Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét

2021. április 8. 12:28
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
  • Csütörtökön letették a Szakipark - Veszprémi Iparos Park oktató- és képző csarnok alapkövét a Házgyári út 1. szám alatt.
     
  • A központban a gépi- és CNC forgácsoló, CNC programozó, valamint szerszám- és készülékgyártó szakmát választó diákokat 21. századi körülmények között fogják képezni.
     
  • Az iparos technológiához szükséges gépeket a projektgazda, a VKSZ Zrt. az Ipar 4.0 technológia elvárásainak megfelelően szerzi be.
     
  • A képzés a helyi vállalkozók együttműködésével valósul meg.
     
  • A központ létrehozását és az eszközpark beszerzését a kormányzati Modern Városok Program 8,8 milliárd forintos támogatása finanszírozza.

 

A csütörtök délelőtti alapkőletételen Barabás Borbála projektmenedzser elmondta, az 1500 négyzetméteres oktatócsarnok 2022 júniusára készül el. A tervek szerint a program induló évében (2022/2023-as tanév) a részt vevő tanulók a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Technikum diákjai közül kerülnek ki. Az első évben 22 diák, később 50 fiatal vesz majd részt a képzésben, amely három, illetve 5 plusz 2 éves formában zajlik majd. A szakképzést kiegészíti majd a felnőttképzés valamint a kutatás- fejlesztés is.

A Szakipark Ágazati Képző Központban folyó gyakorlati képzést és oktatást az annak üzemeltetésére alapítandó Szakipark Oktató és Gyártó Nonprofit Kft. látja majd el („VKSZ” Zrt., GNSZ Tervező Kft., Flexmont Kft., T-NC Technika Kft., Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft.).

A projektben együttműködő partnerként a Veszprémi Pannon Egyetem is részt vesz.

A képzőközpont a Házgyári út 1. szám alatt épül fel.A képzőközpont a Házgyári út 1. szám alatt épül fel.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, büszke arra, hogy az országban egyedülálló mintaprojekt jön létre helyi vállalkozások bevonásával Veszprémben. Felelevenítette, a Szakipark koncepciója a helyi vállalkozások igényére 2015-ben született meg. Ekkor tűzték ki célul, hogy Veszprém évszázados iparos hagyományainak újraélesztésével, a XXI. századi elvárásokra válaszolva, a valós piaci igényekhez igazodó munkaerő képzés számára kívánnak egy ágazati képző központot működtetni, amely élő hidat képez a vállalkozások és a tanulók között.

– Az akkor kitalált projekthez menet közben bekapcsolódott a Szakképzési Centrum és Orbán Viktor veszprémi látogatása során ígéretet tettünk rá, hogy ezt a projektet végig visszük és a legtökéletesebb formában valósítjuk meg. A Modern Városok Programnak köszönhetően ma ennek az álomnak a kapujában állunk és egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy valóban az országban egyedülálló Szakipark jöjjön létre. A jó szakember nagy kincs, ez vitathatatlan és bízom benne, hogy a projekt következtében még kiválóbb szakemberek képzése valósul meg, amely nem csak Veszprém, hanem az egész térség sikere is – fogalmazott.

Ovádi Péter parlamenti képviselő. Háttérben: Barabás Borbála projektmenedzser és Porga Gyula polgármester.Ovádi Péter parlamenti képviselő. Háttérben: Barabás Borbála projektmenedzser és Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor egy jól működő városi gazdaságot nyom a munkaerő és a szakemberek hiánya. – Ezt a programot azért szeretnénk megvalósítani, hogy a képzést és a gyakorlati munkavégzést minél közelebb hozzuk egymáshoz. A Szakiparkban a szakképzés egy új, rendhagyó formája indul el, és bízunk benne, hogy az új képzési módszertan tovább segíti majd Veszprém dinamikus gazdasági fejlődését. A polgármester úgy látja, a szakember képzés korábban nehezen követte a 21. század kihívásait. Erre a problémára jelent megoldást az iparospark, amely használható tudást nyújt majd a tanulóknak.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.