek a koronavírus elleni védekezés jegyében.

A Kossuth utcán a nagyjából 45 percig tartó eljárás során rendőrök is biztosították a helyszínt, ugyanis szembe kerülve okozhatott volna irritációt a szer, erre figyelmeztették azt a pár embert – javában kutyáikat sétáltató, vagy munkából hazafele tartókat – akik ilyenkor kint tartózkodtak.

A helyszínen Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mostani akció ötletével a Hógyár kereste meg a várost, ők pedig a kezdeményezés mellé álltak, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszere a fertőtlenítésnek, mivel rövid idő alatt lehet nagy hatékonysággal dolgozni, amellett, hogy különösebb kockázatot nem jelent ez a természetes fertőtlenítőszer.

A vezérigazgató hozzátette, hogy bár még senki nem látja, hogy a következő időszakban hogyan alakul a járványhelyzet, a mostani akció felfogható egy főpróbának is az előttünk álló rendezvények, kiváltképp a 2023-ban megvalósuló események szempontjából a higiéniai biztosítás vonatkozásában.

Cikkünk megjelenésének idejére a fertőtlenítőszer már lebomlott a Kossuth utcán, ezzel együtt a felületeken lévő vírusok is elpusztultak.

Galéria
Hóágyúval mértek csapást a koronavírusra
Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.