2021. február 28.
//
Elemér névnap

A horvátországi földrengést Veszprémben is lehetett érezni

2020. december 29. 12:27
MTI, Telex, Index, Facebook, Vehir
A horvátországi rezgéseket az ország nyugati részén lehetett érezni december 29-én 12 óra 20 perc körül. További rengések is várhatók.

December 29-én 12:20 óra körül több olvasónk és kollegánk számolt be arról, hogy nem csak Veszprémben, hanem szinte az egész megyében lehetett érezni a földrengést. Eközben a Facebookon folyamatosan terjednek a beszámolók arról, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében is megmozdult a föld. Valaki azt kommentelte, Grazban is érezni lehetett, míg más arról írt, hogy a húszemeletes rengett meg, vagy a karácsonyfa díszei estek le. Pétfürdőn a csillár mozgott, és a poharak csörrentek össze.

A Hirado.hu szerint a rengés Baranya megyében ez idáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

Horvátországban hétfőn mértek 5,4,majd egy 4,9-es erősségű földrengést. A mai földrengés epicentruma szintén horvátországi volt, kedden 6,3-as erősségű földrengést mértek a horvátoknál mintegy 5 kilométeres mélységben. Helyi hírek szerint Petrinjában nagyon súlyos károk keletkeztek és halottak is vannak, több épület is összedőlt. 

Az MTI azt írja, Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.Horvátország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy a rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt.

A Telex írása szerint az "Earthquaketrack adatai alapján mindenidők legnagyobb horvátországi földrengése volt a keddi, amit az amerikai szeizmológiai hivatal szerint

Rómától Münchenig érezni lehetett.

A hivatal térképe szerint a Magyarországon érezhető földrengés a „gyenge” kategóriába sorolható."

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

Timár Gábor, az ELTE TTK geofizikusa azt mondta az Indexnek, hogy a hétfői horvátországi rengés a keddinek végső soron az előrengése volt. Azt, hogy a további földrengések Magyarországon érezhetők lesznek-e, egyelőre nem lehet kizárni Timár Gábor szerint.

Kapcsolódó cikk
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
A húszemeletes tetején elhelyezett webkamera képe rögzítette, ahogy megmozdult a föld Veszprémben is.
Ge. Á.

További cikkek

Veszprémi cég is részt vett a horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésében
Veszprémi cég is részt vett a horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésében
Bár a napi hírfolyamban lassan elfelejtjük a sokkot, amit a Magyarországon is érezhető horvátországi földrengés jelentett, déli szomszédjaink közül sokak életét még hosszan elkíséri a tragédia, hiszen számos ember maradt otthon nélkül. A Katolikus Karitásszal együttműködve nemrég egy veszprémi cég is besegített az érintettek életkörülményeinek javításába.
Magyarországon is voltak nagy földrengések
Magyarországon is voltak nagy földrengések
Nagyjából minden évszázadban történt nagyobb földrengés Veszprém százkilométeres körzetében, amik a riadalom mellett súlyos károkat is okoztak, és nem egy közülük emberéletet is követelt.
Mit tegyünk, vagy ne tegyünk, ha megmozdul alattunk a föld
Mit tegyünk, vagy ne tegyünk, ha megmozdul alattunk a föld
December végén a Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátország egyes részeit, amelyet Magyarországon, azon belül Veszprémben is lehetett érezni, igaz jóval gyengébben, mint déli szomszédunknál az epicentrum közelében. A katasztrófa kapcsán megkérdeztük a szakértőt, mi a helyes magatartás, ha hazánkban is hasonló erősségű rengés következne be.
Ismét volt egy Magyarországon is érezhető utórengés Horvátországban
Ismét volt egy Magyarországon is érezhető utórengés Horvátországban
A múlt hét eleji földrengések után Horvátországot szerdán újabb utórengés rázta meg, amelyet Magyarországon is érzékelni lehetett - erősítette meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Győri Erzsébet az MTI-nek.
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
A húszemeletes tetején elhelyezett webkamera képe rögzítette, ahogy megmozdult a föld Veszprémben is.