2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester

A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy kibővítik bizonyos szociális támogatásokra jogosultak körét és növelik ezen támogatások mértékét is. 

A beiskolázási támogatás feltételein is jelentősen módosítottak. A támogatásra eztán azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 85.500 forintot (ez a határ korábban 57 ezer forint volt), illetve a gyermeküket egyedül nevelők esetében a 99.700 forintot. Nőtt a támogatás összege is: az általános iskolások után hatról 10 ezer forintra, a középiskolások esetében nyolcról 12 ezer forintra gyermekenként. Az egyszeri támogatást augusztus elsejétől lehet igényelni a Polgármesteri Hivatal közjóléti irodájában.

Megemelték a temetési támogatás mértékét is: urnás temetés esetén 25 ezerről 35 ezer forintra, míg koporsós temetés esetén 35 ezerről 50 ezer forintra – ez a rendelkezés is hatályba lépett már.

A támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak keddenA támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak kedden

A kulturális támogatásokról is több lépcsőben döntöttek, illetve születnek döntések csütörtökön is. A város kulturális intézményei a covid-zárlat után újra működnek, ennek feltételei biztosítottak. Az önkormányzat támogat több nem saját fenntartású kulturális csoportot is, amelyek jelentős művészi tevékenységet folytatnak a városban. Támogatást kapnak a kiemelt művészeti együttesek, így a Mendelssohn kamarazenekar, a Gizella kórus, Veszprém Város Vegyeskara, a Gárdonyi kamarazenekar, valamint a Veszprém Táncegyüttes is. 

Már korábban döntöttek a Pannon Várszínház támogatásáról, a támogatottak köréhez pedig csatlakozik a Gerence Táncegyüttes is. Az itt felsorolt kulturális támogatásokra összesen nagyságrendileg 90 millió forintot biztosít az önkormányzat. Ezen felül további 8,5 millió forinttal támogatják a folyóiratok – a Séd, a Veszprémi Szemle, a Vár Ucca Műhely és az Ex Symposion megjelenését. 

A városi közbiztonsági alapból a gyulafirátóti polgárőrök, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részesül, összesen 3,5 millió forint értékben.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".