2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Koszorúzás Ányos Pál emléktáblájánál

2021. június 2. 10:32
Az 1756-ban (Nagy)Esztergáron született, s 1784-ben Veszprémben elhunyt költő, pálos-rendi paptanár, fajszi Ányos Pál István várbeli (ferences templom falán) emléktáblája előtt hétfőn a Pro Meritis-díjas költő, Csaba Ferenc, Nagyesztergár korábbi polgármestere, a József Attila-díjas költő, író, Fenyvesi Ottó, és Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese koszorúzott.

Az erősen leromlott állapotú emléktábla előtt Csaba Ferenc idézte fel a fiatalon elhunyt Ányos életpályáját, aki verseivel a magyar költészet későbbi korszakaira és költőkre is hatott, veretes egyházi példabeszédeit kezdő papoknak ajánlotta. Nevéhez kötődik II. József „kalapos király” elnevezése, de az elsők között foglalkozott a nőkkel is, „mint emberekkel”.

Fenyvesi Ottó Zalán Tibor versét olvasta fel, aki a Jankovics Marcellnek szánta költeményét, s elképzelése szerint azt a veszprémi koszorúzáson akarta elmondani. 
Kilián László pedig bemutatta azt a két kötetet – „Édes Fiaim, Figyelmezzetek!” és „Higgy, remélj, szeress!” –, melyek Ányos beszédeit, illetve verseit, fordításait, levelezését tartalmazzák. Az előbbi eljutott a Vatikánba is. 

Ányos Pál a veszprémi római katolikus ferences templom kriptájában nyugszik, nevét utca viseli Veszprémben és Székesfehérváron is.

Zatkalik András

vehir.hu

További cikkek

Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.