Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Mobil helyett kávé: a csalók napi szinten élnek vissza az emberek jóhiszeműségével

2021. március 22. 21:05
Ilona mobiltelefont rendelt Magyarországról, a csomagban olcsó kávé lapult. Még mindig tendencia, hogy a csalók interneten keresztül verik át a gyanútlan vásárlókat. A rendőrség tájékoztató kampányt indít.

Ilona egy Veszprém megyei falun él. Idén februárban egy mobiltelefonnal szerette volna meglepni kisfiát 9. születésnapja alkalmából. A kinézett készülék újonnan 47 ezer forintba kerül, ám úgy gondolta, gyermekének jó lesz egy használt is. Körülnézett, utánajárt, és talált is egy kedvező ajánlatot az egyik közösségi oldalon. A hirdető 33 ezer forintért kínálta a kinézett mobiltelefont. Ilona felhívta a fiatalembert, kellemesen elcsevegtek, majd megbeszélték: a készülék csak akkor lesz postázva Budapestről, ha Ilona egy jelképes összeget, mindössze néhány ezer forintot előre utal amolyan biztosítékként. A többit majd a postással utánvéttel rendezik. A biztosítékra állítólag azért volt szükség, hogy a feladó biztos legyen abban, hogy Ilona átveszi a csomagot. 

Ilona elutalta a pénzt, majd ezt követően a hirdető küldött egy sms-t, hogy a csomagot feladta és a telefon úton van a faluja felé. Miután Ilona átvette a küldeményt és kifizette a 33 ezer forintot a postásnak, boldogan nyugtázta: megvan a szülinapi ajándék! Kibontás után azonban szembesült a szomorú valósággal. A fiának szánt mobil helyett egy olcsó kávé lapult a csomagban.

Ilona egyből a postás után sietett, aki közölte: a csomag átvételét és kifizetését követően nem illetékes az ügyben, forduljon a rendőrséghez. Ilona így is tett, befáradt a Tapolcai Rendőrkapitányságra, ahol felvették az adatokat és megtették a szükséges lépéseket. Mondanunk sem kell, a hirdető tiltotta Ilonát. Az ügy és a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Hogy nem kitalált történetről, hanem megtörtént esetről van szó, maga a sértett beszélt nemrég a Méz Rádióban.

Az adás itt meghallgatható:

Mint ahogy az adásban elhangzott, Ilona nem is sejtette, hogy a történetnek átverés lesz a vége, hisz a hirdető fiatalember nagyon közvetlen hangon, kedvesen beszélt vele, és a 33 ezer forintos ár is reálisnak tűnt az újhoz viszonyítva. Az elején még azt is megbeszélték: szülinapi ajándék lesz a gyerkőcnek szánt mobiltelefon. Az anyagi kár mellett a bosszúság az, ami leginkább bántó a történetben.

Elmondása szerint utólag csak az lehetett volna gyanús, hogy a hirdető debreceni volt, a meghirdetett telefon budapesti, a kávé viszont Kecskemétről érkezett.

Kezeket fel! Előre utalás tilos! - a rendőrség kampány indít

Ilona története sajnos még mindig nem egyedi eset, hiába gondolnánk azt, hogy az interneten ma már óvatosabb az ember, ha magánszemélyektől vásárol. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt gondolják, mivel egy régi közösségi médiafelületről van szó, vagy hogy már rendeltek korábban, nem verhetik át őket. Pedig, ha belegondolunk, pár kattintás után létrehozható egy profil, és ugyanilyen gyorsan meg is szüntethető.

-Csak a megyében napi szinten születnek feljelentések hasonló ügyekben- ezt már a rádiós műsorban szintén résztvevő Gaál Csaba rendőr őrnagy és bűnmegelőzési előadó mondta az adásban. Példaként felhozott egy nemrégiben tett feljelentést, ami szintén egy műszaki eszköz megrendeléséhez kötődik. 

Ennél az esetnél egy 200 ezer forintos porszívót kínáltak 25 ezer forintért. Újonnan. Már itt illett volna résen lenni, hisz elég valószínűtlen, hogy valaki egy 200 ezer forintos porszívót 25 ezer forintért kínáljon eladásra. Az átverés mégis megtörtént, ráadásul a sértett előre elutalta a teljes összeget. Az eleve vesztes helyzet mintapéldája.

A rendőr őrnagy elmondása szerint egyébként

sok sértett szégyelli, hogy vele ilyen megtörténik, és nem mernek feljelentést tenni a hasonló ügyekben. 

Mint ahogy a két példa is mutatja, az ellenőrizetlen online vásárlások esetén több alkalommal válhatnak a vevők csalás áldozatává. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ezért Kezeket fel! Előre utalás tilos! címmel indított közös kampányt a Méz Rádióval, hogy felhívják a figyelmet az internetes vásárlásokkal kapcsolatos csalások megelőzésére. 

A kampány 2021. március 18-án a fent említett élő rádióműsorral és egy másfél perces szpottal indult. A rendőrök ezenkívül több alkalommal lakossági hírlevélben, illetve előadásokon is felhívják a lakosság figyelmét a megelőzési lehetőségekre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében mindenki fogadja meg az alábbi tanácsokat:

- Mindig ellenőrizze, hogy az eladóval kapcsolatban milyen értékelések voltak!

- Ne adjon meg senkinek bankkártyaadatokat, jelszavakat, CVC vagy PIN kódokat!

- Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalán adja meg az adatokat, más oldalakon (például a kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

- Csak ellenőrzött helyről vásároljon és figyeljen oda, hogy ha egy terméket nagyon kedvező áron kínálnak, ott lehet, hogy csalás lehet a háttérben!

- Utánvétellel fizessen és a csomagküldéshez olyan szolgáltatást válasszon, amelynél még az átvétel előtt van lehetősége arra, hogy meggyőződjön arról, valóban az van a csomagban, amit megrendelt!

Címlapfotó: Freepik - Yanalya

Ge. Á.
további cikkek
Adathalászok hálójában Adathalászok hálójában Az elmúlt időszakban megszaporodtak az adathalászattal kapcsolatos bűncselekmények. A napokban egy 72 éves nagyvázsonyi lakos tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki 2022. november 1-jén az email címére egy bank nevében olyan tartalmú üzenetet küldött, mely szerint bankszámla adatait ismeretlenek jogosulatlanul megszerezhették, ezért ennek ellenőrzése szükséges. A levélben egy „linket” is elhelyeztek, amelyre rákattintva az ellenőrzés a tájékoztatás szerint egyszerűen elvégezhető. A sértettet ezen a linken keresztül egy valós banki felülethez hasonló felületre navigálták, ahol személyes banki adatainak megadását kérték. 2022. november 16. 11:29 Újra támadnak a romantikus csalók Újra támadnak a romantikus csalók Veszprém megyében az elmúlt időszakban ismét romantikus csalás áldozata lett egy állampolgár. Egy Balaton-parti településen élő hölgy megismerkedett egy magát Nepálban élő, de amerikai állampolgárnak valló személlyel egy közösségi portálon. A beszélgetések során kialakult bizalmi viszonyra tekintettel az „amerikai” ismerős különböző indokokkal, mint például repülőjegy vásárlás, szállásbiztosítás, orvosi ellátás költségeinek fedezése, óvadék kifizetése több alkalommal is pénz, illetve kriptovaluta átutalására vette rá a sértettet, aki ennek közel 6 millió forint értékben eleget is tett. Amikor a sértett a kölcsönzött pénzt vissza szerette volna kérni ismerősétől, az elérhetetlenné vált. Annak érdekében, hogy az ilyen bűncselekményeket megelőzzék, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság több tanáccsal is szolgál. 2022. november 17. 12:00 Csalók hirdetnek nyereményjátékot az Auchan nevében Csalók hirdetnek nyereményjátékot az Auchan nevében Csalók hirdetnek nyereményjátékot az Auchan nevében a legnagyobb közösségi oldalon - jelezte az Auchan Magyarország vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében. 2022. január 2. 13:55 Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet. 2021. október 15. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.