Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

14 bámulatosan szép könyvtár

2021. április 14. 16:52
Talán nem nekik jut a legnagyobb megbecsülés a munkaerőpiacon, de ők dolgozhatnak az egyik legszebb környezetben. A könyvtárosok világnapján 14 lenyűgöző könyvtárt mutatunk a világból.

Ciceró szerint „Egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül.” Utóbbi megszépíti előbbit is, de persze ehhez kell, hogy a lelket is ápoljuk. Ilyen értelemben a könyvtárosok mondhatni ápolók: ők azok, akik amellett, hogy segítenek nekünk is lelki táplálékhoz jutni, gondoskodnak az egyes gyűjteményekről. Ez önmagában is szép feladat, de amikor ősi kötetekkel teli, patinás könyvtárak képével találkozunk, talán még jobban megértjük, mennyire fontos a szerepük.

A könyvek rajongóinak egyébként ezek a helyek nagyjából pont úgy funkcionálnak, mint a zarándokoknak a híres állomások útjaikon: a kötetek hosszú sora, a lenyűgöző architektúra kész áhítatot vált ki. Szerencsére a világon rengeteg ilyen gyönyörű „zarándokhely” épült – Massimo Listri olasz fotós egy egész kötetet is megjelentett róluk A világ legszebb könyvtárai (The World’s Most Beautiful Libraries) címmel. Tizennégyet ezek közül most mi is röviden bemutatunk.

Fotó: Massimo Listri / TaschenFotó: Massimo Listri / Taschen

Admonti Apátsági Könyvtár, Ausztria

A világ legnagyobb apátsági könyvtára 1074 óta létezik, noha jelenlegi formáját csak az 1700-as évek második felében érte el. A barokk stílusú, csodálatba ejtő kupolafreskókkal, márványoszlopokkal és aranymíves díszítőelemekkel bíró könyvtár több mint 70 ezer művet tartalmaz, amelyek fele a középkorból származik.

S. Bonaime / Shutterstock.comS. Bonaime / Shutterstock.com

Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs

A világ egyik legnagyobb könyvtára olyan nagy, hogy 14 millió kötete egy helyen nem is fér el: erre öt különálló objektum szolgál. Az egyik legszebb része a Labroust tanterem a Richeleu könyvtárban, de érdemes megnézni az épületeken belül XIV. Lajos földgömbjeit is.

Fotó: FSZEKFotó: FSZEK

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest

Hogy mennyire népszerű kis hazánk egyik könyvtára is, arra jó példa a közösségi média oldalakon sorakozó sok fénykép hazai és nemzetközi turistáktól egyaránt. Az 1886-ban épült Wenkheim-palotában helyet kapó könyvtár a lakosság több mint 12%-ának közvetlen szolgáltatója, amely több mint 3 millió darabos állománnyal rendelkezik.

Fotó: AlamyFotó: Alamy

Klementinum, Csehország Nemzeti Könyvtára, Prága

2020-ban hivatalosan is a prágai Klementinum könyvtárát választották a BoredPanda olvasói a világ legszebbjének, ami cseppet sem meglepő. Az intézmény 1722-ben nyitott meg és több mint 20 ezer kötettel rendelkezik, melyek között korábbi eltörölt kolostorok elkobzott könyvgyűjteményei is megtalálhatók. Az idelátogatókat ugyanakkor legjobban talán a csarnok mennyezeti freskói és itt a földrajzi és csillagászati földgömbök kettőse nyűgözi le.

Fotó: Massimo Listri / TaschenFotó: Massimo Listri / Taschen

Trinity College Könyvtár, Dublin

Írország minden egyes könyv, amit kiadnak, egyenesen a legrangosabb ír egyetem könyvtárába vándorol. A hosszú, 18. századi épületben így aztán valóban a mennyezetig érnek a könyvek, amelyek között több mint 200 ezer egészen ősi. Az akadémiai hangulatot fokozzák az azonos időszakból származó filozófusok és írók mellszobrai.

Fotó: Massimo Listri / TaschenFotó: Massimo Listri / Taschen

Mafra-palota könyvtára, Mafra, Portugália

Ritkán hallunk olyat, hogy egy bibliotékában direkt tartanak denevéreket, igaz? Pedig a Mafra-palotában az éjszakai lények kifejezetten szívesen látott vendégek – mi több, bentlakók. A kis szárnyas lények ugyanis olyan rovarokkal táplálkoznak, amelyek előszeretettel károsítanák meg az 1771 óta fennálló könyvtár ritka köteteit.

Fotó: Massimo Listri / TaschenFotó: Massimo Listri / Taschen

Portugál Királyi Könyvtár, Rio de Janeiro

Nem mindig a könyvek azok, amik vonzzák a könyvtárak látogatóit: olykor elég az épület szépsége. Bár az intézmény úgy fest, mintha egyenesen a gyarmati időkből származna, valójában a független Brazília portugál kivándorlói építtették, ízlésüknek megfelelően a dicső múlt előtt tisztelegve. A 350 ezer művet tartalmazó termek valóban szemet gyönyörködtetőek, noha a helyiek kevésbé keresik fel őket.

Fotó: Andrea Izzotti / Shutterstock.comFotó: Andrea Izzotti / Shutterstock.com

George Peabody Könyvtár, Baltimore

A ma már a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem részeként funkcionáló bibliotéka felkeresése komplett testmozgással is felér: az épületben öt szinten helyezkedik el a több mint 300 ezer könyv, melyek főleg a 18. és 20. századból valók. A mennyezeti ablakoknak és a márványoszlopoknak köszönhetően kevésbé ódon, így aztán nem ritka, hogy esküvői fotózások helyszíneként is szolgál.

Fotó: Minoli / Shutterstock.comFotó: Minoli / Shutterstock.com

Osztrák Nemzeti Könyvtár, Bécs

Ha mindenki csak egyetlen könyvet olvasna el az Osztrák Nemzeti Könyvtár gyűjteményéből, akkor is szükség lenne Ausztria lakosságának majdnem a felére: az intézmény összesen 3,5 millió kötettel rendelkezik. Az egykori császári bibliotéka barokk stílusban épült meg, és már-már egy templombelsőt idéz.

Fotó: Massimo Listri / TaschenFotó: Massimo Listri / Taschen

Strahov Könyvtár, Prága

A száz négyzetméterre jutó patinás épületek száma Prágában is igen magas: a Klementinum szépségétől alig marad el a Strahov kolostor könyvtára. A helyet egy teológiai és filozófiai barokk csarnok alkotja, amelyet folyosó köt össze, a 200 ezer könyv mellett pedig kiszárított cápák, teknősök, rákok és más víz alatti állatok is megtalálhatók itt.

Forrás: reddit.comForrás: reddit.com

Wiblingeni Kolostor Könyvtára, Ulm, Németország

Christien Wiedemann fantáziáját dicséri ez a csodálatos rokokó stílusú, rendkívül gazdag díszítésű könyvtár a Wiblingeni kolostorban. A 15 ezer kötetes könyvtár főleg kereszténységhez kapcsolódó műveket tartalmaz, ahogy a faragott szobrok is vallási témájúak, de ez azokat sem akadályozza meg, hogy meglátogassák a kolostort, akiket a vallás hidegen hagy.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Metteni Apátsági Könyvtár

Nem kevésbé impozáns a Metteni Apátsági Könyvtár – mintha csak testvére lenne a Wiblingeninek. A könyvtár története még az 1200-as évekbe nyúlik vissza, amikor először alakítottak itt ki dolgozószobával összekötött bibliotékát, aztán a kezdetben visszafogott stílusú épületrész egyre díszesebb lett, és mára a gyűjtemény is 35 ezres nagyságúra nőtt, amely egy 15. századi kottát is tartalmaz.

Forrás: visitmanchester.comForrás: visitmanchester.com

John Rylands Könyvtár, Manchester, Nagy-Britannia

Első látásra nehéz eldönteni, hogy egy könyvtárban, egy templomban vagy a Harry Potter filmek díszletében járunk-e, amikor belépünk ide. A neogótikus stílusú épületet Enriqueta Ryland alapította 1889-ben elhunyt férje emlékére, és tíz évet ölelt fel az építése. Ami az indiaiaknak a Taj Mahal, az a briteknek minden bizonnyal ez az épület.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Stuttgart Központi Könyvtár, Németország

Ultramodern és abszolút minimalista, de épp emiatt olyan vonzó. A 2011-ben átadott, kilenc emeletes könyvtár kristálykockát imitáló, már-már bunkerszerű, minden díszt nélkülöző épülete hófehér falaival mintha csak a jövőbe repítene.

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.