2021. május 9.
//
Gergely névnap

A Vodafone 5G hálózata lefedi Budapest nagy részét

2021. április 14. 8:14

Mivel a technológiai korban élünk, nem meglepő ennek az ágazatnak a folyamatos fejlődése. Az egyik ilyen vívmány a 5G hálózat. A 5G-t pár éve jelentették be globálisan, de még mindig nincs jelen a világ legnagyobb részén. Az integrációs folyamat lassú, bár megéri. Ennek az újításnak köszönhetően képesek leszünk használni az internetet olyan sebességgel, mint még soha ilyen típusú hálózaton.

Budapest a Vodafone 5G hálózatának legújabb tagja, miután a vállalat bejelentette, hogy a város nagy részét le kívánja fedni.

A hardver

Az ilyen típusú internetelérés támogatásához a városnak megfelelő hardver eszközökre van szüksége. A Vodafone bejelentette, hogy Budapesten és környékén mintegy kétszáz bázisállomás lesz, ami azt jelenti, hogy szinte az egész várost lefedi majd a 5G.

A kiépítés jól halad, és az alapvető követelmények már szinte teljes készen állnak. A szolgáltatás nyilvános használatba vétele előtt azonban szoftveres tesztelésre lesz szükség. Mindamellett, hogy Budapest az első 5G kapcsolattal rendelkező város Európában, a Vodafone az első olyan vállalat Magyarországon, amely felajánlja ezt a szolgáltatást.

A tervek már tavaly folyamatban voltak

A projekten dolgozók számára nem újdonság, hogy Budapest hamarosan a kegyetlenül gyors 5G hálózattal büszkélkedhet. A Vodafone 2020 áprilisában több frekvenciát kapott az 5G mobilszolgáltatásokhoz, amely a 5G hálózat fejlesztésének kiindulópontja volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Magyarország digitalizálási helyettes államtitkára komolyan veszi az újításokat, mivel úgy véli, hogy a jobb életszínvonal elérésének egyetlen módja a 21. századi technológia előnyeinek kihasználása.

Mire képes 5G?

Azok számára, akik nem naprakészek a technológia fejlődésével kapcsolatban, a 5G úgy festhet, mint egy divatos hangzású internet. Az elnevezés valójában az 5. generációs hálózat rövidítése, mivel az 5G a már ismert és használt vezeték nélküli szabványok utódja és továbbfejlesztése.

A különbség az, hogy ez a hálózat egyszerre képes támogatni az embereket, gépeket, tárgyakat és számos eszközt. Gyakorlati értelemben ez azt jelenti, hogy már nem kell várnia, amíg bármi betöltődik, hiszen ennek a hálózati megoldásnak köszönhetően a sávszélesség kihasználása szimultán történik.

A Netflix azonnal megnyitja a műsort anélkül, hogy felvillantaná a betöltő képernyőt, a GGPoker azonnal a kiválasztott asztalhoz ültet, az Amazon pedig a keresés eredményét jeleníti meg. Mindezek gyorsaságának csak az szabhat határt a felhasználó milyen sebesen képes lenyomni billentyűt. Új játékélményékkel gazdagodhat a felhőalapú játékok révén, hiszen ennek az ágazatnak eddig főleg a hálózat sebessége volt a szűk keresztmetszete. A 5G révén semmi sem akadályozza meg abban, hogy azonnal hozzáférjen a nagy felbontású képekhez és videókhoz akár még az űrből is.

Ezenkívül a kapcsolat stabilabb lesz, mint bármi, amit korábban tapasztalt. Más szóval, nem kell aggódnia a fent említett szolgáltatások lelassulása miatt, csak azért, mert nyilvános helyen van. Csatlakozzon bárkihez bárhol bármikor.

Mit jelent a 5G Magyarország számára?

Bár azt még nem lehet megmondani egyelőre, hogy a hálózat mikor épül ki egész Magyarországon, de nyilvánvaló, hogy az ország megtette az első lépést a digitális forradalom érdekében. Egyesek azt hihetik, hogy a 5G csak gyorsabb internetet jelent, de az igazság az, hogy egy ilyen hálózat sok egyéb pozitívumot is hozhat az ország életébe.

A 5G hálózat lehetőséget kínál az új társadalmi és gazdasági kapcsolatokra. Ezáltal több lehetőség nyílik a növekedésre és a haladásra, különösen gazdasági értelemben. A projektben résztvevők nem véletlenül hangoztatják, hogy a 5G bevezetése az országba nagyobb perspektívát és a jövőbe való befektetést jelent.

Amúgy sem árt, ha egy ország hálózata nagyobb kényelmet nyújt az állampolgároknak és kifinomultabb eszközt kínál online hobbijaik hozzáféréséhez.

Konklúzió

Nem számít, hogy valaki jártas a technikában vagy sem. Tagadhatatlan, hogy a 5G jó dolog. Az internetkapcsolat gyorsabb és stabilabb lesz, mint valaha, miközben egyszerre több millió eszközről képes feldolgozni az információkat. A budapesti polgároknak szerencséjük van, hogy hamarabb kipróbálhatják a hálózatot, mint a világ nagy része, és reméljük, hogy teljes mértékben kihasználják ezt a lehetőséget.

vehir.hu