2021. május 9.
//
Gergely névnap

Az internetben élünk már?

2021. február 24. 12:51
Az online világ kritikája, egyben józan értékelése a cyber-létezésnek egy 17 éves veszprémi diák szemszögéből. Kovács Örs vendégírása a Vehíren.

Az internet és az eléréséhez szükséges eszközök használata mindenki számára adott manapság. Sok kisgyereknek már 2 éves korától teljesen természetes tárgyaknak számítanak az okos készülékek.

Egy olyan világba születnek, ahol a hétköznapok szerves elemét képezik ezek az eszközök. Az idősebb, általános iskolások nagyrészt már napi szintű felhasználók. Ott van a kezükben egy hatalmas tudástárral kombinált multifunkcionális eszköz, amit maguktól kell megtanulniuk hatékonyan és eredményesen használni. Akiktől tanulni tudnak, azok ennek a technológiának a néha már mester szintű, kamaszkorú felhasználói.

A 16-20 éves korosztály tagjai azok, akik párhuzamosan nőttek fel az internet kibontakozásával és közel egyidősek az internet köz számára készített verziójával. Én is ebbe a csoportba tartozom. Mi vagyunk azok, akik azonnal megtalálnak szinte bármit az interneten, és bár nem mindig, de az esetek nagy részében a legeredményesebb felhasználók vagyunk.

De ez az eredményes felhasználás áldás vagy átok? Jó-e, hogy ha valakit látásból megismerünk, akkor sokszor nem odamegyünk hozzá, hanem megkeressük a Facebook-, vagy az Instagram-profilját, hogy megtudjuk hova jár iskolába, mi a hobbija, kik a közös ismerőseink, van-e barátja és bármi egyéb olyan információt megtudjunk, amit egészen eddig csak úgy tehettünk magunkévá, hogy elkezdünk beszélgetni vele.

Hány személyes bemutatkozást halasztunk el ezzel a módszerrel? Az biztos, hogy azáltal, hogy minden ember kevésbé lett idegen az internet segítségével, vele jár, hogy egyre kevesebb embert ismerünk. Fura.

Kialakult egy új közösség az interneten, ahol olyan embereket követünk és olyan emberek követnek minket, akikkel nem ismerjük egymást. A közösségi médiában szereplő profilunk olyan mint a ruhánk, amiről megítélnek minket.

Mi lenne azokkal, akik ebben nőttek fel, ha ez az egész hirtelen megszűnne? Egyik napról a másikra széthullanának, majd újraszerveződnének a közösségek. Hirtelen újra problémát jelentene a távolság és jobban megismernénk a környezetünkben élő embereket.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem hívnánk fel egymást? Nekem 5 osztálytársamnak van meg a telefonszáma a 34-ből. Az internet olyan kényelmes alternatívát nyújt a kapcsolattartásra, hogy a telefonszám kezd elavulttá válni és kikopni a hétköznapokból. A 20 év alatti korosztály inkább online keresi fel egymást és a jelenlegi, pandémiás helyzetben ebben a térben is maradnak együtt, közösségben.

Az internet hiánya hasonló komfortzónából való kilépést jelentene nekünk, mint az életük már egy későbbi szakaszában járó korosztály számára a teljes áttérés az ilyen környezetre, mivel már teljesen a mindennapjaink része, mindenki számára elérhető és egyre több lehetőségünk nyílik az online világában, így egyre mélyebbre is mélyedünk benne.

 

Képek: Internet (Pixabay.com)

Kovács Örs

További cikkek

Bestiarium Vespremiensis
Bestiarium Vespremiensis
Sárkány vagy oroszlán? – szólt imigyen a bestiális kérdés, ami a távoli múltból visszasejlik. - Kilián László írása.
Kiszolgáltatott vagy kiszolgált? Újragondolt időspolitika új szolgáltatásokkal
Kiszolgáltatott vagy kiszolgált? Újragondolt időspolitika új szolgáltatásokkal
A járvány, ha lassan is, de reményeink szerint visszavonulóban van, maga mögött hagy azonban számos kérdést és megvalósítandó feladatot az időspolitikában is. Amiről azt hittük, hogy nálunk viszonylag jól megy, mára elhalványodott, a járvány átírta a fontossági sorrendet. Tudom, hogy most az „odamondogatom” időszakát éljük, én ennek ellenére kimerem jelenteni, hogy Veszprém okkal kapta meg immár harmadszor az „Idősbarát önkormányzat” címet. A gyilkos járvány azonban mindent a feje tetejére állított.
Gyuri bácsi, a város krónikása
Gyuri bácsi, a város krónikása
A pult melletti asztalnál szokott ülni a sarokban fél hattól hatig esténként a Fenyőben. Két kisfröccs, lassú, mély kortyokban. Mellé szoktunk telepedni Janóval, és hagytuk beszélni. Egyedül élt a hosszú szalagházban a lakótelepen, épp a kocsma fölött, és kivirult, ha volt társasága, akik meghallgatták. Témája volt bőven; ismerte a város minden szegletét, minden házát, lakóját, minden történetét. Meg is írta őket. Gyuri bácsi volt a város legtermékenyebb helytörténésze. Molnár Sándor írása.
Direkt megy lassan a tanulóvezető
Direkt megy lassan a tanulóvezető
Kovács Örs vendégírónk érintettként megfogalmazta gondolatait a vezetésoktatásról.
Piac – kettős szerepben
Piac – kettős szerepben
Érted haragszom, nem ellened. Ez a József Attila-idézet motoszkált a fejemben, amikor a veszprémi piac kapcsán készültem gondolataimat papírra (képernyőre) vetni. Hogy kit, vagy kiket is takar az érted? Ez esetben azokat, akik itt vásárolnak és azokat is, akik az árut, a zöldséget, a gyümölcsöt és a többit termesztették, készítették. Ők többet érdemelnének. Barta Éva írása.