Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Lakáshitel önerő nélkül? Lehetséges!

2021. január 20. 10:09

Ha szakértőtől kérdezed, hogy felvehetsz-e lakáshitelt önerő nélkül, akkor elképzelhető, hogy azt a választ kapod, hogy ez törvényileg nem lehetséges. Viszont szinte biztos vagyok benne, hogy egy bankfiókba befáradva azonnal kapsz tippeket arra is, hogy hogyan tudod mégis megtalálni a “kiskapukat”.

Most én is segítek neked abban, hogy milyen lehetőségeid vannak akkor, ha nincs önerőd, de lakást szeretnél magadnak vásárolni. Nézzük is!

Nincs lakáshitel önerő nélkül

Így szól a törvény. Eszerint ha vásárolni szeretnél egy ingatlant, akkor azt nem teheted meg önerő nélkül. Legalább 20% önerőre szükséged van, ugyanis a bankok csak az ingatlan piaci értékének maximum 80%-át finanszírozhatják meg kölcsönből. A gyakorlatban ez inkább kb. 60-70%-os maximális finanszírozási arányt jelent. 

Emellett még ott van a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) szabályozása is. Ez meghatározza azt, hogy a jövedelemhez viszonyítva maximum 50% lehet a hiteleid törlesztőrészlete. 500.000 Ft feletti fizetés esetén is ez maximum 60%-ra ugorhat fel.

Van azonban egy kiskapu: az nincs meghatározva, hogy az önerődnek miből kell állnia. És ez az, amit ki kell használnod akkor, ha önerő nélkül akarsz lakásvásárlásba kezdeni. 

Önerő egy másik hitelből

Mivel nincs szabályozva az önerő forrása, így megoldhatod másik hitelből is, de azért csak óvatosan az eladósodással. Megszerezhetsz akár tízmillió forint önerőt személyi kölcsönből. Egyetlen buktató lehet, a már korábban említett JTM szabály. Eszerint nem lehet a havi törlesztőrészletek együttes összege magasabb, mint a nettó havi jövedelem 50%-a (vagy maximum 60%-a).

Ha eléred vagy átléped ezt a százalékos arányt, akkor garantáltan nem fogod megkapni a második hitelt. Persze itt is van egy kiskapu: ha adóstársat vonsz be a hitelbe. Ekkor ugyanis a kettőtök együttes jövedelmének 50-60%-ával kell számolni. Nagyon fontos azonban, hogy így is úgy kell kalkulálnod, hogy egyedül ki tudd fizetni a törlesztőrészleteket. Azaz ne vállald túl magad!

Több fedezet bevonása

Bár nézőpont kérdése, de valaki szerint ez a biztonságosabb megoldás, amit most fogok leírni. Ez pedig nem más, mint az egy helyett két ingatlan fedezetként történő bevonása. Ez gyakorlatilag azt takarja, hogy nem csak egy, hanem rögtön két ingatlanra is rákerül a jelzálogjog. Így már nem csak a megvásárolandó ingatlan értékével, hanem a két ingatlan együttes értékével kalkulál a bank.

Ez az ingatlan lehet a sajátod vagy valamelyik rokonodé is. Azonban ezzel a lehetőséggel csak akkor élj, ha nagyon biztos vagy abban, hogy vissza tudod fizetni majd a hiteled. Akkor ugyanis, ha nem tudod fizetni, immár nem csak egy, hanem rögtön két ingatlan is veszélybe kerül. Tartós nemfizetés esetén a bank ráteheti a kezét az ingatlanokra, és akár mind a kettőt el is árverezheti. Épp ezért csakis óvatosan, megfontoltan vágj bele.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.