2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

Több milliót csalt ki az idős sértettől

2021. február 27. 9:11
Veszprémi Törvényszék
A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 17 éves pápai nőnek, akivel szemben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt folyik a nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a fiatal nő munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezik, ezért elhatározta, hogy létfenntartását bűncselekmény elkövetése útján biztosítja.

2020. december elején megismerkedett a ruhakölcsönzőt üzemeltető idős sértettel, akinek álnéven mutatkozott be. A gyanúsított ekkor éppen egyik ismerősének kisgyermekét tolta babakocsival, az üzletbe bement, majd valótlanul azt adta elő, hogy gyermekét a gyámhivatal el akarja venni tőle, amit csak úgy kerülhet el, ha a gyermeket megfelelően ellátja, ezért tisztálkodószerekre, élelmiszerre kért kölcsönt a sértettől. A sértettben a fiatalkorú gyanúsított fellépése és a körülmények bizalmat keltettek, a gyanúsítottat megsajnálta, ezért a közelben lévő bankautomatából 40.000 Ft-ot kivett és azt a gyanúsítottnak átadta.

(illusztráció: Eduardo Soares on Unsplash)(illusztráció: Eduardo Soares on Unsplash)

A gyanúsított ezt követően az üzletbe rendszeresen bejárt, majd az időkorú sértett jóindulatát kihasználva tőle különféle valótlan okokkal – jellemzően albérleti díj fizetésre, ingatlaneladással kapcsolatos ügyintézésre, az ezzel kapcsolatos utazásokra, rendőrségi ügyekre hivatkozással - rendszeresen különböző pénzösszegeket csalt ki. A gyanúsított az egyes eseteknél valótlanul azt ígérte a sértettnek, hogy egy ingatlan eladásából fogja a kölcsönt megadni, valójában azonban a gyanúsítottnak sem reális lehetősége, sem pedig valódi szándéka nem volt a kölcsönök visszafizetésére; az átvett összegeket rövid időn belül saját céljaira elköltötte. A gyanúsított a fenti módszerrel közel kétmillió forintot csalt ki a sértettől.

Amikor a sértett már készpénzt nem tudott adni, a gyanúsított arra kérte őt, hogy ékszereit adja át neki, amelyeket zálogházba beadva jutna pénzhez. A sértett jóindulatból különféle aranyékszereket adott át a fiatalkorú nőnek. Így összesen több mint kétmillió forint kárt okozott a gyanúsított a sértettnek.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének veszélye, illetve bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés végleges.

vehir.hu

További cikkek

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Százötvenegy önkéntes mentőszervezet jut 2021-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést május 12-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Veszprém megye tizenkét önkéntes mentőszervezetét támogatta a katasztrófavédelem – tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy házaspár ellen, akik az általuk jogosnak tartott követelésüket erőszakkal, filmbe illő módszerrel próbálták behajtani volt alkalmazottjukon – tájékoztatott weboldalán az ügyészség.
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként kihallgatták a 35 éves Pest megyei és a 26 éves Komárom-Esztergom megyei lakost.
Kábítószert találtak a kocsiban
Kábítószert találtak a kocsiban
A veszprémi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták a két 33 éves elkövetőt.
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Bár azt hinnénk az interneten egyre óvatosabbak vagyunk, a megyei bűnügyi statisztikák másról szólnak. A rendőrség továbbra is óvatosságra és kellő körültekintésre hívja fel a figyelmet.