2021. június 22.
//
Paulina névnap

A Budapest-Bécs távolságot tempózva alapozott

Hosszú Katinka nevelőedzője hozta fel, Rasovszky Kristóf mestere juttatná Eb-döntőbe Kalmár Ákost, a Balaton Úszó Klub Veszprém hosszútávúszó reménységét.

Tavaly háromszor hallatott magáról Kalmár Ákos, a magyar úszósport 2000-ben született reménysége. Először akkor, amikor bajai klubjának és mesterének, Pass Ferencnek búcsút mondva Veszprémbe költözött és beállt abba a csapatba, amelynek vezéregyénisége a világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, a nyílt vízi versenyek nagyágyúja.

Hosszú Katinka nevelőedzőjétől a Veszprém megyei Príma-díjas Szokolai László vette át a váltóbotot, aki a családjával együtt hét évvel ezelőtt költözött a királynék városába.

Meghatározhatatlan arányban mindkét mesternek a tudása benne volt abban, hogy a tavaly még húsz esztendős Kalmár előbb a nyári négy nemzet viadalon, aztán októberben, a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon is akkora időket úszott, hogy a neve a tudósítások élére került. A margitszigeti nemzetközi versenyen az 1500 gyorsot úgy nyerte, hogy 9 másodpercet javított az egyéni csúcsán, az őszi debreceni ob-n pedig klubtársát, a jóval esélyesebb Rasovszkyt is legyőzve 1:45.36 órás tekintélyt parancsoló teljesítménnyel szolgált rá a győzelemre.

Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)

A 2019 óta olimpiai A-szintes Kalmár Ákos az idei országos bajnokságon nem tudott újabb nyerőlapot előhúzni a paklijából. Utólag úgy gondolja, hogy azért, mert az edzésadagjából nem vett annyit vissza, amennyit az ob előtt kellett volna. Ez azért is említést érdemel, mert most éppen egy olyan magaslati edzőtáborból tért vissza, ami kőkeményen a kilométerszámok gyűjtéséről szólt. Éppen úgy, mint a február-márciusi törökországi melegégövi robotolás, amikor esténként nem kellett ágyba parancsolni az elcsendesült úszókat.

Egészen pontos adattal szolgálhatok, mert az edzésnaplóm mindig naprakész. A 2400 méteres magasságban elhelyezkedő Sierra Nevada-i magaslati edzőtáborban három hét leforgása alatt 250 kilométert, egészen pontosan 249.100 métert úsztam le, ezzel a munkával alapoztam a májusi budapesti Európa-bajnokságra, és a tokiói 1500 méteres olimpiai megmérettetésemre. Az edzőmmel nem éltük meg jól a márciusi országos bajnokság kisebb kudarcát, de tanultunk belőle, még egyszer ugyanezt a hibát biztosan nem fogjuk elkövetni 

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kalmár Ákos, akire bajai úszóévei alatt ragadt rá a „Maugli” becenév, amitől most már igencsak szabadulna.

Ákos örömmel fogadta, hogy a nála három évvel fiatalabb, Zalaegerszegről érkezett junior nyílt vízi világbajnoki második helyezett Betlehem Dávid személyében nemrégiben új edzőtársat kapott, aki egyben a lakótársa is lett Veszprémben.

Sok időt töltünk együtt, barátok, edző- és vetélytársak is vagyunk, és ez így van rendjén. Nekem nagyon bejött a váltás, de azért néha egy kicsit elfog a honvágy, így, ha csak tehetem, a hétvégeken próbálok hazalátogatni a szüleimhez Bajára, látni őket és feltöltődni. Erről hamarosan le kell majd mondanom, mert közeleg a budapesti Eb rajtjának a napja, aztán egy újabb magaslati edzőtábor következik, majd a versenyévem bizonyítványát kiállító olimpia. Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani, és mindkétszer megcélozni a döntőt. Egyelőre nem emelhetem magasabbra a mércét magam előtt, bár 21 esztendősen a 2021-es esztendő még szerencsehozó is lehet

– mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek17 évesen a 2017-es budapesti vizes világbajnokság még csak ajándékot jelentett, az idei visszatérés a Duna Arénába viszont már komoly kihívást, emberes feladatot.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Két veszprémi a 38 fős olimpiai úszócsapatban
Két veszprémi a 38 fős olimpiai úszócsapatban
Amennyiben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) jóváhagyja, 36 magyar úszó és két nyíltvízi úszó indulhat a tokiói olimpián - így döntött a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, jóváhagyva Sós Csaba szövetségi kapitánynak az edzőbizottság által is megerősített előterjesztését. A Balaton Úszó Klub Veszprém két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos is tagja a csapatnak.
Kettős veszprémi siker a nyíltvízi úszó ob-n
Kettős veszprémi siker a nyíltvízi úszó ob-n
A Balaton Úszó Klub Veszprém világbajnoka, Rasovszky Kristóf arany-, klubtársa, Kalmár Ákos pedig ezüstérmet szerzett a nyíltvízi úszók országos bajnokságán.
Kalmár Ákos Eb-hatodik 1500 méter gyorson
Kalmár Ákos Eb-hatodik 1500 méter gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos a hatodik helyen végzett 1500 méter gyorson a budapesti úszó Európa-bajnokságon.
Kijelölték a magyar úszócsapatot az Eb-re és a tokiói olimpiára
Kijelölték a magyar úszócsapatot az Eb-re és a tokiói olimpiára
Elfogadta Sós Csaba kapitány javaslatait a Magyar Úszó Szövetség elnöksége: szerdán mind az olimpiai, mind az Európa-bajnoki csapatot jóváhagyta a testület. A Balaton Úszó Klub Veszprém két klasszisa, Rasovszky és Kalmár Ákos is ott van a keretben.
Rasovszky aranyéremmel ünnepelte születésnapját
Rasovszky aranyéremmel ünnepelte születésnapját
Kettős veszprémi siker született 800 méter gyorson az úszók olimpiai kvalifikációs országos bajnokságának szombati zárónapján: Rasovszky Kristóf mögött ugyanis klubtársa, Kalmár Ákos ért másodikként a célba.