2021. február 28.
//
Elemér névnap

Szoboszlai és Karakas a győztes, taroltak a labdarúgók

2021. január 11. 21:13
MTI
A férfiaknál a labdarúgó Szoboszlai Dominikot, a nőknél a cselgáncsozó Karakas Hedviget választotta meg a 2020-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 63. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban hirdették ki, a díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül került sor.    

Szoboszlai Dominik személyében először nyert futballista év sportolója díjat. Videoüzenetében a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgónak járó Golden Boy-díj szavazáson elért nyolcadik helyet, az Európa-bajnokságra történő kijutást és a korábbi klubjában, a Red Bull Salzburgban elért év játékosa elismerést emelte ki Szoboszlai, akinek az Izland elleni pótselejtezőn szerzett győztes gólját választották az év sportpillanatának. Az immár az RB Leipziget erősítő támadó úgy fogalmazott: "az évben a sok rossz mellett kellett egy jónak is történnie", a találatot pedig nagy élménynek nevezte, amely fordulópont volt karrierje szempontjából.    

A nőknél elsőként záró, a tavaly novemberi, prágai Európa-bajnokságon győztes Karakas leszögezte: sok munka áll az eredmény mögött, amely nyomán első női dzsúdósként érdemelte ki az elismerést.    

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a labdarúgó-válogatott lett a győztes, amely ott lesz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, és feljutott a Nemzetek Ligája A-divíziójába. A díjat átvevő Könyves Norbert felidézte: nagyot küzdött a nemzeti együttes, és reméli, hogy a nehéz helyzetben örömet szereztek a magyar drukkereknek, a vírushelyzet elmúltával pedig ismét szurkolók előtt játszhatnak majd.

Könyves Norbert, a magyar labdarúgó válogatott tagja, miután átvette az Év csapata a hagyományos sportágakban díjat az M4 Sport - Az Év sportolója gála televíziós felvételén a Nemzeti Színházban 2021. január 8-án. A 63. alkalommal megrendezett díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül került sor. MTI/Illyés TiborKönyves Norbert, a magyar labdarúgó válogatott tagja, miután átvette az Év csapata a hagyományos sportágakban díjat az M4 Sport - Az Év sportolója gála televíziós felvételén a Nemzeti Színházban 2021. január 8-án. A 63. alkalommal megrendezett díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül került sor. MTI/Illyés Tibor

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában - akárcsak tavaly - a Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic által alkotott női teniszpáros végzett az első helyen. Babos videoüzenetében kiemelte: jó érzés számára ismét kiérdemelni az elismerést, és büszke, hogy összetartó kettősüknek a világjárvány miatt kialakult nehéz körülmények között, kevés verseny mellett is sikerült két Grand Slam-viadalon, az Australian Openen és a Roland Garroson is diadalmaskodnia 2020-ban.    

Az edzők között a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az olasz Marco Rossi kapta a legtöbb szavazatot.    

"Örökbefogadott magyarnak tekintem magam. Noha nem folyik bennem magyar vér, mégis félig magyarnak érzem magam" - emelte ki az olasz szakvezető, aki hozzáfűzte: a családja, főképp nagyapja nagy rajongója volt az Aranycsapatnak, míg ő maga duplán boldog és büszke, hogy magyar szövetségi kapitány lehet.    

A fogyatékos sportolók versengésében a szervátültetett Berente Judit bizonyult a legjobbnak.    

Az év E-sportolója Bereznay Dániel lett, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a Streetball Challenge Hungary szervezői vehették át Dávid Kornéltól, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékostól.    

A sportvilág sztárjai közül többek között videoüzenetet küldött Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta; Mary Pierce, egyéniben kétszeres Grand Slam-tornagyőztes francia teniszező; a Bajnokok Ligája-győztes olasz futballedző, Fabio Capello; valamint Francia Zsuzsanna (Susan Francia), az amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Utóbbi édesanyja Karikó Katalin szolnoki születésű neves biokémikus, akinek a szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltások egyikét.    

A nemzetközi sportvilág vezetői közül digitálisan megjelent az ünnepségen Vlad Marinescu, a Nemzetközi E-sport Szövetség elnöke, illetve Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség első embere.    

Az elnökség döntése alapján az MSÚSZ-életműdíját a tornász Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő, 100 éves olimpiai bajnoka vehette át  Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnöktől.    

A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Origo) közös szavazásán győztes sportolóknak a díjat: a Kézisek kézise a férfiaknál Kovács Péter, a nőknél Gódorné Nagy Marianna lett, míg a Pólósok pólósa elismerést Faragó Tamás később veszi át.    

Az ünnepségen megemlékeztek a magyar sportélet 2020-ban elhunyt szereplőiről.

A végeredmények az MSÚSZ honlapja alapján:   

Az év férfi sportolója:
 1. Szoboszlai Dominik (labdarúgó) 563 pont
 2. Fucsovics Márton (teniszező) 364
 3. Gulácsi Péter (labdarúgó) 349
 4. Varga Dénes (vízilabdázó) 309
 5. Berecz Zsombor (vitorlázó) 205
 6. Valter Attila (kerékpározó) 196
 7. Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó) 179
 8. Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó) 151
 9. Péni István (sportlövő) 88
10. Korpási Bálint (birkózó) 68

Az év női sportolója:
 1. Karakas Hedvig (cselgáncsozó) 650 pont
 2. Kovács Zsófia (tornász) 574
 3. Kapás Boglárka (úszó) 320
 4. Csipes Tamara (kajakos) 212
 5. Kozák Luca (atléta) 201
 6. Jakabfi Zsanett (labdarúgó) 200
 7. Keszthelyi-Nagy Rita (vízilabdázó) 127
 8. Székely Zója (tornász) 65
 9. Dévai Boglárka (tornász) 63
10. Lucz Anna (kajakos) 60

Az év csapata (hagyományos csapatsportok):
 1. férfi labdarúgó-válogatott 855 pont
 2. Ferencváros (labdarúgás) 547
 3. férfi vízilabda-válogatott 532
 4. Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 171
 5. FTC-Telekom (férfi vízilabda) 85
 6. férfi jégkorong-válogatott 74
 7. női vízilabda-válogatott  65    
 8. Falco KC Szombathely (férfi kosárlabda) 53
 9. Telekom Veszprém (férfi kézilabda) 50
10. Sopron Basket (női kosárlabda) 40

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):
 1. Babos Tímea, Kristina Mladenovic (teniszpáros) 974 pont
 2. női tornászválogatott 305
 3. férfi teniszválogatott 303
 4. női asztalitenisz-válogatott 214
 5. férfi tornászválogatott 207
 6. kötöttfogású birkózó-válogatott 126        
 7. Péni István, Dénes Eszter (sportlövő, vegyes páros) 120
 8. ifjabb Érdi Tibor, Csökő Zoltán (rali) 110
 9. sakkválogatott 66
10. Adolf Balázs, Fejes Dániel (kenupáros) 47

Az év edzője:  
 1. Marco Rossi (férfi labdarúgó-válogatott) 829 pont
 2. Szerhij Rebrov (FTC, labdarúgás) 541
 3. Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott) 468
 4. Bánhidi Ákos, Csang Csing Lina (rövidpályás gyorskorcsolya)  197
 5. Trenka János (Kovács Zsófia) 109
 6. Toncs Péter (Karakas Hedvig) 106
 7. Valter Tibor (Valter Attila) 92
 8. Kissné Oroszi Edit (Péni István, Dénes Eszter) 57
 9. Vígh Zsolt (paraasztalitenisz-válogatott)  57
10. Nagy Gábor (paraevezés) 16    

Az év fogyatékos sportolója: Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő) - a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak

Az év sportpillanata: Szoboszlai Dominik gólja az Izland elleni pótselejtezőn - az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről    

MSÚSZ-életműdíj: Keleti Ágnes (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka - az MSÚSZ elnökségének döntése alapján

Az év E-sportolója: Bereznay Dániel (Formula-1)
Az év szabadidős sporteseménye: Streetball Challenge Hungary
E két kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött

A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Origo) közös szavazásán győztes sportolóknak a díjat.
Kézisek kézise (férfiak): Kovács Péter
Kézisek kézise (nők): Gódorné Nagy Marianna
Pólósok pólósa: Faragó Tamás - később veszi át az elismerést

vehir.hu