2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben

Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.

Június elején az négytagú borjúfóka csapat egy új taggal bővült Veszprémben, így a három nőstény és egy hím egyed után egy újabb nőstény fókát lehet majd megtekinteni a Gulya-dombi medencékben.

A kicsi és anyja egyelőre egy elkülönített helyen vannak, amit a szemfülesek távolról ugyan megnézhetnek, de arra még egy kicsit várni kell, hogy a társaikkal együtt a nagyobb medencében és kifutón is találkozhasson vele a közönség.

A kicsi szülei Pierre és Kati, utóbbi féltve őrzi a szülöttjét, aki szerencsére jó erőben és jó súlyban van.

fotó: Veszprémi Állatkertfotó: Veszprémi Állatkert

A kicsi születése azért is rendkívüli esemény, mert a borjúfókák fogságban ritkán szoktak szaporodni, Veszprémben korábban nem volt rá példa és más magyar állatkertekben sem sűrűn.

Az újszülöttnek egyelőre nincs neve, ebben az állatkert majd a Facebook-közösség segítségét és ötleteit fogja kérni.

A borjúfóka a Föld leggyakoribb fókafajtája, az északi félteke vizeit népesíti be. Elsősorban a kevésbé sós partközeli vizeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, kedvelt táplálékai a halak, kagylók, rákok és más puhatestűek. Az élelem felkutatásában különösen érzékeny bajszuk segíti őket, naponta pedig akár 5-8 kg-nyi táplálékot is elfogyasztanak. A faj a párzási időszakon kívül magányos, ha jobb adottságú területen össze is gyűlik több példánya, kerülik az interakciót. A borjúfóka vemhessége 9-11 hónapig tart és általában egy utódot hoznak világra.

vehir.hu

További cikkek

Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A veszprémi FIDESZ-KDNP frakció felkérte a szolgáltatót, hogy az idei évben ne csak az erre kijelölt, zöldhulladékkal teli zsákokat szállítsák el a házak elől, hanem minden olyan zsákot is, amelyekben a veszprémiek összegyűjtötték a lehullott falevelet. A soron kívüli gyűjtés a következő napokban indul Veszprémben.
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.