2021. június 15.
//
Jolán névnap

Égi műsorfüzet 2021 látványosságaihoz

2021. január 8. 13:21
Bármennyire is nehéz év volt, 2020-ban azért az égiek tartogattak szép meglepetéseket – még ha nem is mindet lehetett látni az időjárás miatt. Összegyűjtöttünk néhány látványosságot, ami miatt idén is érdemes lesz az eget kémlelni.

Szolid kis napfogyatkozás

A fogyatkozásokkal nem lesz igazán szerencsénk: bár 2021-ben két látványosabb holdfogyatkozás is lesz, ezek egyike sem látszik majd Magyarországról. Kárpótlást talán csak a június 10-i gyűrűs napfogyatkozás jelent majd, ami részleges napfogyatkozásként itthonról megfigyelhető lesz – sajnos az árnyék széle érint csak minket, így valószínűleg nem ez lesz az élmény, amiről az unokáinknak is mesélni fogunk. A gyűrűs fogyatkozást Kanadából, Grönlandról és Oroszországból lehet majd látni, tőlünk mindössze 2,7%-ot csippent le a Hold a napkorongból 12:42-kor. 

Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)

Fontos: soha ne nézzünk megfelelő védőfólia nélkül a napba se szabad szemmel, se távcsővel! Ha fotózni szeretnénk, a fényképezőgépet is védjük ilyen szűrővel! A megfelelő biztonságra ügyelve érdemes lesz távcsővel is megfigyelni a fogyatkozást, a Nap ugyanis ciklusának aktívabb időszakában jár, így jó eséllyel láthatunk nagyméretű napfoltokat is központi csillagunk felszínén.

Jó hír azoknak, akiket nem elégít ki az éppencsak megcsonkított Nap látványa: a következő, hazánkból is megfigyelhető, látványosabb napfogyatkozásra csak a jövő évig kell várnunk, 2022. október 25-én csillagunk csaknem harmada tűnik majd el a Hold mögött. 

Együttállások

Július 13-án a Mars és a Vénusz kerül látványosan közel napnyugta után, mindössze fél fokra látszanak majd egymástól (ez a Hold látszólagos átmérőjének felel meg) – igaz, ehhez olyan helyet kell találnunk, ahonnan jól belátható a nyugati horizont, a bolygópárost ugyanis nagyon alacsonyan találjuk majd. 

A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)

A Jupiter és a Szaturnusz az idei randevújuk után jövő decemberre is különleges koreográfiával készül: napnyugta után a déli-délnyugati égboltot megfigyelve a két gázóriás a Vénusszal sorakozik fel, az év utolsó napjaiban pedig a Merkúr is csatlakozik majd az égi tánchoz.

Meteorrajok

Ahogy minden évben, a Föld útja ezúttal is keresztezi majd azokat a Naprendszerben hátramaradt porfelhőket, amelyek látványos hullócsillag-esőt produkálhatnak. Összeszedtünk néhány dátumot, amit érdemes feljegyezni.

A tavasz hírnöke két porfelhő: a Líridák meteorraj április 16-30 között keresztezi űrbéli utunkat, a csillaghullás április 21-22-én éjszaka tetőzik. Még látványosabb lehet az Éta Aquaridák: a Halley-üstökösből hátrahagyott anyagmaradványok április 19. és május 28. között produkálhatnak hullócsillagokat, a május 4-ről 5-ére virradó éjszaka ígérkezik a legaktívabbnak, óránként 15-30 felvillanással.

Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)

Mindenki kedvencei a Perszeidák, amik július 17. és augusztus 26. között festik meg az eget, a tetőzésre pedig augusztus 11-12-én számíthatunk, amikor szinte percenként láthatunk majd a légkörben elégő meteoritokat.

Még látványosabb műsort ígérnek a méltatlanul elfeledett Geminidák. Igaz, a december 4. és 17. között aktív raj 14-ére várható tetőzésekor kevésbé csábító gondolat egy éjszakai piknik, mint augusztusban, de érdemes kabátot és sapkát venni, és meglesni az év legaktívabb csillaghullását. Üröm az örömben, hogy a tetőzéskor mindössze négy napra leszünk a teliholdtól, égi kísérőnk fénye pedig ronthatja a kilátásainkat.  

 

Söge

További cikkek

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Hivatalosan is elkezdődött az a beruházás, amely pár év múlva teljesen új arculatot ad a belváros kulturális negyedének. A Modern Városok Programból megvalósuló projekt a Veszprémi Petőfi Színház főépületét és a környező házakat is új funkcióval tölti meg, miközben az eredeti stílus jegyeit hordozza magán. Elsőként a kiegészítő épületek újulnak meg.
Hogy mondjam el?
Hogy mondjam el?
Minden ember másba kapaszkodik a nagy körfogás alatt, amit életnek nevezünk. De hova a nagy szavak? Mit jelentenek?
Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Mintegy kilencven évvel ezelőtt Molnár Mária református misszionárius hozta Magyarországra a melanéz őslakosok azon használati tárgyait, amiket most a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetünk meg.