2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Kilakoltatták a varjakat a lakótelepről

2021. február 18. 13:12
Több panasz is érkezett a lakótelepen élőktől az ott fészkelő varjakra, ezért a város a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a madártani egyesület egyeztetve és az ő jóváhagyásukkal eltávolította a madarak fészkeit a környékről.

Elsősorban a varjak éles hangja és a madarak ürüléke volt a fő probléma a Cholnoky-lakótelepen a Simon István utcában, valamint a Haszkovón a Munkácsy Mihály utcában élőknek. Miután több ilyen panasz is érkezett az önkormányzathoz, valamint Sótonyi Mónika képviselő is jelezte, hogy a kerületben a Cholnoky 23. környékén is gondot okoznak az állatok, a hivatal elindította a szükséges engedélyek beszerzését a fészkek eltávolításához.

A fészkekhez kizárólag költési időszakon kívül lehet hozzányúlni, tavasszal a környezetvédelmi szabályok ezt már nem tennék lehetővé, tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi illetékesétől.

Csütörtök délelőtt a madárfészkeket a város megbízásából a katasztrófavédelem munkatársainak és eszközeinek segítségével távolították el a fákról.

A beavatkozás elé egyébként a nemzeti park, valamint a Magyar Madártani Egyesület sem gördített akadályt.

Mivel a varjú védett állat, a fészkeik eltávolítása csupán egy eszköz a távoltartásukra, biztosítékot nem ad az újabb fészekrakások ellen. Ugyanakkor ez a madár jellemzően tavasszal és nyáron inkább a szántóföldek, rétek közelében található meg.

vehir.hu
Domján Attila